991 cazuri noi de Covid și 26 de decese, în ultimele 24 de ore

Alte 991 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 14 cazuri asociate cu contact în afara țării: 4-România, 3-Ucraina, 2-Germania, 1-Italia, 1-Turcia, 1-Franța, 1-Rusia, 1-Portugalia.

Numărul total de teste efectuate – 7363.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 296672.

Din numărul total de cazuri, 10 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (5-medici, 3-asistenți medicali, 2-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1897 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 162 în stare extrem de gravă și 13 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1169 persoane au fost vindecate. În total, 280.291 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7.645 persoane, iar 15.662 sunt sub supraveghere la domiciliu.

In ultimele 24 de ore, din cauza infecției, și-au pierdut viața 26 de persoane.

Deces 6.804: Femeie de 84 de ani din or. Edineț. Deces la domiciliu, refuz de spitalizare.

Deces 6.805: Femeie de 80 de ani din r. Hâncești, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 6.806: Femeie de 47 de ani din r. Călărași, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.807: Femeie de 69 de ani din mun.Chișinău, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.808: Femeie de 64 de ani din mun. Bălți, internată în SC. Bălți.

Deces 6.809: Femeie de 76 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.810: Femeie de 73 de ani din r. Hâncești, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.811: Femeie de 85 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, pielonifrită.

Deces 6.812: Femeie de 64 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefropatie.

Deces 6.813: Femeie de 64 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.814: Bărbat de 43 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.815: Bărbat de 85 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.816: Femeie de 72 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 6.817: Bărbat de 37 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.818: Bărbat de 80 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 6.819: Femeie de 40 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 6.820: Bărbat de 61 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: boală hipertonică, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 6.821: Femeie de 73 de ani din r. Fălești, internată în SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.822: Bărbat de 87 de ani din r. Cimișlia, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.823: Bărbat de 61 de ani din r. Leova, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.824: Femeie de 79 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, boală hipertonică.

Deces: 6.825: Bărbat de 84 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 6.826: Femeie de 75 de ani din regiunea transnistreană.

Deces: 6.827: Bărbat de 30 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie, diabet zaharat.

Deces: 6.828: Femeie de 85 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 6.829: Femeie de 60 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, obezitate.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Cum au apărut Angelina Jolie și fiica ei de 16 ani, la un eveniment din Los Angeles
Articolul anterior
Cleopatra Stratan și Edward Sanda și-au anulat vacanța. Motivul pentru care cei doi nu mai pleacă la Paris
Articolul următor