Abandonat de mic, dar unde a ajuns! Viața impresionantă a tânărului părăsit de mamă la doi ani

Andrei-Cosmin Neleț a absolvit recent Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” din Bucureşti. Silitor și ambițios, tânărul acum în vârstă de 23 de ani a terminat Seminarul Teologic din Câmpulung Muscel cu cea mai mare medie. Povestea sa de viață este impresionantă, scrie adevaru.ro.

Ajuns încă de la doi ani în sistemul de protecție socială după ce mama sa l-a abandonat, Andrei-Cosmin Neleț a fost învățat cu regulamentele și ordinea. Acesta a fost, după cum a declarat tânărul de 23 de ani pentru „Adevărul”, motivul pentru care și-a dorit să urmeze cursurile Academiei de Poliţie.

„Încă de când eram mic am fost învăţat cu regulamentul şi ordinea. Iar atunci când am terminat studiile liceale m-am gândit să urmez ceva stabil, mai precis sistemul militar”, spune Andrei.

Foarte silitor și conștiincios, Andrei-Cosmin Neleţ a absolvit Seminarul Teologic „Iustin Patriarhul”, din Câmpulung Muscel, cu cea mai mare medie: 9,55. Apoi, a fost sigur că doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.

„Îmi doresc să fac bine în jurul meu și să nu dezamăgesc oamenii care mi-au fost alături, pe cei care au avut grijă de mintea şi de sufletul meu și mă refer aici la personalul din cadrul Complexului de Servicii pentru Copilul în Dificultate Câmpulung Muscel. Le mulţumesc tuturor și le voi fi recunoscător pentru totdeauna”, spune Andrei.

După absolvirea Facultăţii de Jandarmi, Cosmin se pregăteşte pentru ocuparea unui post de sublocotenent, în urma procedurilor de repartiţie din cadrul facultăţii.

Începutul vieţii a fost teribil pentru Andrei. Erau în total nouă fraţi, dar pentru că mama lor nu avea condiţiile necesare să îi crească, Andrei și fratele său Ionuț au fost duși într-un centru de plasament din Argeș pentru copii abandonaţi. De la doi la şase ani cei doi frați au fost crescuţi de o asistentă maternală. Pentru că soţul acesteia avea probleme de sănătate, după ce au făcut şase ani, cei doi copii au fost duși la Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate din Câmpulung Muscel.

Cel mai dureros moment

Aceasta a fost, de altfel, perioada cea mai dură a vieții sale: anul 2006. Andrei avea pe atunci șase ani.

„Nu aveau personal suficient la acel complex, cei mari puneau presiune pe cei mici, erau şi agresiuni verbale. Din fericire, această perioadă dură nu a durat mult. Iar la acel complex am avut şansa, atât eu, cât şi fratele meu, de a primi înţelegere şi afecţiune. Personalul din centru ne-a făcut, pe mine şi pe fratele meu, să ne simţim ca într-o familie”, adaugă Andrei.

Dincolo de reușita obținută, un moment trist pentru Cosmin a fost atunci când el a fost admis la Seminarul Teologic din Câmpulung Muscel, iar fratele său a fost nevoit să plece la o şcoală de meserii din Ploieşti, după ce nu a fost admis la seminar.

„A fost cel mai dureros moment, dar încet-încet ne-am obişnuit. Ionuţ, fratele meu, a plecat la şcoala de meserii „Concordia” Ploieşti, iar eu am rămas în centru, la Câmpulung Muscel. Cu toate că la început mă gândeam să urmez Facultatea de Teologie şi să devin preot, în clasa a XI-a, mi-am dat seama că vreau să fac tot ce trebuie pentru a urma cursurile Facultăţii de Jandarmi. Eram conștient că nu va fi deloc uşor, însă era visul meu la care nu am renunțat”, mai spune Andrei.

În urmă cu 14 ani, Andrei-Cosmin Neleț și-a cunoscut pentru prima dată mama naturală. I s-a părut de la început o persoană necunoscută, dar nu i-a purtat pică pentru că l-a abandonat, deoarece a văzut că nu îi putea crește și pe ei.

„Andrei este un băiat cu o determinare impresionantă, care luptă pentru visurile sale, un exemplu pentru noi toți. Sunt sigură că în viitor va ajunge un om de valoare și un model. Este o minunată lecție de viață și de reușită. Exemplul său este o dovadă palpabilă că, atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, reușești ”, spune Geanina Creţu, directoarea Complexului de Servicii pentru Copilul în Dificultate din Câmpulung Muscel.

Un copil de un an, blocat în mașină la Orhei. Mama a solicitat ajutorul salvatorilor

Salvatorii au intervenit prompt și au deblocat ușa unui automobil în interiorul căruia se afla un copil de un an. Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 13 noiembrie 2024 în orașul Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informațiilor, mama copilului a apelat de urgență Serviciul 112, solicitând intervenția echipelor de salvatori, după ce micuțul ei a rămas blocat în mașină. Femeia a parcat automobilul și din neatenție a lăsat cheile pe panoul de bord, înainte de a ieși din vehicul. Atunci, când a intenționat să-și ia copilul, ușa automobilului s-a blocat, iar micuțul a rămas singur în interior.

La fața locului au intervenit angajații IGSU, care au deblocat ușa și au scos copilul în maximă siguranță. Intervenția salvatorilor a fost rapidă și eficientă, iar datorită apelării imediate și intervenției prompte a echipelor specializate, micuțul nu a avut de suferit.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență subliniază importanța reacției rapide în fața unor situații de urgență și atrage atenția asupra responsabilității părinților de a preveni astfel de riscuri. Specialiștii îndeamnă părinții și cei care au în grijă minori să fie vigilenți și să asigure supravegherea permanentă a copiilor.

În cazul în care apar situații de urgență sau riscuri pentru viața și siguranța persoanelor, cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat Serviciul 112.

Ploi puternice în Italia și Spania: Cod roșu și evacuări masive

Noi ploi torențiale în Spania, la două săptămâni după inundațiile catastrofale din Valencia. Meteorologii au emis Cod roșu. La Malaga, cantitatea mare de precipitații a creat riscuri majore pentru locuitori, peste trei mii de oameni au fost evacuați. Toate trenurile dintre Malaga și Madrid, Barcelona și Valencia au fost anulate. Ploile fac prăpăd și în sudul Italiei, unde străzile s-au transformat în râuri, iar zeci de mașini luate de viitură au ajuns în mare, scrie radiomoldova.md.

Noi ploi torențiale au căzut în sudul și estul Spaniei, stârnind din nou temeri în rândul sinistraților, la doar două săptămâni după intemperiile devastatoare soldate cu cel puțin 223 de morți, în principal în regiunea Valencia.

Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu, nivelul maxim, valabilă pentru provinciile Malaga, Tarragona și Valencia, pe fondul unui nou episod al fenomenului „picătura rece”. Este vorba de o depresiune izolată de mare altitudine, destul de frecventă toamna pe coasta mediteraneană spaniolă. În zonele plasate sub Cod roșu, situate pe litoral, în următoarele ore s-ar putea acumula până la 180 de litri de precipitații pe metru pătrat.

Ploi intense au loc și în regiunea Valencia, afectată de inundațiile din 29 octombrie, unde multe dintre canale sunt încă pline de noroi, iar locuitorii luptă să facă față pagubelor enorme cauzate de tragedie.

„Am curățat deja 20 de guri de canalizare. Dacă nu curăț și plouă din nou, strada iar va fi inundată”, spune un lucrător la canalizare.

„Am fost atenționați că din cauza ploiilor a fost închisă școala. Suntem panicați puțin, dar sper că va fi bine”. „Cred că acum oamenii sunt mai pregătiți, sper să fie mai puține problem”, afirmă locatarii.

Și în orașul Paiporta, considerat epicentrul tragediei de acum două săptămâni, este afectat de noi intemperii. Totodată, ploile și noile inundații ar putea perturba căutările celor 80 de persoane încă date dispărute.

Autoritățile din Valencia sunt aspru criticate pentru că data trecută au trimis prea târziu mesajul de alertă – când zona se afla deja sub ape. În regiunea Valencia, acest nou episod al fenomenului „picătura rece” a provocat valuri de peste patru metri înălțime în zonele de coastă și a determinat autoritățile să închidă circulația pe anumite drumuri și să suspende circulația trenurilor. Traficul maritim a fost suspendat în porturile Valencia și Sagunto.

Și în Sicilia, zeci de mașini, dar și ambarcațiuni au fost târâte de viitură și au ajuns în mare după ploile torențiale care au transformat străzile în râuri. Mai multe școli, magazine și instituții administrative au fost închise, iar oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din case. Pompierii au utilizat un vehicul amfibiu în Altarello pentru a salva patru persoane, dintre care două cu dizabilitate, după ce parterul unei case a fost inundat. Ploile abundente au provocat inundații masive, alunecări de teren și întreruperi în trafic. Potrivit oamenilor de știință, criza climatică cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră amplifică frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme, cum ar fi valurile de caniculă, incendiile, seceta, furtunile puternice și inundațiile.

Accident grav lângă Stăuceni: o tânără a ajuns la spital

Un grav accident rutier s-a produs în această dimineață, în apropiere de orașul Stăuceni. În urma impactului, o tânără a fost dusă la spital. Oamenii legii au fost sesizați în jurul orei 10:05, transmite Știri.md.

„La fața locului, preliminar, polițiștii au stabilit că a avut loc o ciocnire între o Tesla, condusă de un tânăr de 19 ani, și o Dacia, condusă de un bărbat de 64 de ani.

În urma impactului, o tânără de 21 de ani din Tesla a fost preluată de către ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale”, ne-a comunicat ofițerul de presă al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Cristina Talpă.

Pe caz a fost pornită o anchetă.

Final tragic pentru o familie care a încercat să trăiască în pustietate
Articolul anterior
Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia
Articolul următor