80% din mierea moldovenească ajunge pe rafturile europenilor datorită calității

După ce Uniunea Europeană a impus reguli mai stricte la importurile de miere, Guvernul de la Chișinău a modificat legislația așa încât produsele apicole să corespundă standardelor la etichetare și procesare a mărfii.

Anual, în țara noastră se produc aproximativ cinci mii de tone de miere, iar 80% dintre acestea sunt exportate, în mare parte în Uniunea Europeană.

Dacă până acum mierea în supermarketurile Uniunii Europene sau în alte magazine erau amestecuri de diferite mieri și de multe ori poate nici nu este un amestec de miere, dar siropuri, acum legislația UE a venit cu o trasabilitate directă a acestui produs și anume pe eticheta produsului să fie originea sau câte mixuri, origini de miere este în acel borcănaș”, a explicat Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor în apicultură, pentru Moldova1.

Vitalie Popa susține că noile modificări europene privind exportul de miere adoptate și de autoritățile noastre, vor reface piața exportatorilor, din care vor fi eliminate companiile apicole la care vor fi identificate nereguli.

Noi încercăm să promovăm produse cum ar fi mierea din Moldova, acest brand de țară care încercăm acum să-l mediatizam, să-l promovăm. Mergem la târgurile internaționale în cadrul asociației și a producătorilor. Anul acesta o să avem ocazia să mergem la două târguri internaționale, o să fim prezenți cu stand de țară la expoziția mondială apicolă în Copenhaga în septembrie, iar în octombrie vom fi la expoziția agroalimentară din Germania”, a relatat Vitalie Popa.

Potrivit reglementărilor aprobate de Guvern, etichetele trebuie să arate țara sau țările din care provine mierea.

Un alt aspect important este menținerea compoziției naturale a mierii. Eliminarea noțiunii de „miere filtrată” din legislație va însemna că polenul și alți constituenți naturali nu mai pot fi îndepărtați. Astfel, produsul final va rămâne autentic, păstrându-și proprietățile benefice.

În prezent, 10 producători de miere din Republica Moldova au dreptul de a exporta pe piața din Uniunea Europeană.

Rusia l-a condamnat la închisoare pe generalul Ivan Popov, cel care a semnalat problemele cu efortul de război al Moscovei

Un tribunal militar rus l-a condamnat pe fostul comandant al Armatei a 58-a ce luptă în Ucraina, general-maiorul Ivan Popov, la cinci ani de închisoare, găsindu-l vinovat de înșelăciune pe scară largă și fals în acte oficiale, anunță joi TASS.

„Pe totalitatea infracțiunilor, prin adăugarea parțială a pedepselor, Popov este condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, de executat într-o colonie penală de regim general”, se arată în verdictul judecătorului Dmitri Letunovski.

Popov a fost demis în iulie 2023, după ce a trimis colegilor un mesaj audio în care acuza lipsa sprijinului de artilerie și îl critica direct pe șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.

„Forțele armate ale Ucrainei nu au reușit să străpungă armata noastră din față, (dar) comandantul nostru superior ne-a lovit din spate, trădător și josnic, decapitând armata în cel mai greu și tensionat moment”, spunea Popov, în mesajul trimis în iulie 2023.

Popov a mai spus că, atunci când s-a plâns de lipsa sprijinului de artilerie și de alte probleme, „comandanții superiori au simțit un pericol în mine și, rapid, într-o singură zi, au ticluit un ordin către ministrul Apărării, m-au eliminat din sistem și s-au debarasat de mine”.

Demiterea generalului popular i-a înfuriat pe naționaliștii ruși

Kateryna Stepanenko, de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, afirmă că demiterea lui Popov „a stârnit indignarea ultranaționaliștilor ruși, a ofițerilor și a veteranilor, care au acuzat Ministerul rus al Apărării că l-a îndepărtat pe Popov pentru a ascunde problemele din armată”.

La acel moment, conducerea militară era deosebit de sensibilă la critici – trecuse mai puțin de o lună de la revolta eșuată a liderului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Situația lui Popov avea însă să se înrăutățească. Inițial, a fost trimis în Siria ca adjunct al comandantului contingentului rus, dar în luna mai a anului trecut a fost arestat pentru presupusă fraudă, acuzație pe care a negat-o constant.

Procurorii au cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare, iar Popov a fost exclus din armată. Cu toate acestea, susținătorii săi au continuat să-i ia apărarea.

Stepanenko consideră că Kremlinul „nu a reușit, în mare parte, să-i convingă pe ultranaționaliștii ruși, pe ofițeri și pe veterani de implicarea lui Popov în presupusa deturnare de fonduri, ceea ce a dus la reacții critice persistente în mediul online”.

Popov i-a scris o scrisoare deschisă președintelui rus Vladimir Putin, publicată de presa de stat la sfârșitul lunii martie, în care cerea să fie lăsat să revină pe câmpul de luptă.

L-a descris pe Putin drept „ghidul său moral și modelul personal” al cărui exemplu „l-a făcut să înțeleagă în sfârșit ce înseamnă cuvintele legendare: ‘minte limpede, inimă caldă și mâini curate’”.

Un grup criminal din Moldova și Ucraina, destructurat de oamenii legii

Ofițerii Direcției Antidrog și cei de urmărire penală ai INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de peste 150.000 de pastile psihotrope estimate la 2.500.000 lei, într-o operațiune comună cu autoritățile din Ucraina, în colaborare cu agenția europeană Europol.

Potrivit oamenilor legii, urmare a capturii pastilelor oficial declarate ca fiind de slăbire, care însă în realitate conțineau un drog psihotrop, au fost reținute 10 persoane în ambele state (inclusiv gestionara rețelei de distribuire a drogurilor în Ucraina), dintre care unul dintre capii grupării criminale, cetățean al Moldovei cu vârsta de 32 de ani.

Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), acesta a fost arestat pentru 30 de zile pentru continuarea obiectivă a investigațiilor. 

De asemenea, autoritățile de drept din Moldova cercetează penal și o femeie cu vârsta de 45 de ani care primea drogurile în Moldova livrate prin poștă din Kazahstan (în stare de libertate, aceasta fiind mamă solitară cu doi copii mici). 

Ulterior primirii psihotropelor din Asia, bărbatul din Moldova (ulterior reținut) prelua drogurile, le transporta în Otaci și le transmitea acolo unor femei din Ucraina cu rol de curier.

Acestea, la rândul lor, le depozitau într-o casă din Otaci, după care pachetele cu substanțele psihotrope  le lipeau pe corp și apoi (în diferite intervale de timp) traversau pe jos frontiera spre Ucraina, prin Otaci. În alte cazuri, însuși bărbatul le transporta peste hotar, camuflate în ascunzișurile din mașină. De acolo, în cazurile transportării de către alți curieri a psihotropelor, pachetele erau preluate de către bărbat. Ulterior, acesta le livra unei femei din Hmelnițk-Ucraina, care organiza trimiterea poștală a acelor substanțe psihotrope din Kazahstan în Moldova, după care gestiona distribuirea lor în Ucraina.

Așadar, urmare a unei încercări de transportare a unui nou lot de substanțe psihotrope, la 19 aprilie 2025, curierii au fost reținuți, în Ucraina. Au urmat percheziții concomitente în ambele state la domiciliile membrilor grupului criminal organizat, de unde au fost ridicate peste 150.000 de pastile cu efect psihotrop, aparate de calcul, telefoane mobile folosite pentru traficarea drogurilor, trei automobile folosite la transportarea substanțelor psihotrope, precum și bani care ar proveni din această infracțiune.

Urmărirea penală continuă în ambele state, iar persoanele investigate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Varianta nouă a melodiei „Ghiță” a Cleopatrei Stratan, de-a dreptul emoționantă! Artista a lansat o nouă versiune în 2025

La aproape 20 de ani de la momentul în care o fetiță de doar trei ani cucerea o lume întreagă cu versurile „Ghiță, te-aștept diseară la portiță”, Cleopatra Stratan revine cu o reinterpretare profundă și vibrantă a hitului care i-a schimbat viața și a devenit coloană sonoră pentru o generație întreagă.

​Astăzi, Cleopatra e o artistă completă, iar noua variantă a piesei „Ghiță” spune o altă poveste – una despre maturizare, despre rădăcini, despre bucuria de a-ți îmbrățișa trecutul și de a-l transforma într-un nou început. Cu influențe pop, beat-uri fresh și o producție muzicală atent gândită, „Ghiță” renaște într-o formă care păstrează magia originalului, dar o duce într-o zonă mai profundă, mai personală, mai aproape de Cleopatra de astăzi.

Pentru artista, a fost emoționant să se reîntorcă la această piesă care înseamnă atât de mult pentru ea. Cleopatra a dat glas acelei fetițe care a început să cânte cu toată inima și a îmbrățișat-o din nou, ca femeie, ca artistă, pentru că „Ghiță” nu mai e doar un cântec din copilărie.

„«Ghiță» nu este doar o piesă, e poveste, istorie, nostalgie și probabil o parte din copilăria tuturor! După aproape 20 de ani de la lansarea piesei «Ghiță», m-am «reîntâlnit» cu mine în aceeași gară celebră, ne-am îmbrățișat și ne-am salutat, lăsând în urmă trecutul, rămânând o amintire neprețuită. De data asta am deslușit misterul «Ce era în valiză?» – ei bine, o MEGA petrecere în prezent în cinstea lui «Ghiță»!”, spune Cleopatra Stratan.

Noul videoclip, regizat de Silviu Mîndroc, este o explozie de culoare, nostalgie și bucurie pură – o sărbătoare a muzicii și a oamenilor care ne inspiră. Cleopatra a ales să îl filmeze alături de cei dragi – fratele ei, Cezar Stratan, soțul și partenerul său creativ, Edward Sanda, și prieteni apropiați. 

Ucraina: Bilanțul atacului aerian rus asupra orașului Sumî a urcat la 31 de morți și 84 de răniți. „Doar ticăloșii pot face așa ceva”
Articolul anterior
Peste 3000 de sportivi, amatori și profesioniști, au luat parte la o competiție de amploare desfășurată în centrul capitalei
Articolul următor
Close menu