A nins la hotar cu Republica Moldova

În țara venină, România, a nins pentru prima dată în această toamnă.

Pe carosabil s-a depus un strat subţire de zăpadă. Primii fulgi de nea din această toamnă au căzut peste România. S-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri, pe Transfăgărășan. A nins la Bâlea Lac, la 2.000 de metri altitudine.Pe carosabil s-a depus un strat subţire de zăpadă, iar drumarii au intervenit cu utilaje şi materiale antiderapante.

Pe Transfăgărășan: A-nceput de ieri să cadăCâte-un fulg.S-a așezat.Iarna-n drepturi și-a intrat.Iar tu, șofer responsabil,Să nu pleci neechipat!ANVELOPELE DE IARNĂsunt un MUST!Ești OBLIGAT!Ca să fii ÎN SIGURANȚĂși să te bucuri de VIAȚĂ!Cu alte cuvinte, din cauza condițiilor meteo anunțate pe Transfăgărășan, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile mașinii!Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.În situaţia în care vizibilitatea este redusă, folosiţi corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.Nu conduceți după ce ați consumat alcool sau dacă vă simțiți obosiți!

Posted by Politia Sibiu on Tuesday, September 21, 2021

Totodată, Poliția Sibiu a venit cu un șir de recomandări pentru șoferii care intenționează să circule în zonă.”Conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă. În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile mașinii! Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În situaţia în care vizibilitatea este redusă, folosiţi corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale. Nu conduceți după ce ați consumat alcool sau dacă vă simțiți obosiți!”, este menționat pe pagina de Facebook a Poliția Sibiu.

sursa: sputnik.md.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Ultimele patru zile de înscriere a mărcilor comerciale în concursul NOTORIUM Trademark Awards
Articolul anterior
Un medic din Texas a fost acţionat în judecată după ce a încălcat noua lege a avorturilor
Articolul următor