Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Vă invită la 7 mai, ora 13:00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde vom sărbători ,,A Treia Zi de Paști la Muzeu”, ediția a XXI-a. La eveniment va avea loc vernisarea expoziției ,,Toiagul stăreției – scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula”, cu prilejul împlinirii a 230 de ani de la fondarea mănăstirii și tradiționalul recital de cântece pascale.
În cadrul expoziției vizitatorii vor avea ocazia să cunoască file din istoria mănăstirii, vor afla despre încercările, dificultățile, mărturisirile de credință, prigoana și momentele de pace ale așezământului monastic.
Mănăstirea cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” Răciula a fost întemeiată la sfârșitul sec. XVIII. Un pilon al mănăstirii ,,Nașterea Maicii Domnului” din s. Răciula, r. Călărași, este preacuvioasa maică stareță, schiegumena Eustolia (Rotaru), în vârstă de 99 de ani, are 35 de ani de monahism. În anul 1931, tânăra Evdochia (Rotaru) este adusă la mănăstirea Răciula de sora tatălui. Aici învață școala din sat, apoi pleacă la Institul de Călugărițe – Infirmiere din Chișinău, după care se intoarce la mănăstire. În anul 1987, este tunsă în monahie cu numele Eustafia. În anul 2020, a primit înaltul cin călugăresc de schiegumenă, cu numele Eustolia, cea mai mare parte din viața ei trăind în mănăstire.
Odată cu redeschiderea mănăstirii în anul 1989, maica Eustafia este aleasă cu vot unanim în funcția de stareță a mănăstirii. Odată cu statornicia în dreapta credință, se înalță și zidurile bisericilor, se construiesc chilii, paraclise, biserici, se inființează muzee. Vizitatorii sunt îndemnați să vizioneze expoziția, pentru a se familiariza cu viața mănăstirii, pentru a cunoaște viața de obște călugărească specifică acestui complex monahal și de a lua exemplu de viețuire duhovnicească.
Lansarea expoziției va fi însoțită de un program tradițional de cântece pascale, organizat cu suportul Sectorului Sinodal Activități Culturale Mitropolia Moldovei: Ansamblul folcloric model ,,Mugurașii”, conducător Liuba Cucu, s. Cruglic, r. Criuleni; Ansamblul folcloric model ,,Băștinașii”, conducător Lidia Stăvilă, s. Hârtopul Mic, r. Criulieni; Corul de preoți al protopopiatului de Criuleni și Dubăsari, conducător, preotul Teodor Vrabie; Ansamblul folcloric ,,Dacii liberi”, conducător Samson Dabija, s. Măgdăcești, r. Criuleni; grupul psaltic ,,Glas îngeresc”, conducătoare Veronica Tudoreanu, s. Răciula, r. Călărași, corul de copii ,,Axios”, Centrul Raional de Cultură ,,A. Suruceanu” Orhei, conducătoare artistică Anghelina Usatîi, corul de copii ,,Armonia”, I.P. Liceul Teoretic ,,Ion Luca Caragiale”, conducătoare artistică Anghelina Usatîi, mun. Orhei și ansamblul etnofolcloric ”Dorurele” din Chișinău, conducător artistic Vladimir Șchiopu.
Expoziția va fi deschisă în perioada 7 mai – 21 iulie.
Vă așteptăm cu drag!