Oamenii de știință au făcut o descoperire impresionantă: primul miliped care are peste 1.000 de picioare – 1.306 mai exact – și cele mai multe picioare dintre toate creaturile de pe Pământ. A fost găsit trăind la 60 de metri sub pământ într-o gaură dintr-o regiune minieră în Australia de Vest, transmite digi24.ro.
Nevertebratul fără ochi, cu o lungime de 9,5 centimetri și 1 milimetru lățime, are 330 de segmente ale corpului, antene, o gură în formă de cioc și un cap conic.
„Este ca și cum ai fi tras un fir alb de 10 cm dintr-o cămașă (dar are 1.306 de picioare)”, a spus Paul Marek, profesor la departamentul de entomologie de la Virginia Tech.
Cum numeri picioarele unei creaturi atât de mici?
Pentru a se asigura că niciun membru nu a fost omis sau numărat de două ori, Marek a spus că a marcat cu culori fiecare segment de 10 picioare folosind o imagine de înaltă rezoluție a milipedului în Adobe Illustrator.
„Am numărat de trei ori și a durat aproximativ 1 oră”, a spus Marek, autorul studiului care a fost publicat joi în jurnalul Scientific Reports.
Este posibil ca Eumillipes persephone, așa cum a fost numit oficial milipedul, să fie înrudit la distanță cu deținătorul recordului anterior pentru cel mai mare număr de picioare, conform unei analize a relațiilor taxonomice dintre speciile de milipede. Specia de milipede din California, Illacme plenipes, are până la 750 de picioare.
Numărul mare de segmente și picioare care au evoluat la ambele specii le poate permite să genereze forță de împingere care le permite să se deplaseze prin deschideri înguste din solul în care trăiesc, explică specialiștii.