A murit Toto Cutugno. Celebrul artist avea 80 de ani

Cântărețul italian Toto Cutugno, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai lumii, a murit, marți, la vârsta de 80 de ani. Cântăreţul şi compozitorul italian Toto Cutugno, cunoscut în special pentru hitul său din 1983 „L’Italiano”, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 80 de ani, a anunţat managerul său, Danilo Mancuso, transmite agenţia ANSA.

Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano „după o îndelungată suferinţă, care s-a agravat în ultimele luni”, a declarat Mancuso.

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul. Din discografia lui Toto Cutugno amintim: ”Albatros” (1976), ”Come ieri, come oggi, come sempre” (1978), ”La mia musica” (1981), ”L’italiano” (1983), ”Azzura malinconia” (1986), ”Voglio l’anima” (1987), ”Innamorata, innamorato, innamorati” (1987), ”Mediterraneo” (1987), ”Toto Cutugno” (1990), ”Insieme 1992” (1990), ”Non e facile essere uomini” (1992), ”Voglio andare a vivere in campagna” (1995), ”Canzoni nascoste” (1997), ”Il treno va” (2002), ”Cantando” (2004), ”Come noi nessuno al mondo” (2005), ”Un falco chiuso in gabbia” (2008), ”I Miei Sanremo” (2010).

În zeci de blocuri din Capitală vor fi instalate puncte termice individuale

Autoritățile anunță că în subsolurile blocurilor locative au loc reparații pentru instalarea punctelor termice individuale.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, până în acest moment au fost pregătite încăperile, inclusiv cu modernizarea rețelelor termice din subsol până la punctul termic în circa 25% din locații, iar altele 10% sunt în proces, transmite Știri.md.

„În cadrul acestui proiect venim să îmbunătățim serviciul de încălzire centralizată, să oferim calitate și confort fiecărui locatar. Ne propunem ca în viitor să extindem această abordare în cât mai multe blocuri, pentru a depăși toate provocările și de a ne asigura că sistemul centralizat răspunde cerințelor fiecăruia dintre noi”, a spus Ruslan Surugiu.

De menționat că punctul termic individual este o instalație modernă, care oferă posibilitatea de reglare a temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii. Astfel, locatarii se vor putea bucura de:

  • setarea și reglarea temperaturii la nivel de bloc;
  • ajustarea automată a consumului de energie termică, în funcție de temperatura aerului exterior;
  • prepararea apei calde direct la subsolul edificiului;
  • distribuirea uniformă a energiei termice.

Proiectul investițional este parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. În total, de puncte termice individuale vor beneficia circa 100 de blocuri locative și trei grădinițe din Capitală, iar noile instalații vor fi puse în funcțiune începând cu toamna acestui an.

Volodimir Zelenski: „Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune. Niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat duminică pe conaţionalii săi, cu ocazia Paştelui ortodox, să se unească în rugăciune unii pentru alţii şi pentru soldaţii din prima linie a frontului, spunând că Dumnezeu – care are un „steag ucrainean pe umăr” – va face ca viaţa să învingă moartea, potrivit Reuters, citat de agerpres.ro.

„Să ne rugăm unii pentru alţii. Când ne apropiem cu toţii unii de alţii, nu mai suntem străini unii de ceilalţi”, afirmă Zelenski îmbrăcat într-o cămaşă tradiţională ucraineană- vîşivanka- şi pantalonii săi de tip militar într-o înregistrare video postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Aflat în faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, veche de 1.000 de ani, un monument spiritual şi arhitectural al credinţei ţării, Zelenski a declarat că Ucraina luptă de 802 zile împotriva Rusiei pentru victorie.

„Şi noi credem: Dumnezeu are un însemn (chevron) cu steagul ucrainean pe umăr. Deci, cu un astfel de aliat, viaţa va învinge cu siguranţă moartea”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Creştinii ortodocşi, inclusiv bisericile ortodoxe din Ucraina şi Rusia, sărbătoresc Paştele în acest weekend, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale au celebrat deja această sărbătoare majoră pe 31 martie.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere oficiată de capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, susţinător fervent al liderului rus şi al războiului său în Ucraina.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor de când Putin a ordonat invadarea ţării vecine în februarie 2022. Deocamdată nu se întrevede niciun sfârşit al războiului, aflat acum în al treilea an.

Volodimir Zelenski, care este de origine evreu, i-a chemat pe ucraineni să se roage mai întâi pentru toţi soldaţii care vor sărbători Paştele în tranşee, pentru ca aceştia să se întoarcă acasă în viaţă, şi pentru pământ şi popor, al căror spirit „nu poate fi înfrânt” şi care, a adăugat el, vor vedea Ucraina liberă într-o zi.

„Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune”, a spus Zelenski. „Şi niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor”, a adăugat el.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

În fiecare an, pe 6 mai, credincioșii creștin-ortodocși de rit vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Legenda spune că Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A urmat cariera militară și a ajuns comandant în armata împăratului Diocletian.

separator

În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toți creștinii erau obligați să se lepede de credința în Hristos și să se închine zeilor, însă Sfântul Gheorghe s-a împotrivit acestui ordin.

Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu ,,răul”.

În 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei, „Union Jack”.

Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei.

În tradiția populară Sfântul Gheorghe este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. În spiritualitatea populară, între Sfântul Gheorghe și Sfântul Dumitru există o înțelegere cosmică. Se spune că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sf. Gheorghe ia cheile de la Sf. Dumitru pentru a deschide drumul naturii spre viață.

În dimineașa zilei de Sf. Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așeza la stâlpii porților și ai caselor, la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire ramuri verzi.

În ajunul zilei de Sf. Cheorghe, fetele de măritat credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofa plină cu apă. Exista și obiceiul ca în dimineața zilei, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coronițe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Femeile căsătorite mergeau în pădure și culegeau plante doar de ele știute, mulgătoare, untul vacii, pe care le adăugau în hrana animalelor, în credința că vacile vor da mult lapte și de bună calitate.

Nimeni nu avea voie să doarma în această zi deoarece se credea că acel care încălca interdicția, avea să fie somnoros întregul an.

Dintre toate obiceiurile enumerate, în comunitățile sătești contemporane se mai păstreaza doar obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri verzi.



Anastasia Nichita, într-o ținută elegantă și feminină! Campioana nu a scăpat însă de hateri. Ce i-a scris un ,,fan”
Articolul anterior
Natalia Barbu este astăzi sărbătorită! Unde își serbează artista ziua de naștere
Articolul următor