”A murit în brațele mele”. Ionel Istrati, dezvăluiri despre ultimele clipe în care s-a stins Arcadie Spoială. Artistul i-a fost alături

La câteva zile după tragicul accident care i-a luat viața regizorului Arcadie Spoială, interpetul Ionel Istrati a venit cu detalii despre ultimele clipe din viața acestuia și momentul cumplit în care s-a stins. Artistul a fost alături de Arcadie Spoială în ultimele sale clipe.

„În cort eram toți, un copac a căzut peste noi. Arcadie a fost lovit direct în cap. A murit în brațele mele în mașină, în drum spre ambulanța care venea în întâmpinare! Medicii nu au putut să-l readucă la viață, inima lui era deja stinsă!”, scrie îndurerat Ionel Istrati pe rețele.

În primele ore de la moartea regizorului, Ionel Istrati a transmis un mesaj de condoleanțe:

„În viața noastră există momente când nu poți să respiri sau să gândești. Trăiesc acum una dintre marile dureri din viața mea. Bunul meu prieten, sprijinul meu în ceea ce am creat frumos în ultimii ani, a plecat la Domnul. Bătrânii zic despre „ceasul cel rău”. Acest ceas a venit ieri, ca o furtună, ne-a nenorocit. Drum lin. Lumină lină, bunul meu prieten”, a scris cântărețul.

„Ziua de ieri a fost una obișnuită de vară. Am decis să o petrecem împreună. Nimic nu vestea nenorocire. Ne-am odihnit minunat. Era ca ultima dată. A început furtuna. Un copac a căzut peste cort. Am fost șocați. Am chemat ambulanța. Am alergat în întâmpinare. Am întârziat. Iartă-ne”, a mai scris cântărețul Ionel Istrati. 

În ziua tragediei, pe 11 iunie, Arcadie Spoială se afla cu familia și câțiva prieteni, printre care și Ionel Istrati, pe malul râului Nistru, în satul Harmațca, într-o excursie cu cortul.

Din păcate acesta nu a putut fi salva după ce o creangă a căzut peste el și a decedat. Condoleanțele noastre familiei și prietenilor!

Arcadie Spoială va fi condus în ultimul drum, sâmbătă, 15 iunie, la Soroca, acolo unde s-a născut și a copilărit. Despre asta a anunțat fratele său Dumitru Spoială.

Peste 168.000 de moldoveni au plecat din Republica Moldova în ultimii trei ani

Peste 168 de mii de moloveni au părăsit ţara în perioada anilor 2021 – 2023. Despre asta anunţă analistul economic, Veaceslav Ioniţă, care afirmă că viteza de migraţie a populaţiei în ultimii doi ani este mai mare decât în orice altă perioadă a anilor 2001-2005 şi 2016-2020.

Potrivit estimărilor lui Veaceslav Ioniţă, în Republica Moldova locuiesc în prezent două milioane 700 de mii de oameni, transmite newtv.md

Cifra este aceeaşi din anul 1953:

„Pe malul drept locuiesc două milioane 423 de mii, iar pe malul stâng, estimez că au mai rămas 297 de mii. Numărul acesta, de două milioane 720 de mii în 2024 s-a dus exact cu 70 de ani în urmă. ”  afirmă Ioniţă

De asemenea, potrivit analistului, peste un milion 70 de mii de moldoveni sunt plecaţi peste hotare,  iar peste o sută de mii sunt cetăţeni care pleacă periodic la muncă, iar ulterior revin în Republica Moldova:

„Peste hotare suntem un milion 70 de mii. Vă felicit, am depăşit cifra de peste un milion de cetăţeni peste hotare, care permanent nu sunt în ţară. În total, avem un milion 200 de mii de oameni care mai mult sau mai puţin lucrează peste hotare”  afirmă Ioniţă

De asemenea, potrivit datelor expertului, vârsta medie a persoanelor aflate în ţară în anul 1959 era 27,5 ani, în anul 2020 aceasta a ajuns la 30 de ani, iar în 2024 vârsta medie a cetăţenilor din Moldova ajuns la 41,1 ani. Astfel, în patru ani de zile, vârsta medie a moldovenilor a îmbătrânit cu patru ani:

„Este extrem, extrem de mult. Greu îmi imaginez că mai este o ţară în Europa, nu cred că mai este o ţară unde atât de rapid îmbătrâneşte populaţia. Avem ţări cu populaţia îmbătrânită, dar nu atât de rapid. Va fi o presiune enormă pe sistemul nostru de pensionare, parctic nu avem tineri, avem doar populaţie în vârstă” 

Google a adăugat 110 limbi noi la traducătorul său online Google Translate

Google a adăugat 110 limbi noi la traducătorul său online Google Translate, a declarat compania într-un comunicat de presă.

„Folosim tehnologia inteligenței artificiale pentru a extinde numărul de limbi pe care le folosim. Cu modelul nostru lingvistic mare PaLM 2, vom adăuga 110 noi limbi la Google Translate, cea mai mare extindere din istoria noastră”, precizează corporația, transmite realitatea.md.

Google a adăugat 110 limbi noi la traducătorul său online Google Translate, a declarat compania într-un comunicat de presă.

„Folosim tehnologia inteligenței artificiale pentru a extinde numărul de limbi pe care le folosim. Cu modelul nostru lingvistic mare PaLM 2, vom adăuga 110 noi limbi la Google Translate, cea mai mare extindere din istoria noastră”, precizează corporația.

Compania a menționat faptul că limbile adăugate traducătorului sunt vorbite de peste 614 milioane de oameni, sau aproximativ 8% din populația lumii. Aproximativ un sfert dintre ele sunt limbi africane.

În viitor, Google se așteaptă să creeze un model de inteligență artificială care să susțină cele mai vorbite 1.000 de limbi din întreaga lume.

Baza de date a traducătorilor online a adăugat, de asemenea, limbi vorbite în Rusia – avar, bașkiră, buryat, cecenă, ciuvașă, osetină, udmurtă, tuvan, yakut, tătară din Crimeea, komi și Meadow Mari.

Moldovenii consideră că salariul bărbaților trebuie să fie mai mare decât al femeilor

Cei mai mulți dintre moldovenii, care au participat la un studiu efectuat recent, cred că „ceea ce își doresc cu adevărat femeile este să aibă familie și copii” și că atunci „când există puține locuri de muncă, bărbații au dreptul la slujbă mai mult decât femeile”. Totodată 46% din respondenții studiului au spus că, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, susțin afirmația – „în general, salariul unui bărbat trebuie să fie mai ridicat decât al unei femei”, scrie NM.md.

Au fost de acord cu afirmația, dar „în mică măsură”, 16% din respondenți și nu cred aceasta sau cred „în foarte mică măsură” 36%. Se întâmplă pe fundalul anunțului Guvernului că legislația privind asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați va fi îmbunătățită, în conformitate cu legislația europeană în domeniu.

73% din respondenții studiului au spus că sunt de acord „în foarte mare măsură” și „în mare măsură” cu afirmația că „a avea o slujbă este un lucru foarte bun, dar ceea ce își doresc cu adevărat femeile este să aibă familie și copii”. Au fost de acord cu afirmația „în foarte mică măsură” sau „deloc” – 9%. „În mică măsură” au fost de acord 15%.

52% sunt de acord cu afirmația, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că atunci „când există puține locuri de muncă, bărbații au dreptul la slujbă mai mult decât femeile”, iar 26% sunt mai puțin de acord sau nu cred aceasta. „În mică măsură” au fost de acord 19%.

46% cred că, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „în general, salariul unui bărbat trebuie să fie mai ridicat decât al unei femei”. Pe când 36% au fost de acord cu afirmația „în foarte mică măsură” sau nu cred aceasta. Au fost de acord cu afirmația, însă „în mică măsură”, 16% din respondenți.

39% din respondenții studiului cred, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „în general, bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile”. Iar 26% nu au fost de acord cu afirmația sau cred aceasta „în foarte mică măsură”. „În mică măsură” au fost de acord 29%.

19% au susținut afirmația, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „studiile universitare sunt mai importante pentru un băiat decât pentru o fată”. Aici 59% nu au fost de acord „deloc” sau au susținut afirmația „în foarte mică măsură”. „În mică măsură” au fost de acord 17%.

Studiul a fost efectuat în Republica Moldova, în perioada 25 martie-17 mai 2024, și a fost realizat cu suportul Guvernului Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană, în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor unite pentru Dezvoltare (PNUD). La studiu au participat 1 100 respondenți, cu vârsta de 18 și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%.

În acest context că, pe 26 iunie, Guvernul a anunțat că legislația privind asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați va fi îmbunătățită, în conformitate cu legislația europeană în domeniu. Reprezentanții Guvernului au precizat că au aprobat modificări care promovează egalitatea de șanse între femei și bărbați, în toate aspectele vieții economice și sociale.

Au fost operate modificări la Legea privind protecția consumatorilor, Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi și Legea cu privire la asigurarea egalității.

„Mai exact, au fost definite noțiunile „măsuri pozitive” și „tratament egal al femeilor”, a fost îmbunătățit mecanismul de protecție a aplicării principiului egalităţii și au fost extinse competențele atribuite autorităților publice responsabile de acest segment. Examinarea și soluționarea plângerilor referitoare la fapte de discriminare urmează să fie făcută de Consiliul pentru egalitate, alte autorități publice de profil și instanțele de judecată”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

Potrivit datelor statistice, prezentate pe 7 martie curent de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova femeile predomină în numărul populaţiei – la 100 femei revin 90 bărbați. Totodată femeile trăiesc cu 8,6 ani mai mult decât bărbații, se căsătoresc mai timpuriu la 26 ani în comparație cu bărbații care se căsătoresc la 29 ani și câștigă cu 15,5% mai puțin decât bărbații. Potrivit acelorași date, șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile, totuși mai mulți bărbați sunt în funcții de conducere iar nivelul sărăciei în rândul femeilor este 31,4%, pe când în rândul bărbaților – 30,8%. Detalii AICI.

Potop în București! Străzi transformate în râuri, sute de case inundate și zeci de copaci doborâți
Articolul anterior
Astăzi este marcată Ziua mondială a donatorului de sânge
Articolul următor