A plecat în SUA cu 200 de dolari împrumutaţi, iar astăzi este vicepreşedintele celei mai mari companii de investiţii alternative

Diana a ajuns în America doar cu 200 de dolari în buzunar şi multe datorii lăsate acasă. Pentru a supravieţui a avut chiar şi trei joburi deodată, însă determinarea şi pasiunea au ajutat-o să termine un master la Universitatea Columbia şi să ajungă vicepreşedintele Blackstone, cea mai mare companie de investiţii alternative din lume.

Absolventă a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Finanţe Bănci, Diana Doroftei (35 de ani) s-a stabilit în Statele Unite după terminarea studiilor, când a câştigat la Loteria Vizelor. Un an mai târziu, în 2009, a plecat spre New York, în cea mai mare şi mai de succes aventură a vieţii ei, iar cinci ani mai târziu, devenea cetăţean american şi putea deja spune că s-a realizat pe toate planurile.

Înainte de a se stabili în America, Diana făcuse cunoştinţă cu SUA ca studentă.

A ajuns în 2007 în America printr-un program studenţesc, iar primul job a fost în parcul de distracţii newyorkez Rye Playland. „Eram casieră şi vindeam pizza la felie celor care vizitau parcul. Îmi amintesc că felia de pizza pe vremea aceea era 2,50 dolari, iar salariul meu era de 6 dolari pe oră. Socoteam mereu cum trei felii de pizza sunt mai scumpe decât munca mea acolo. Deşi poate pare mult când transferi dolarii în bani româneşti, nu era suficient să trăiesc decent în America, aşa că am mers cu prietena mea şi ne-am luat alte două joburi să ne putem întreţine şi să ne plătim datoriile lăsate în ţară. Am plecat amândouă cu vreo 2.000 de dolari împrumutaţi de la bancă pentru a acoperi biletul de avion şi costul programului. Bani de buzunar nu am avut decât 200 de dolari“, povesteşte Diana.

Tânăra admite că i-a fost extrem de dificil în acea primă vară, la peste 10.000 de kilometri depărtare de casă, vorbind o limbă care nu era a sa şi navigând un sistem care este extrem de diferit de cel din România. A sfârşit prin a fi cucerită de America, iar ulterior, imediat ce s-a întors acasă, a decis că a sosit momentul pentru o schimbare uriaşă în viaţa sa.

Asta deşi, aşa cum spune chiar ea, în lunile petrecute în SUA trăise nu doar experienţe plăcute.

„America doar arată ca în filme“

„La sfârşitul verii respective, când am revenit în România, m-am înscris la Loteria Vizelor fără să înţeleg exact că dacă se întâmplă să câştig asta înseamnă o viaţă permanentă în America. Ca student cu «Work & Travel» gustasem din tot ceea ce este neplăcut în ţara aia şi îmi promisesem că mai bine stau în ţara mea şi mă chinui să fac ceva acasă, decât să fiu sclav prin alte ţări. Facultatea mă pregătise să lucrez în domeniul bancar, iar eu în America vindeam pizza şi dădeam cu mătura. Clar, acest capitol nu făcea parte din aspiraţiile mele de viitor“, mărturiseşte Diana. Citește mai mult pe adevarul.ro

O româncă din Italia a rămas fără 3,5 milioane de euro pe care i-a făcut în 7 ani

Finanțiștii italieni au confiscat bunuri în valoare de 3,4 milioane de euro de la o rețea de prostituție condusă de o româncă de 51 de ani. Femeia, împreună cu soțul, fiica și fratele ei, au achiziționat 19 proprietăți în Italia din profiturile obținute din activitatea ilegală.

Potrivit presei din Italia, autoritățile au confiscat bunuri în valoare de 3.4 milioane de euro de la o familie suspectată de obținerea veniturilor din prostituție și spălare de bani, scrie digifm.ro.

Ancheta, numită „Operațiunea Phoenix”, a fost condusă de Parchetul din Treviso și a vizat o româncă de 51 de ani, R.M.F., care locuia în Onè di Fonte (Treviso). Femeia își exercita profesia în provinciile Padova și Bologna, deținând un număr de TVA ca și consultant administrativ, deși era necunoscută autorităților fiscale.

Investigația a fost declanșată de creșterea semnificativă a veniturilor și a bunurilor femeii, care a achiziționat 19 proprietăți în perioada 2016-2023, în valoare de peste 3.8 milioane de euro. Printre achiziții se numără o proprietate în Cortina d’Ampezzo, în valoare de 700.000 de euro.

Grupul familial, format din soțul femeii, fiica și fratele acesteia, a utilizat 42 de conturi curente de la diferite bănci pentru a efectua tranzacții legate de achizițiile imobiliare. Deși doar femeia de 51 de ani genera venituri.

Pe lângă familia suspectă, sunt investigate 3 persoane cunoscute pentru cazuri similare de complicitate.

Au fost efectuate 4 percheziții și au fost confiscate mai multe proprietăți care nu au fost încă vândute, 2 în Fonte și 2 în Asolo pe numele soției, 3 în Mira și una în Veneția pe numele fiicei. De asemenea, au fost confiscate patru mașini, două Ford, un Renault Megane și un Volkswagen T-Roc.

A fost descoperită o galaxie „ciudată”, veche de 13 miliarde de ani, care nu ar fi trebuit să existe

Telescopul spațial James Webb a descoperit o galaxie veche de 13 miliarde de ani, care este mult prea complexă pentru a exista atât de devreme în Univers, spun cercetătorii, potrivit Insider.

Galaxia, care este mai mare decât Calea Lactee, ar putea schimba tot ceea ce știm despre modul în care materia întunecată a modelat Universul timpuriu. Oamenii de știință au urmărit galaxia, numită ZF-UDS-7329, pentru o vreme, dar nu au reușit niciodată să o vadă de aproape, a declarat Karl Glazebrook, astronom la Universitatea de Tehnologie Swinburne.

Astronomii au reușit să descopere galaxia cu ajutorul telescopului James Webb

Cu telescopul spațial James Webb, ei au reușit în cele din urmă să observe galaxia cu aproximativ 11,5 miliarde de ani în trecutul nostru. Lumina călătorește cu o viteză fixă prin spațiu, astfel încât imaginea acestor galaxii timpurii din trecut ajunge la noi abia acum. Echipa a descoperit că ZF-UDS-7329 părea mult mai complexă decât se credea anterior că este posibil. Părea să conțină de patru ori mai multe stele ca masă decât Calea Lactee.

Aceste stele păreau, de asemenea, vechi, de aproximativ 1,5 miliarde de ani, sugerând că galaxia are aproximativ 13 miliarde de ani. Conform modelelor cosmologice actuale, acest lucru nu ar trebui să fie posibil, deoarece materia întunecată nu ar fi trebuit să fie suficient de matură la acel moment. „Teoria principală este că un ocean de materie întunecată a umplut Universul timpuriu după Big Bang”, a declarat astrofizicianul Ivo Labbe de la Universitatea de Tehnologie Swinburne, unul dintre autorii studiului, pentru Reuters.

Materia întunecată este materia invizibilă, care reprezintă mai mult de 80% din Univers.  „Această materie întunecată, despre care nu știm ce este, de fapt, a început foarte lin, cu cele mai mici ondulații. Aceste ondulații au crescut în timp, din cauza gravitației și, în cele din urmă, materia întunecată a început să se adune în aglomerări concentrate”, a spus Labbe.

Galaxia nu pare să continue să evolueze

Galaxia găsită de telescopul James Webb nu ar trebui să poată exista sub acest model. Oamenii de știință se așteptau anterior ca aceste mici ondulații să creeze doar galaxii mici, dezordonate și aglomerate în primele zile ale Universului. Numai după aproximativ un miliard până la două miliarde de ani, aceste protogalaxii timpurii ar trebui să înceapă să se adune împreună, formând entități mai complexe, ordonate. Cealaltă descoperire este că această galaxie nu pare să continue să evolueze.  „Acest lucru împinge limitele înțelegerii noastre actuale a modului în care galaxiile se formează și evoluează. Întrebarea cheie acum este cum se formează atât de repede, foarte devreme în Univers, și ce mecanisme misterioase duc la oprirea bruscă a formării stelelor atunci când restul Universului face acest lucru”, a declarat Themiya Nanayakkara, autorul studiului și astronom la Universitatea de Tehnologie Swinburne.

Cursuri de dansuri populare pentru amatori

„Hai la joc”. Este îndemnul pentru locuitorii Chişinăului care vor să facă primii paşi în lumea dansurilor populare. Se pot înscrie la cursuri persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, unde au posibilitatea de a îmbina utilul cu plăcutul, scrie tvrmoldova.md.

Cursurile de dansuri populare se desfăşoară în sediul Universităţii Libere Internaţionale din Chişinău. Deşi sunt la început de cale, elevii au reuşit să înveţe paşii de bază. Speră să ajugă şi la coregrafii mai complicate.

Iniţiatoarea acestor cursuri este Angelica Chircă. Spune că a moştenit această pasiune de la mama ei, iar proiectul este unul de suflet.

ANGELICA CHIRCĂ fondatoarea cursurilor de dans: „Este pentru toate vârstele, nu avem limită de vârstă pentru că o parte din ei sau chiar majoritatea vin aici să se detașeze, să se relaxeze după o zi de muncă, după rutina zilnic. Chiar vin să-şi realizeze un pic din copilărie aşa cum l-am realizat şi eu, de fapt”.

„Frecventez aceste cursuri de aproximativ o lună. Eu chiar în primele zile când am venit şi măsuram paşii erau aproximativ 15 mii de paşi care îi faci la o oră de dans. În agenda mea personală un vis, pus acolo undeva. Într-o zi am deschis Facebook-ul şi am văzut această publicitate. Îndată, în 3 secunde am accesat, am cerut numărul, detaliile şi iată sunt aici. Primesc o plăcere extraordinară. Sunt pasionat de dans, voie bună şi am venit să petrec timpul util. Este un exercițiu fizic şi cred că şi intelectual”.

Profesorul de dans recunoaşte că, la rândul său, are multe de învăţat de la discipolii lui.

„Pregătim trei şi … drept, 2, 3, 4, stânga, dreapta, şi … Am găsit o latură care puţin îmi plăcea foarte mult, asta fiind coregrafia. Aşa de tare m-am atașat că început m-am ataşat, am început să o studiez. Chiar anul acesta am început studiile la Universitatea Pedagogică, domeniul coreografie”.

O lecţie de dans durează o oră şi 30 de minute, iar cursurile se desfăşoară de două ori pe săptămână.

Ce trebuie să faci în caz de sângerare nazală? Este important să nu lași capul pe spate
Articolul anterior
Melodia în limba română cu care un celebru vlogger francez a dat lovitura. Are 10 milioane de vizualizări pe YouTube în cinci zile
Articolul următor