Abuzurile comise de soldații ruși în Ucraina, dezvăluite de noi interceptări audio făcute publice de SBU

Noi interceptări de convorbiri telefonice ale unor militari ruşi, făcute publice miercuri de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relevă că unii soldaţi ruşi – trimişi în Ucraina pentru „demilitarizare” şi „denazificare”, aşa cum susţine Kremlinul – se fac responsabili de abuzuri – de la crime, la jafuri şi violuri, relatează agenţiile de presă ucrainene Unian, Ukrinform şi Dialog, citate de Agerpres.

Soldaţi ruşi, înarmaţi până în dinţi, blocaţi în lift de ucraineni, într-o  clădire pe care încercau să o cucerească

„Ocupanţii au devenit într-atât de insolenţi, încât jefuirea caselor ucrainenilor este pentru ei ca mersul la supermarket”, notează cu indignare jurnaliştii de la Unian, într-un comentariu pe marginea conţinutului unei discuţii telefonice dintre un militar rus şi soţia sa.

Rusul se laudă soţiei că ‘i-a făcut rost de ceva cosmetice, tricouri şi adidaşi New Balance’, aşa ca o ‘amintire din Ucraina’.

„Păi, care rus nu fură!”, îi răspunde nevasta sa parcă pentru a-i risipi orice îndoieli de ordin moral.

Bărbatul îi spune că a dat peste casa unei familii care se pare că se ocupă de sport pentru că a găsit tot felul de suplimente alimentare scumpe, tricouri de fotbal şi hochei.

„Lucrurile sunt de foarte bună calitate. Mi-a picat faţa când am intrat în apartament!”, mai spune el, adăugând că unii dintre camarazii săi au adunat valize întregi de bunuri cu care vor veni acasă.

„Vezi, cum trăiau ei! Şi noi cum o ducem?! De aceea şi luptă cu atâta înverşunare”, îi răspunde soţia, ceea ce relevă, potrivit jurnaliştilor ucraineni, că unii dintre ruşi cunosc de fapt adevărul despre ceea ce se întâmplă în realitate în Ucraina, nu doar ceea ce le prezintă propaganda de stat.

În finalul discuţiei, soţia îi spune că ar fi bine dacă ‘ar face rost de un laptop şi de un costum sport’.

Într-o altă discuţie telefonică, postată de SBU pe canalul Telegram, un alt militar rus îşi distrează soţia la telefon povestindu-i cum ‘trei tanchişti (ruşi) au violat o fată de 16 ani’, relevă Ukrinform. După cum rezultă din conversaţie, soţia pare ‘chiar amuzată de aşa păţanie’.

SBU a dat publicităţii marţi interceptările unor discuţii telefonice în care comandanţi ruşi dădeau ordine directe privind distrugerea unor localităţi ucrainene, unde nu se aflau niciun fel de obiective militare.

La începutul lunii martie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba denunţase, fără să aducă probe, că soldaţii ruşi comit violuri în Ucraina, pe lângă alte abuzuri.

La începutul invaziei în Ucraina, soldaţii ruşi le luau cu forţa ucrainenilor telefoanele mobile, după ce operatorii de telefonie mobilă din Ucraina dezactivaseră capacitatea forţelor ruse de a-şi folosi canalele de comunicare în roaming.

Accident de groază în Pakistan! 14 persoane au murit, după ce autobuzul cu care se întorceau de la o nuntă a căzut în râu. Mireasa, singura supravețuitoare

Cel puţin 14 persoane care întorceau de la o nuntă au murit după ce autocarul la bordul căruia se aflau a căzut într-un rău, în regiunea muntoasă Gilgit-Baltistan, în nordul Pakistanului. 

„Autobuzul transporta 25 de pasageri. Doar mireasa a supravieţuit accidentului. Până în prezent, 14 corpuri au fost găsite, iar zece persoane sunt date dispărute”, a declarat pentru AFP un coordonator al operaţiunii de salvare care este în desfăşurare, transmite news.ro.

Pasagerii, mirii şi familiile lor se întoceau în Punjab, situat la câteva sute de kilometri mai la sud, după ceremonie, atunci când a avut loc accidentul. „Mireasa este în afara oricărui pericol şi a fost preluată de un spital din provincie”, anunţă el. Accidentul a avut loc, cel mai probabil din cauza vitezei, declară un reprezentant al poliţiei locale.

„Şoferul a pierdut controlul vehiculului într-un viraj”, precizează el. Mortalitatea la volan este extrem de mare în Pakistan, a cincea cea mai populată ţară din lume, mai ales în regiunile muntoase, între altele din cauza stării proaste a drumurilor, reglementării proaste şi a condusului periculos. Autocarele sunt adesea pline până la limita capacităţii, iar purtarea centurii de siguranţă nu este un reflex răspândit. În august, două accidente de autobuz s-au soldat cu 36 de morţi în nordul Pakistanului.

Cartea de identitate, un nou document oficial, va fi lansată până în martie 2025. Ce informații va conține

Până la data de 31 martie 2025, în Republica Moldova urmează a fi pus în circulație un nou model de act de identitate de tip card, care va fi eliberat cetățenilor Republicii Moldova – CARTEA DE IDENTITATE, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În vederea alinierii Republicii Moldova la acquis-ul Uniunii Europene, Executivul RM a aprobat astăzi o Hotărâre de Guvern ce stabilește condițiile tehnice și standardele de securitate necesare pentru punerea în aplicare a noului document, în care vor fi integrate datele biometrice ale titularului. Documentul transpune parțial Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație.

Avantajele Cărții de identitate pentru cetățeni:

  • Cartea de identitate va avea încorporat mediul de stocare electronică a datelor, ce va include certificatul calificat pentru semnătură electronica. Astfel, deținătorul noului act de identitate va putea accesa online servicile electronice, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile care le prestează.
  • Cetățenii care locuiesc peste hotare (diaspora) și dețin o carte de identitate vor putea accesa la distanță serviciile publice prin intermediul platformei digitale guvernamentale.
  • Titularii cărților de identitate se vor autentifica în următoarele sisteme informaționale: MSign, MPower, MPass, MNotify, MCabinet, e-Votare, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc. Cetățenii vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
  • Informația despre domiciliu/reședința temporară nu se va conține în cartea de identitate, ceea ce va avantaja cetățenii, deoarece nu va mai fi nevoie ca aceștia să-și preschimbe actul de identitate la fiecare schimbare de adresă.
  • Cărțile de identitate vor dobândi o utilitate extinsă, putând fi utilizate nu doar pentru identificarea pe teritoriul Republicii Moldova, ci și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște, în timp,  în acest sens (de exemplu, țările membre ale Uniunii Europene).
  • Deținătorul cărții de identitate va avea acces la piața unică digitală a UE prin recunoașterea reciprocă a elementelor-cheie, cum ar fi: identificarea electronică, documentele electronice, semnăturile electronice și serviciile de distribuție electronică.
  • Posesorul unei cărți de identitate se va putea autentifica și semna documente electronice, contracte, care vor fi valabile și recunoscute în spațiul UE.

Legea nr. 68/2024 prin care este reglementată punerea în circulație la nivel național a noului model de act de identitate al cetățeanului Republici Moldova, Cartea de identitate, a fost votată în Plenul Parlamentului RM pe data de 28.03.2024.

Un individ i-a sustras de la gât un lanț din aur unei femei, în plină stradă

Un bărbat de 36 de ani din raionul Criuleni este cercetat penal fiind suspectat de comiterea unui jaf stradal în sectorul Botanica al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta s-ar fi apropiat de victimă, o femeie de 60 de ani, în timp ce se afla pe strada Belgrad și, în mod deschis, i-a sustras de la gât un lanț din aur, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la 35.000 de lei.

În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, polițiștii au identificat și reținut suspectul. Acesta a comunicat că lanțul l-a lăsat la o casă de amanet.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind condamnat pentru furt.

Conform legislației, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de până la 7 ani.

Cum arată avionul de 80 de milioane de dolari al liderului cecen Ramzan Kadîrov
Articolul anterior
Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, va susţine discursul de absolvire al promoţiei 2022
Articolul următor