A fost lansat un nou mecanism de garantare a creditelor: garanții de portofoliu

A fost lansat un nou mecanism de garantare a creditelor: garanții de portofoliu. Mecanismul este finanțat din sursele Băncii Mondiale prin intermediul Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, transmite IPN.

Potrivit directorului Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pântea, mecanismul de garantare a portofoliilor de credite este o inițiativă inovatoare pentru Republica Moldova și benefică atât pentru sistemul financiar autohton, cât și pentru beneficiarii de credite. Rezultatul așteptat ca urmare a implementării acestui mecanism constă în garantarea unui portofoliu de credite în valoare de aproximativ două miliarde lei. Acest lucru va facilita accesul la finanțare pentru cel puțin 900 de întreprinderi și ar menține/crea cel puțin 3 000 de locuri de muncă. Avantajul garanțiilor de portofoliu constă în capacitatea lor de a acoperi multiple credite sub o singură umbrelă, oferind astfel o mai mare flexibilitate și eficiență atât pentru instituțiile financiare, cât și pentru întreprinderi, iar procesul de  finanțare devine mai facil și mai rapid.

Prezent la eveniment, Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, a evidențiat că Fondul de Garantare a Creditelor este un instrument cu potențial enorm pentru stimularea creșterii economiei naționale și un factor-cheie în susținerea întreprinderilor locale și a inițiativelor antreprenoriale. Prin intermediul garanțiilor acordate se va contribui la reducerea riscului asociat creditării și, implicit, la facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinzători.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu a menționat că BNM a recunoscut garanțiile financiare individuale emise de Fondul de Garantare a Creditelor drept diminuatoare a riscului de credit. Economia Republicii Moldova traversează o perioada deloc simplă. Efectele războiului din Ucraina se fac simțite și pe acest fundal economia își revine greu după șocurile din anii precedenți. Ea are nevoie de susținere prin politici monetare și fiscale, iar antreprenorii au nevoie de sprijinul și de încurajarea autorităților, ODA având un rol esențial în special în privința întreprinderilor mici și mijlocii, a adăugat guvernatorul BNM.

Carolina Odobescu, ofițer senior operațiuni, Banca Mondială, a declarat că Moldova mai are încă un drum lung de parcurs pentru a culege beneficiile unei culturi antreprenoriale. Studiul Băncii Mondiale privind întreprinderile arată că doar 8% din firmele moldovenești sunt întreprinderi individuale, comparativ cu 17% în regiune și 40% la nivel global. Asistența publică este necesară pentru a-i încuraja pe cei care doresc să fie antreprenori pentru a crea noi întreprinderi și genera locuri de muncă. ODA este o instituție  puternică în această privință pentru promovarea unei culturi antreprenoriale în multiple moduri.

Oxana Bînzaru, directorul regional al Finance in Motion, a reconfirmat sprijinul pentru mediul antreprenorial  din Republica Moldova în dezvoltarea economiei și crearea de noi oportunități pentru antreprenori, iar Guy Selbherr, președintele Asociației Instituțiilor de Garantare Europene, a dat asigurări că va oferi Republicii Moldova experiența necesară  cu privire la politica europeană privind schemele de garantare.

Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldovam a menționat că parteneriatul dintre sectorul financiar și instituțiile guvernamentale, inclusiv ODA, este orientat pentru a susține dezvoltarea economică.

Iulia Navalnaia îl acuză pe Vladimir Putin că „a luat ostatic” trupul neînsufleţit al soţului ei: „Se pare că uciderea nu a fost suficientă”

Iulia Navalnaia, care a promis să continue lupta soţului ei, Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare rusă, l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin că a luat ostatic corpul neînsufleţit pentru a o forţa pe mama opozantului să accepte o înmormântare în secret.

„Nouă zile de când Putin mi-a omorât soţul, dar se pare că uciderea nu a fost suficientă, acum i-a luat ostatic corpul neînsufleţit, i-a umilit mama pentru a o forţa să accepte o înmormântare în secret”, a declarat văduva principalului adversar al Kremlinului, cu o voce tremurândă, într-un video online.

„Putin este cel care dă ordinele spunând: „Nu-l daţi înapoi, puneţi presiune pe mamă, zdrobiţi-o, spuneţi-i că trupul neînsufleţit al fiului ei se descompune””, a continuat ea.

De mai bine de o săptămână, Liudmila Navalnaia, mama opozantului, încearcă să recupereze rămăşiţele fiului ei care a murit pe 16 februarie într-o închisoare dintr-o regiune arctică îndepărtată unde Navalnîi era închis, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, autorităţile au stabilit o condiţie pentru returnarea cadavrului, şi anume ca înmormântarea să fie secretă. Potrivit observatorilor, Kremlinul se teme că o înmormântare va deveni un eveniment public, mai ales că Rusia organizează alegeri prezidenţiale la jumătatea lunii martie, care ar urma să ducă la un nou triumf al lui Vladimir Putin.

„L-aţi torturat când era în viaţă, acum îl torturaţi şi după ce a murit”, a mai spus Iulia Navalnaia.

Preşedintele rus nu a reacţionat la moartea principalului său critic, care ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare şi a supravieţuit unei otrăviri.

Kremlinul a orchestrat, mai ales de la invadarea Ucrainei începută fix acum doi ani, o represiune nemiloasă împotriva tuturor criticilor săi.

„În memoria victimelor nevinovate”. Ambasadorul României, alături de Mihai Popșoi, a depus flori la ambasada Ucrainei

Membrii misiunii diplomatice a României în Republica Moldova, în frunte cu ambasadorul Cristian Leon Țurcanu, au depus flori la ambasada Ucrainei. Acțiunea are loc la împlinirea a doi ani de la începutul războiului în Ucraina, iar la evenimentul de comemorare a participat și ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, dar și alți diplomați străini.

„Împreună cu atașații Apărării de la Ambasada României în Republica Moldova și alături de Mihai Popșoi și colegii ambasadori de la Chișinău, am depus flori la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, în memoria victimelor nevinovate ale războiului ilegal, nelegitim și crud dus de Rusia împotriva Ucrainei și a ucrainenilor”, a transmis ambasadorul român.

Mai mulți oficiali au depus flori la Ambasada Ucrainei la Chișinău

Astăzi, 24 februarie, se împlinesc doi ani de război în Ucraina. În tot acest timp, milioane de persoane au fugit din țara vecină, iar zeci de mii de soldați ucraineni și-au pierdut viața în luptele împotriva Rusiei.

Mai mulți oficiali au depus flori la Ambasada Ucrainei în R. MoldovaFoto: European Union in the Republic of Moldova/Facebook

Ambasadorul UE și ambasadorii statelor membre ale UE Uniunii Europene au depus flori în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

Potrivit Delegației UE la Chișinău, cei prezenți au adus un omagiu forței și curajului națiunii ucrainene care luptă pentru viitor mai bun.

„Astăzi se fac doi ani de când Putin și Rusia au inițiat o invazie de scară largă împotriva unui popor rezistent, cu o voință de fier și speranță pentru un viitor mai bun. Pentru a păstra amintirea vie, aducem un omagiu forței și curajului națiunii ucrainene. Împreună transmitem un mesaj puternic de solidaritate, stând umăr la umăr cu prietenii noștri ucraineni. Vom sprijini Ucraina și poporul ei în timp ce își continuă drumul către pace și o zi de mâine mai luminoasă”, se arată în mesajul Delegației UE.

400 de pubele noi au fost achiziționate de municipalitate. Acestea vor fi date cu chirie chișinăuienilor din sectorul privat
Articolul anterior
Actrița Vera Mariancic a fost numită director artistic al Teatrului ”A.P. Cehov”
Articolul următor