Douăsprezece persoane au murit duminică într-un accident rutier petrecut în apropierea staţiunii turistice Hurghada din estul Egiptului, în coliziunea dintre un autocar şi un camion, a comunicat Ministerul Sănătăţii.„Douăsprezece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte trei au fost rănite şi transportate la spitale din apropiere”, afirmă comunicatul, transmite AFP, citată de Agerpres.
Parchetul a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele şi circumstanţele accidentului, survenit pe şoseaua care leagă oraşele Ras Gharib şi Hurghada, la Marea Roşie.
Accidentul de duminică este al doilea cu victime multiple petrecut în mai puţin de 10 zile în Egipt. La 12 noiembrie, 20 de persoane au decedat când microbuzul în care se aflau s-a răsturnat într-un canal al deltei Nilului, în nordul ţării.
Accidentele de circulaţie sunt frecvente în Egipt, unde drumurile sunt adesea prost întreţinute şi codul rutier puţin respectat.
Potrivit statisticii oficiale, 7.000 de oameni au murit în accidente rutiere în 2021 în Egipt, ţară cu 104 milioane de locuitori, cea mai populată din lumea arabă.
Reacţii internaţionale la taxele vamale impuse de Trump: „Complet nejustificate”
Au apărut primele reacţii la anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei şi a Uniunii Europene. China a precizat că „se opune ferm” noilor tarife anunţate de Donald Trump, care sunt deosebit de dure pentru produsele sale, potrivit AFP, citată de Agerpres
Reacția Chinei
Beijingul promite să riposteze pentru a-şi apăra „drepturile şi interesele”.
Taxele vamale americane „nu respectă regulile comerciale internaţionale şi dăunează grav drepturilor şi intereselor părţilor în cauză„, a acuzat Ministerul chinez al Comerţului chinez.
Reacția Australiei
Premierul australian Anthony Albanese, care a spus că relaţia ţării sale cu Statele Unite riscă să fie deteriorată.
„Aceste tarife nu sunt neaşteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate”, a declarat prim-ministrul Australiei.
Reacția Braziliei
Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o „lege a reciprocităţii” care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.
Reacția Canadei
„Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunţat premierul Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor „schimba fundamental” comerţul internaţional.
Reacția Columbiei
„Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate creşte producţia, bogăţia şi ocuparea forţei de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greşeală”, a afirmat preşedintele Gustavo Petro.
Reacția Danemarcei
„Comerţul globalizat a adus beneficii tuturor (…) Nu înţeleg de ce Statele Unite vor să declanşeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câştigă, toată lumea pierde”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că „Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide şi proporţionale”.
Reacția Elveţiei
„Interesele economice pe termen lung ale ţării sunt prioritare”, a subliniat preşedinta Karin Keller-Sutter, a cărei ţară este lovită de tarife de 31%.
„Respectarea dreptului internaţional şi a comerţului liber sunt fundamentale”, a adăugat ea, precizând că Berna va „defini rapid ce urmează”.
Reacția Germaniei
Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de export, a îndemnat miercuri UE „să-şi păstreze capul pe umeri”, subliniind că „o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.
Pe de altă parte, Federaţia industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale „vor crea doar perdanţi” şi a cerut UE „să acţioneze unit şi cu forţa necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.
Reacția Irlandei
Premierul Irlandei Michael Martin a afirmat că „regretă profund” tarifele impuse UE şi le-a cerut celor 27 să răspundă într-un mod „proporţional”.
„Orice acţiune trebuie să fie proporţională şi să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor şi cetăţenilor noştri”, a declarat prim-ministrul, a cărui ţară găzduieşte sediile europene ale marilor grupuri americane şi înregistrează cel mai mare excedent cu Statele Unite dintre toţi membrii UE.
Ea doreşte „să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.
Reacția Japoniei
Japonia a informat SUA că noile tarife americane, printre care o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt „extrem de regretabile”, a declarat ministrul comerţului şi industriei, Yoji Muto.
Guvernul Nipon a subliniat că ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC şi acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.
Reacția Regatului Unit
Regatul Unit doreşte să încheie un acord cu SUA pentru a „atenua”impactul taxelor vamale şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul comerţului Jonathan Reynolds.
„Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi şi a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunţat” miercuri, a declarat el.
Reacția Thailandei
Premierul Thailandei, Paetongtarn Shinawatra a anunţat că ţara sa are un „plan solid” pentru a răspunde taxelor vamale masive de 36% impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite şi speră să poată negocia o reducere a acestor taxe.
ChatGPT, nivel record de utilizare. Ce funcție a atras un milion de utilizatori
Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record. Funcția de generare de imagini a dus săptămâna trecută la o creştere record a numărului de utilizatori ai chatbotului ChatGPT, dezvoltat de OpenAI. Serverele au fost nevoite să limiteze accesului la funcție, scrie evz.ro.
Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record
Noua funcţie a permis utilizatorilor să creeze imagini inspirate din stilul desenelor realizate de celebrul studio japonez de animaţie Studio Ghibli, cunoscut pentru filme precum ”Spirited Away” şi ”My Neighbor Totoro”. Numărul mediu de utilizatori activi săptămânal a depăşit pentru prima dată în acest an pragul de 150 de milioane.
„Am adăugat un milion de utilizatori doar în ultima oră”, a scris CEO-ul OpenAI, Sam Altman, pe platforma X.
Noua funcție are un succes formidabil
Aplicaţia ChatGPT a înregistrat săptămâna trecută maxime istorice la capitolele utilizatori activi, venituri din abonamente şi descărcări. Lansarea actualizărilor modelului GPT-4o, care include funcţii avansate de generare a imaginilor, a fost foarte importantă.
Descărcările globale ale aplicaţiei şi numărul de utilizatori activi săptămânal au crescut cu 11%, respectiv 5%, comparativ cu săptămâna precedentă, iar veniturile din achiziţii în aplicaţie au urcat cu 6%.
CEO-ul Open AI, Sam Altman, este foarte încântat. „Este minunat să vedem cât de mult iubesc oamenii imaginile generate în ChatGPT. Dar plăcile noastre GPU aproape că se topesc”, a comentat Altman despre popularitatea explozivă a funcţiei.
Au apărut și controverse
Utilizarea extensivă a acestei funcţii în stilul Studio Ghibli a venit și controverse. Un avocat a declarat că legea nu este foarte clară.
”Peisajul legal în privinţa imaginilor generate de AI care imită stilul distinctiv al Studio Ghibli este încă incert. Legea drepturilor de autor protejează în general exprimările concrete, nu şi stilurile artistice în sine”, a explicat Evan Brown, partener la firma de avocatură Neal & McDevitt.
OpenAI nu a oferit un răspuns imediat la întrebările privind datele utilizate pentru antrenarea modelelor AI şi legalitatea noii funcţii. În 20216, co-fondatorului Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, a declarat că nu acceptă arta generată de inteligenţa artificială.
”Sunt profund dezgustat. Nu mi-aş dori niciodată să includ această tehnologie în munca mea”, spunea Miyazaki după ce i s-a arătat o randare AI timpurie.
Performanță mondială: Pentru prima dată, un ficat de porc a fost transplantat unui om
Un ficat de porc a fost transplantat pentru prima dată unui pacient uman, au anunţat miercuri cercetătorii chinezi care au realizat această performanţă medicală, în contextul în care şi alte transplanturi experimentale de la animale la oameni au fost deja făcute cu succes în ultimii ani.
Noua performanţă, descrisă pe larg în revista Nature de echipa de cercetători de la Universitatea din Xi’an, reprezintă pentru moment doar un experiment, fără să aibe o aplicabilitate medicală imediată: beneficiarul era o persoană aflată în moarte cerebrală, informează AFP, citată de Agerpres.
Donatorul a fost un porc miniatural, modificat genetic pentru a creştere şansele de reuşită ale transplantului. Operaţia a fost realizată pe 10 martie 2024.
Ficatul transplantat a funcţionat timp de 10 zile. Apoi, cercetătorii chinezi au pus capăt experimentului, la cererea familiei beneficiarului.
Trebuie menţionat totuşi faptul că pacientul dispunea în continuare de ficatul său original: în acest caz a fost vorba despre o grefă „auxiliară”. Ideea constă în a le propune pacienţilor un organ de tranziţie înainte ca medicii să găsească un ficat sănătos provenit de la un donator uman.
Ficatul transplantat „a funcţionat cu adevărat bine” şi „a sintetizat fără probleme bilă”, cum ar fi albumină, a declarat într-o conferinţă de presă Lin Wang, coautor al studiului.
Potrivit unor experţi care nu au participat însă la studiu, acesta reprezintă un mare pas înainte, dar nu ar trebui considerat totuşi o dovadă a faptului că un ficat de porc ar putea înlocui cu adevărat un organ uman.
Acestea sunt rezultate „de valoare şi impresionante”, dar „nu pot înlocui transplantul unui ficat provenit de la un donator uman – în orice caz nu pe termen scurt”, a avertizat profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford.
„Este un studiu util pentru a arăta compatibilitatea acestor ficaţi modificaţi genetic cu un pacient uman”, a rezumat el.
În orice caz, experimentul din China a confirmat faptul că porcul are potenţialul de a fi cel mai potrivit animal pentru dezvoltarea unor organe destinate transplantului uman.
Mai multe experimente medicale, realizate în ultimii ani în Statele Unite, au permis deja transplanturi de rinichi şi de inimi de porc. Deşi acei pacienţi arareori au supravieţuit pentru mult timp, unul dintre ei, care a primit un rinichi de porc în noiembrie 2024, este încă în viaţă.
Cu toate acestea, ficatul reprezintă o problemă cu un grad mai mare de complexitate, deoarece el este un organ ce are mult mai multe funcţii decât are, de exemplu, inima.