Prima zi de școală a început altfel pentru cei peste 1.000 de elevi ai LT „Olimp” din orașul Sângerei. Începând de astăzi, 1 septembrie, școlarii vor beneficia de schimburi de experiență, seminare, excursii, dar și noi oportunități de studii în România. Totul grație semnării acordului de parteneriat dintre LT „Olimp” și LT „Alexandru Vlahuță” din București.
„Acordul încheiat astăzi între instituțiile noastre de învățământ se bazează pe domeniile de interes comun și dezvoltarea relațiilor de cooperare. Am făcut un nou pas pentru făurirea unui viitor mai bun, educația copiilor, o investiție pe care nu o vom regreta”, a spus Nelu Gabriel-Rizea, Director la LT „Alexandru Vlahuță” din București, transmite NordNews.
Inițiativa semnării acordului de colaborare îi aparține Consulatului General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.
„Poporul român a fost întodeauna alături de nevoile și necesitățile R. Moldova. Să vă asigur. Vom continua aceste demersuri cu tărie și fermitate. Vom sprijini parcursul democratic și prosper al R. Moldova pentru aderarea și integrarea în Uniunea Europeană„, a declarat Excelența Sa, Consulul General al României la Bălți.
„Am găsit tangențe în misiunea insituției noastre educaționale și LT „Alexandru Vlăhuță”. Mă refer la obiectivul principal, școală de performanță, o școală de calitate, cu accentul pe valorile general umane și cele europene„, a spus Ludmila Șîșcanu, directoarea LT „Olimp” din or. Sângerei.
Peste o sută dintre elevii liceului din Sângerei au pășit astăzi pentru prima dată pragul școlii.
„În această perioadă se începem tratativele cu Uniunea Europeană, pentru a adera în cel mai scurt timp la această organizație internațională, care joacă un rol foarte important în lume, în timpul de față„, le-au spus profesorii, elevilor.
Pentru Ana și David acesta este ultimul an de studii la liceul din Sângerei. Ei își doresc să urmeze o facultate dintr-o țară europeană.
„Din punct de vedere politic, sunt de părere că R. Moldova își are locul în UE, iar oamenii țării noastre merită să facă parte dintr-o comunitate unită și strânsă. Aștept să învăț și să cunosc mai multe informații despre subiectul respectiv„, a spus Ana Andrițchi, elevă la LT „Olimp” din orașul Sângerei.
„Îmi doresc să obțin studii în domeniul informaticii în UE și tot acolo să îmi dezvolt cariera„, a spus David Miloslavschi, elev la LT „Olimp” din or. Sângerei.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează circa 1.200 de școli. În acest an, în clasa I vor merge circa 325.00 de copii.