99% din alcoolul etilic produs în Republica Moldova este exportat în Europa și Asia

99% din alcoolul etilic produs în Republica Moldova este exportat în țările din Europa și Asia. Exportul de alcool etilic din 2021 până în 2023 a însumat peste 121 de milioane de litri și peste 60 de mii de tone de DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles) – un produs al prelucrării profunde a cerealelor, ce echivalează cu aproape 111 milioane de euro, transmite IPN cu referință la Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, scrie tvrmoldova.md.

Nu tot volumul de DDGS a fost exportat, unele fabrici îl păstrează și îl utilizează pentru producția de biogaz, crescând astfel rentabilitatea producției datorită eficienței și autonomiei energetice. Cu luarea în calcul a volumului de DDGS care ar fi putut fi exportat, în loc să fie utilizat, exportul ar crește cantitativ cu cel puțin 20,5 mii de tone, echivalent cu 5,9 milioane de euro.

Astfel, se constată faptul că, în procesul de producție a alcoolului etilic și vânzarea reziduurilor sale valorificate, exportul total echivalează sumar 116,8 milioane de euro. În opinia lui Iurie Rija, acest indicator este foarte bun, deoarece în cadrul ciclului de producție se generează o valoare adăugată ridicată. Agricultorii din zonele rurale beneficiază de faptul că au posibilitatea să-și vândă produsele pe piața internă, economisind la logistică și alte costuri asociate exportului.

La nivelul statului există, de asemenea, un impact pozitiv – țara exportă produse cu valoarea adăugată semnificativă. De exemplu, pentru producerea etanolului exportat este nevoie de o cantitate de 327 mii tone de cereale, care, recalculată în prețuri de export pentru acea perioadă, ar valora pentru economia națională 75,5 milioane de euro. Chiar și volumul existent de export al etanolului și DDGH mărește veniturile acumulate în urma exportului, în comparație cu exportul de cereale cu 41,3 milioane de euro.

În ultimul an volumul de etanol exportat a înregistrat o scădere semnificativă. În 2023 cu 31% comparativ cu anul 2022 (de la 46,2 milioane de litri la 31,2 milioane de litri). Iurie Rija mai spune că valoarea adăugată neobținută în urma exportului este de 62,1 milioane de euro pentru de 3 ani.

El susține că creșterea costurilor energetice a avut un impact distructiv asupra întregii industrii. Impactul negativ predominant a fost generat de costul gazului, care a majorat costul produsului finit cu aproape dublu. Perioada cu prețurile ridicate la resursele energetice a avut un impact distructiv asupra întregii industrii din Republica Moldova, și chiar dacă la prima vedere acest lucru nu este imediat observabil pentru agricultură, producătorii mari, care sunt procesatorii de cereale, nu au reușit să facă față pe deplin la creșterea prețurilor pentru gaze.

Acest impact negativ s-a resimțit în industria etanolului, în rândurile fermierilor și al statului în sine, care a pierdut o parte semnificativă din exportul net și a fost lipsit de încasările valutare necesare provenite din vânzarea produselor cu valoare adăugată înaltă.

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Zodii care vor avea parte de schimbări radicale în luna februarie
Articolul anterior
Țara din UE care vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu
Articolul următor