A fost vândut cel mai vechi glob pământesc scos vreodată la licitație. Australia nu fusese încă descoperită

Un glob pământesc din secolul XVI a fost vândut la licitație pentru 116.000 de lire sterline (136.000 de euro), după ce fusese cumpărat dintr-o piață de antichități din Țara Galilor pentru doar 150 de lire (176 de euro), potrivit BBC. Este considerat cel mai vechi glob pus vreodată la licitație și este un artefact atât de rar, încât nici muzeele nu îi cunosc cu adevărat valoarea, scrie digi24.ro

Australia nu este reprezentată pe glob pentru că, la acea vreme, europenii nici nu știau că există. Artefactul de mare preț este gravat cu monștri marini și corăbii și îl înfățișează pe Triton, zeul mărilor din Grecia antică.

Pe globul realizat din lemn și hârtie, America de Nord este marcată cu sintagma latină „Devicta ann 1530” („Cucerită în 1530”).

Globul, vechi de 470 de ani și considerat cel mai vechi exemplar de acest gen pus la licitație vreodată, a aprins o bătălie încinsă între cinci ofertanți, potrivit casei de licitații Hansons Auctioneers.

Prețul de evaluare al globului a fost de 30.000 de lire sterline (35.000 de euro). Globul este un artefact atât de rar, încât cele mai multe muzee nu au putut oferi o evaluare concretă. „Nu aveau nimic similar în colecțiile lor”, a spus licitatorul.

Obiectul istoric a fost de mare interes pentru cei care au participat la licitație, iar prețul final a depășit cu mult evaluarea inițială.

Fostul proprietar al globului, Maiorul Edward Croft-Murray, era și fostul custode al desenelor și documentelor tipărite de la Muzeul Britanic. Maiorul era poreclit „omul monumentelor” pentru că a reușit să salveze multe artefacte culturale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cel mai vechi glob pământesc construit vreodată este Erdapfel și a fost făcut în 1492. Al doilea cel mai vechi, un glob făcut din ouă de struț din 1504, a fost vândut în 2021 la Londra.

Femeia care a pus la licitație globul a privit evenimentul live de acasă, din Țara Galilor, și a rămas uimită de cât de râvnit este obiectul.

„Credeam că am exagerat când am plătit 150 de lire în timpul pandemiei”, a spus fosta proprietară a globului. „Nu aveam nicio idee cât de important și de valoros este. Am privit licitația cu prietena mea, cu soțul, la un pahar de vin. Prietena mea a început să plângă, eu eram în șoc și soțul meu a fost complet uluit. Nu mai are rost să zic cât sunt de încântată.”

Șeful casei de licitație care a vândut globul pământesc s-a arătat, și el, foarte bucuros pentru toți cei care au avut de câștigat în urma licitației. „Este un rezultat excepțional. Pentru mine, globul este neprețuit. Este atât de vechi și de fragil, pentru câte secole a supraviețuit.”

„Un specialist mi-a spus că globurile din secolul XVI sunt aproape imposibil de găsit. Valoarea sa adevărată rămâne o necunoscută. Credem că este cel mai vechi glob oferit vreodată la licitație”, a explicat licitatorul.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Tulpina Omicron invadează Danemarca
Articolul anterior
Doi medici, suspectați că făceau și vindeau droguri într-un spital din Comrat
Articolul următor