A fost vândut cel mai vechi glob pământesc scos vreodată la licitație. Australia nu fusese încă descoperită

Un glob pământesc din secolul XVI a fost vândut la licitație pentru 116.000 de lire sterline (136.000 de euro), după ce fusese cumpărat dintr-o piață de antichități din Țara Galilor pentru doar 150 de lire (176 de euro), potrivit BBC. Este considerat cel mai vechi glob pus vreodată la licitație și este un artefact atât de rar, încât nici muzeele nu îi cunosc cu adevărat valoarea, scrie digi24.ro

Australia nu este reprezentată pe glob pentru că, la acea vreme, europenii nici nu știau că există. Artefactul de mare preț este gravat cu monștri marini și corăbii și îl înfățișează pe Triton, zeul mărilor din Grecia antică.

Pe globul realizat din lemn și hârtie, America de Nord este marcată cu sintagma latină „Devicta ann 1530” („Cucerită în 1530”).

Globul, vechi de 470 de ani și considerat cel mai vechi exemplar de acest gen pus la licitație vreodată, a aprins o bătălie încinsă între cinci ofertanți, potrivit casei de licitații Hansons Auctioneers.

Prețul de evaluare al globului a fost de 30.000 de lire sterline (35.000 de euro). Globul este un artefact atât de rar, încât cele mai multe muzee nu au putut oferi o evaluare concretă. „Nu aveau nimic similar în colecțiile lor”, a spus licitatorul.

Obiectul istoric a fost de mare interes pentru cei care au participat la licitație, iar prețul final a depășit cu mult evaluarea inițială.

Fostul proprietar al globului, Maiorul Edward Croft-Murray, era și fostul custode al desenelor și documentelor tipărite de la Muzeul Britanic. Maiorul era poreclit „omul monumentelor” pentru că a reușit să salveze multe artefacte culturale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cel mai vechi glob pământesc construit vreodată este Erdapfel și a fost făcut în 1492. Al doilea cel mai vechi, un glob făcut din ouă de struț din 1504, a fost vândut în 2021 la Londra.

Femeia care a pus la licitație globul a privit evenimentul live de acasă, din Țara Galilor, și a rămas uimită de cât de râvnit este obiectul.

„Credeam că am exagerat când am plătit 150 de lire în timpul pandemiei”, a spus fosta proprietară a globului. „Nu aveam nicio idee cât de important și de valoros este. Am privit licitația cu prietena mea, cu soțul, la un pahar de vin. Prietena mea a început să plângă, eu eram în șoc și soțul meu a fost complet uluit. Nu mai are rost să zic cât sunt de încântată.”

Șeful casei de licitație care a vândut globul pământesc s-a arătat, și el, foarte bucuros pentru toți cei care au avut de câștigat în urma licitației. „Este un rezultat excepțional. Pentru mine, globul este neprețuit. Este atât de vechi și de fragil, pentru câte secole a supraviețuit.”

„Un specialist mi-a spus că globurile din secolul XVI sunt aproape imposibil de găsit. Valoarea sa adevărată rămâne o necunoscută. Credem că este cel mai vechi glob oferit vreodată la licitație”, a explicat licitatorul.

Noi percheziții la casa suspectului din Chițcanii Vechi. Bănuitul urmează să fie supus unei expertize psihiatrice

Expertiza medico-legală care va stabili cauza şi ora exactă a decesului fetei însărcinate de 19 ani este în plină desfăşurare. Între timp, s-au făcut noi percheziţii la casa principalului suspect, împreună cu acesta. Bărbatul de 45 de ani urmează să fie supus unei expertize psihiatrice, aceasta fiind o procedură obligatorie în astfel de cazuri, mai ales când suspectul este cunoscut cu afecţiuni psihice.

Potrivit anchetatorilor, la câteva ore după ce a fost găsit cadavrul tinerei, suspectul, un bărbat de 45 ani de ani, fost poliţist, a fost dus la locuința sa din Chițcanii Vechi. S-au analizat mai multe probe, iar criminașții au căutat dovezi care îi vor ajuta in anchetă.

Potrivit Ziarului de Gardă, fratele suspectului este Alexei Cotorobai, un individ care a fost condamnat in 2019 la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru huliganism. El ar fi cunoscut-o pe victim, iar această pistă este acum verificată de politie pentru a proba implicarea fratelui său in moartea violentă a fetei de 19 ani. În timp ce avea condamnarea suspendata, Alexei Cotorobai a candidat la alegerile locale în raionul Călăraşi, din partea unui partid afiliat altui condamnat penal, Ilan Şor.

Reamintim că, după o săptămână de căutări, cadavrul Anei-Maria, femeia de 19 ani însărcinată care a dispărut din Orhei, a fost găsit într-o pădure aflată la vreo 20 de kilometri de casa suspectului. Acesta ar fi luat-o cu masina din Orhei si apoi victima a dispărut. Suspectul nu colaborează cu anchetatorii și încearcă să-i ducă în eroare pe oamenii legii.

Autorităţile spaniole au interzis pozele şi videoclipurile pe scările rulante ale staţiei de metrou de la Sagrada Familia. Care este motivul

Un trend pe TikTok a determinat autorităţile din Barcelona să interzică turiştilor să mai facă poze sau videoclipuri pe scările rulante ale staţiei de metrou de la Sagrada Familia. Pentru cadrul perfect, mulţi vizitatori stau în poziţii periculoase sau nu sunt atenţi la hoţi şi rămân fără telefon. 15.000 de oameni vin în fiecare zi să vadă spectaculosul obiectiv turistic.

Sagrada Familia, – un rai pentru suflet, dar şi pentru hoţii de buzunare. Pentru like-uri şi vizualizări, sute de turişti entuziasmaţi îşi sprijină telefonul pe scările rulante pentru a imortaliza momentul în care ies la suprafaţă în faţa celebrei catedrale. 

Turiştii riscă să rămână fără telefoane în timp ce pozează Sagrada Familia

Doar că, de multe ori, rămân cu o amintire amară. Într-o fracţiune de secundă, hoţi specilizaţi pe zonele turistice înşfacă telefonul şi se fac nevăzuţi. Barcelona este considerată, neoficial, capitala hoţilor de buzunare, unde au loc, în medie, 258 de furturi pe zi, potrivit Observator

Însetaţi de faimă, mulţi influenceri acaparează gura de metrou pentru cadrul perfect. Unii riscă orice pentru o fotografie care-i să avantajeze.

Din cauza plângerilor, autorităţile locale au pus un semn prin care-i atenţionează pe turişti că filmatul pe scări este interzis. 

Ucraina rămâne fără energie electrică. România, Polonia și Slovacia au furnizat țării, sâmbătă, energie electrică în regim de ajutor de urgență

România, Polonia și Slovacia au furnizat, sâmbătă, energie electrică Ucrainei, în regim de ajutor de urgență, din cauza bombardamentelor ruse care au lovit puncte nodale de la Harkov și Krivoi Rog. Kievul a anunțat că intenţionează să reia duminică exporturi minore de energie electrică, dar se aşteaptă la importuri substanţiale de energie în perioadele de vârf, relatează Biziday și News.ro.

România, alături de Polonia și Slovacia, a intervenit astfel pentru a doua oară, în decurs de două săptămâni, pentru a suplini capacitățile ucrainene distruse de aviația rusă.

Rețeua electrică ucraineană reușește cu greu să facă față distrugerilor cauzate de bombardamentele rusești, furnizorul național fiind nevoit să întrerupă prin rotație curentul.

Restricțiile de sâmbătă, în furnizarea curentului electric, în orașele Harkov, din est, și Krivoi Rog, din sud, au fost prelungite și pentru duminică.

Compania națională ucraineană precizează că ajutorul de energie furnizat de țările vecine nu a depășit 2% din consumul zilnic total al Ucrainei.

Totuși, după o serie de atacuri asupra sistemului său energetic, la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, Ucraina și-a mărit puternic importurile de energie electrică şi a oprit exporturile.

„Nu sunt planificate deficite de energie electrică sau asistenţă de urgenţă pentru ziua curentă”, a transmis Ministerul ucrainean al Energiei, într-un comunicat.

Potrivit oficialilor ucraineni, aproximativ 139 de megawaţi oră (Mwh) ar putea fi exportaţi duminică, cu importuri de 8.430 Mwh.

Tulpina Omicron invadează Danemarca
Articolul anterior
Doi medici, suspectați că făceau și vindeau droguri într-un spital din Comrat
Articolul următor