A crescut numărul cetățenilor care optează pentru vectorul european

Ponderea cetățenilor care optează pentru vectorul european al Republicii Moldova a crescut de la 57% în aprilie 2024 la 63% în septembrie 2024, scrie tvrmoldova.md.

Aceasta e una din concluziile celui mai recent sondaj de măsurare a opiniei publice desfășurat de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Axa la solicitarea Institutului Aspen România, Asociația pentru Politică Externă APE și a Comunității WatchDog.MD.

63% dintre cetățenii RM susțin integrarea în UE a Republicii Moldova

Locuitorii Republicii Moldova consideră că grupul care se poziționează împotriva procesului de integrare a Republicii Moldova în UE este în minoritate. La întrebarea dacă în acest moment majoritatea populației din Moldova susține aderarea țării la UE sau este împotrivă, aproape 53% consideră că majoritatea susține, 33% că nu susține, iar încă 15% nu sunt în totalitate convinși.

Peste jumătate din populația Republicii Moldova cunoaște că cei care nu susțin integrarea europeană sunt în minoritate.

„Curioasă este diferența între numărul celor care susțin integrarea în UE și numărul celor care consideră că majoritatea populației susține această decizie. Acest paradox se menține în pofida faptului că absolut toate sondajele publicate denotă susținere majoritară pentru vectorul european. Acesta este unul dintre efectele campaniilor de dezinformare și manipulare. Astfel, doar 75% dintre cei care susțin aderarea la UE consideră că majoritatea moldovenilor o susțin. În contrast, 65% dintre cei care se pronunță contra UE, consideră că ei sunt majoritatea. Totuși, observăm anumite progrese în această privință. De exemplu în luna mai, doar 70% dintre pro-europeni erau conștienți de faptul că reprezintă o majoritate”, se spune într-un comunicat al WatchDog.

A crescut intenția de participare la referendumul constituțional din 20 octombrie și la alegerile prezidențiale.

Majoritatea moldovenilor demonstrează reziliență în fața numeroaselor falsuri și manipulări menite să-i demotiveze de a participa la referendum. Majoritatea sunt hotărâți să meargă la vot pentru a decide obiectivul de dezvoltare strategică pe termen lung al țării.

Dacă în luna august circa 66% de respondenți afirmau că vor merge și vor vota atât la prezidențiale cât și la referendum, iar circa 10% erau indeciși, în luna septembrie a scăzut numărul indecișilor cu 3,5%. Participarea la referendum și alegerile prezidențiale a crescut cu 2% și cam tot atât a crescut procentul celor care declară că vor participa doar la alegerile prezidențiale.

O nouă stea va apărea pe cer. Astronomii se pregătesc pentru un eveniment unic în istorie

În orice moment, cerul nostru va găzdui o nouă stea. Observatorii de stele și astronomii din întreaga lume continuă să privească spre constelația Corona Borealis, aflată la 3.000 de ani-lumină de Pământ. Se așteaptă ca o stea inactivă de mult timp să se reaprindă. Se va produce o explozie atât de puternică încât va rivaliza pentru scurt timp cu strălucirea stelei Polaris, Steaua Polară. Steaua s-a aprins ultima dată în urmă cu aproape 80 de ani. Următorul eveniment de acest fel se va desfășura la aproape 100 de ani distanță. Acest lucru face ca experiența să fie unică în viață.

Rămășița stelară, numită „T Coronae Borealis” se hrănește cu materie de la o stea gigantică roșie din apropiere. Steaua a dezvăluit deja o scădere a luminozității. Fenomen care a avut loc și înainte de explozia sa anterioară din 1946. Astronomii nu știu încă sigur care este cauza scăderii. Dar, spun că este doar o chestiune de timp până când steaua va exploda într-o novă spectaculoasă. „Știm că va exploda – este foarte evident”, a declarat Edward Sion. Acesta este profesor de astronomie și astrofizică la Universitatea Villanova din Pennsylvania.

O „nouă stea” va apărea pe cer

Evenimentul remarcabil este un răsfăț nu doar pentru curioși. Astronomii au alocat timp prețios la bordul unor serii de telescoape terestre și spațiale pentru a observa toate detaliile posibile. Aceștia vor să afle mai multe despre steaua a cărei dinamică rămâne neclară. Au existat doar câteva explozii pentru care există documentare de-a lungul deceniilor.

„T Coronae Borealis”, sau „T Cor Bor” pe scurt, aparține unui club de elită de zece novas cunoscute în Calea Lactee, galaxia noastră. Acest eveniment oferă astronomilor un loc în primul rând pentru a studia îndeaproape o rămășiță stelară care se reactivează și devorează materie până la punctul în care cedează. Totul se termină astfel într-o explozie violentă. Potrivit astronomilor, cunoștințele obținute în urma acestui eveniment ar putea ajuta în cele din urmă la descrierea pe larg a modelelor de funcționare a stelelor.

Eveniment unic în istorie

„T Cor Bor” este urmărită de telescopul spațial cu raze gamma „Fermi” al NASA în fiecare zi. Imediat ce nova erupe, razele gamma vor crește vertiginos, alături de o creștere similară a luminozității stelei. Acest lucru permite astronomilor să descifreze cât de fierbinte devine materialul imediat după erupție și cât de repede se îndepărtează acel material de stea. De asemenea, astronomii sunt nerăbdători să afle mai multe despre modul în care undele de șoc vor străbate spațiul în momentele următoare exploziei, ale căror particularități nu sunt foarte bine înțelese.

Cadența erupțiilor lui T Cor Bor în decursul unei vieți umane tipice o transformă într-un studiu de caz unic, făcut și mai special de faptul că nu existau telescoape cu raze X sau raze gamma în spațiu acum 80 de ani. Aceasta a fost ultima dată când steaua a erupt.

„Sunt foarte încântat să văd cum arată – sunt multe premiere aici”, a spus Elizabeth Hays, care este cercetătorul proiectului pentru telescopul Fermi.

Ambasadorul Jānis Mažeiks: Pământurile R. Moldova nu vor fi vândute străinilor

Nimeni nu-i va impune Chișinăului o lege prin care pământurile ţării să poată fi vândute străinilor, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru se va negocia expres, după cum vor solicita autoritățile Republicii Moldova. Precizările au fost făcute de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, după ce declaraţiile sale anterioare la acest subiect au fost intenţionat denaturate şi răspândite de persoane care fac jocul Moscovei, scrie tvrmoldova.md.

O declaraţie recentă a ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, despre circulația capitalului în UE, a devenit subiect de propagandă. Solicitat de TVR MOLDOVA, oficialul a explicat că s-a referit la practica unor ţări europene, iar acest lucru este decis de guvernele statelor respective şi nu există nicio lege care ar impune vânzarea terenurilor.

E.S. JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Am văzut foarte clar mesajele doamnei preşedinte şi domnului prim-ministru că Republica Moldova va asigura interesele naţionale în procesul de negocieri. Şi da, pot confirma că acesta este scopul negocierilor. Practic, toate ţările care au devenit membri ai UE în ultimii 20 de ani au negociat diferite interdicții şi restricții pentru vânzarea pământului străinilor. În acest proces de negocieri şi este aceasta pentru Republica Moldova pe viitor”.

Declarația şefului delegaţiei Uniunii Europene a fost, însă, rapid denaturată, stând la baza mai multor dezinformări lansate în spațiul public. Ambasadorul Mazeiks crede că a devenit victima propagandei orchestrate de Kremlin.

E.S. JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Multe dintre aceste discuţii nu vin din Moldova, dar din Rusia şi cred că acest aspect este important de înțeles că nu este doar o discuţie aici, care va avea loc pentru că este important de a fi asigurat interesul național al Republicii Moldova, dar şi că aceasta este exploatată din Rusia”.

Narativele false la acest subiect au fost dezminţite de experţii în politică externă. Ei au adus exemplele unor ţări ca România, Ungaria, Polonia, Letonia şi Croația care au stabilit interdicții totale, pentru o anumită perioadă, în ce priveşte vânzarea terenurilor agricole străinilor. Premierul Dorin Recean a declarat că, în cadrul negocierilor de aderare, şi Republica Moldova va cere aplicarea restricțiilor de vânzare a pământurilor cetăţenilor străini. Negocierile de aderare au început în vara acestui an.

Universitatea Vârstei a Treia a început un nou an de studii: 4 cursuri disponibile pentru seniori

Universitatea de Stat din Moldova a lansat o nouă promoție a Universității Vârstei a Treia (UV3). La eveniment au participat peste 100 de seniori cu vârste de peste 60 de ani din Chișinău, care au ales să se implice activ în procesul de învățare și socializare, demonstrând că educația nu are vârstă, scrie tvrmoldova.md.

UV3 este un proiect unic în Republica Moldova, ce își propune să susțină educația pe tot parcursul vieții și să promoveze dezvoltarea activă a seniorilor, oferindu-le oportunități de a-și extinde cunoștințele, de a explora noi domenii și de a contribui activ la viața comunității.

Prin acest program, participanții vor avea ocazia să studieze 4 dintre cele 6 cursuri disponibile, adaptate nevoilor și intereselor specifice seniorilor: Educația Juridică, Dezvoltarea abilităților digitale, Istoria noastră în secolul XX, Longevitate sănătoasă, Limba engleză pentru seniori, Stare de bine și comunicarea între generații.

Fiecare curs va avea o durată de 14 ore (1 oră = 45 de minute), iar întâlnirile vor avea loc o dată sau de două ori pe săptămână, câte 90 de minute fiecare. Cursurile vor fi predate în limbile română și rusă, pentru a asigura accesibilitatea programului pentru toți seniorii din Republica Moldova.

Printre studenții de anul acesta se numără Filimon Nastas, în vârstă de 84 de ani, din Chișinău, care a fost timp de 45 de ani pedagog și care și-a dorit mereu să rămână activ și implicat social. ,,Eu am iubit foarte mult copiii și studenții. După pensionare și încetarea activității îmi lipsea foarte mult comunicarea. Când am aflat că s-a deschis UV3 am insistat să vin și să fiu înscris și eu la aceste cursuri. Mi-am ales cursul ,,Dezvoltarea abilităților digitale”, pentru că pe vremea noastră nu era atât de bine dezvoltat internetul. Vreau să cunosc mai multe, să interacționez cu alți vârstnici și să facem schimb de experiență.”

Nina Tihon, în vârstă de 81 de ani, din Chișinău, se numără printre doamnele dornice de socializare. ,,Eu am ales cursul de bază – ,,Istoria contemporană”, pentru că toată viața am fost pasionată de istorie și e păcat că nu toți o cunosc la justa valoare. De profesie am fost pedagog, la Colegiul de Medicină din Chișinău, iar după decesul soțului viața a devenit tristă și vreau să ies din această stare de singurătate.”

Ecaterina Belostecinic, în vârstă de 72 de ani, din Chișinău, este la fel de entuziasmată să înceapă studiile. ,,M-am înscris la 4 cursuri și sunt foarte nerăbdătoare să încep cursurile. Eu am continuat să muncesc după pensionare încă 14 ani, iar acum am considerat că eu merit să îmbătrânesc frumos, dar pentru aceasta este nevoie ca și creierul să muncească și să nu degradeze. Deaceea am ales să vin la Universitatea pentru Vârsta a 3-a. Am așteptări mari, sper să leg prietenii noi, poate mă regăsesc cu alți colegi de facultate, dar cel mai mult aștept cursul de limba engleză pentru că acum peste tot unde mergem avem nevoie să cunoaștem o limbă străină.”

Universitatea Vârstei a Treia face parte din obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu UNFPA.

Prima promoție a Universității Vârstei a Treia a fost lansată la 1 octombrie, 2023, urmând modelul UV3 al Republicii Cehe. La finalul primului an de studii, 57 de studenți seniori cu vârsta 60+ au finalizat cu succes cursurile UV3 și au primit diplome de absolvire. În premieră, în acest an de studii, UV3 a fost extinsă la Universitatea de Stat din Bălți și Cahul.

O nouă stea va apărea pe cer. Astronomii se pregătesc pentru un eveniment unic în istorie
Articolul anterior