Adele a reușit să slăbească uimitor, iar cu ocazia zilei sale de naştere, şi-a arătat silueta. Artista a slăbit 45 de kg, iar ultimele imagini demonstrează ce ambiţie are ea, şi nu doar în cariera profesională, ci şi în viaţa de zi cu zi.
Artista şi-a sărbătorit ziua de naştere pe 5 mai, a împlinit 32 de ani. Ea a publicat pe reţelele sociale şi prima poză în care arată cât de mult s-a transformat. A slăbit zeci de kilograme, parcă e alt om. Aceasta poartă o rochiţă neagră, mini, care îi pune în valoare silueta, dar şi picioarele subţiri. Arată minunat, iar imaginile dovedesc asta!
Adele transmis şi un mesaj fanilor cu ocazia aniversării sale: „Mulţumesc pentru toată iubirea pe care mi-aţi transmis-o de ziua mea. Sper că toţi sunteţi în siguranţă şi sănătoşi în această perioadă dificilă. Vreau să mulţumesc neapărat celor din linia întâi care îşi riscă vieţile pentru a le salva pe ale noastre. Sunteţi îngeri!”
ANSA vine cu precizări despre cazul celor sute de cranii de animale aruncate pe un câmp din Strășeni
Referitor la imaginile video postate pe rețelele de socializare privind depozitarea ilegală a deșeurilor “cranii de animale de diverse specii” Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) a inițiat o investigație a cazului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial, scrie tvn.md.
Astfel, la data de 31.01.2025, ora 17:00, fiind sesizați de către Inspectoratul de Poliție Strășeni, inspectorii Subdiviziuni teritoriale pentru siguranța alimentelor (cu statut de agent constatator)s-au deplasat, în comun, la fața locului pentru investigarea și documentarea cazului. La fel, la fața locului au fost prezenți și reprezentanții Primăriei Strășeni.
La moment, au loc acțiuni de investigare pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și identificare a făptașilor care au depozitat aceste deșeuri în locuri nepermise.
ANSA va aplica toate pârghiile legale pentru identificarea făptașilor precum și a originii acestor cranii de animale aruncate la întâmplare, urmând să aplice cele mai drastice sancțiuni.
Totodată, va fi sesizat și Inspectoratul pentru Protecția Mediului despre depozitarea ilegală a deșeurilor conform legislației în vigoare și prin prisma Legii nr. 209/2016 privind deșeurilor și Hotărîrii Guvernului nr. 99/2018 pentru aprobarea Listei deșeurilor.
Menționăm că, potrivit art.154 alin (3) și art. 405 din Codul Contravențional „Depozitarea arbitrară sau în locuri interzise ori utilizarea unor alte procedee de evacuare, tartare sau eliminare a deşeurilor fără autorizaţia autorităţilor abilitate se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.”, contravenție ce se constată şi se examinează de către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.
ANSA va informa opinia publică despre finalitatea investigării cazului și deciziile luate. Atragem atenția operatorilor din lanțul alimentar, cât și persoanelor fizice, să nu recurgă la astfel de ilegalități care pot avea urmări destul de grave.
Un bărbat din Drochia a fost condamnat pentru defrișări ilegale
Procuratura raionului Drochia informează despre condamnarea unei persoane pentru comiterea infracțiunii de tăiere ilegală a vegetației forestiere (art.231 alin.(1) din Codul penal). Deși avea obligația de a proteja fondul forestier, inculpatul a admis și organizat defrișări ilegale, valorificând lemnul în interes propriu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Potrivit rechizitoriului, un bărbat de 50 de ani, originar din raionul Drochia, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, în calitate de maistru de sector Drochia din cadrul CFM Ocnița, a permis tăierea și comercializarea ilegală a arborilor și arbuștilor din fâșiile de protecție ale căilor ferate, zonă inclusă în fondul ariilor naturale protejate de stat.
Pentru aceste acțiuni, inculpatul a fost condamnat, la 24 ianuarie 2025, la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Totuși, instanța nu a aplicat pedeapsa complementară de interdicție a ocupării funcțiilor ce țin de gestionarea fondului forestier.
Considerând necesară aplicarea unei sancțiuni mai restrictive, la 28 ianuarie 2025, Procuratura raionului Drochia a contestat sentința la Curtea de Apel Nord.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată conform prevederilor legale.
Grădinițele din țară au obținut dreptul de a angaja psihologi, logopezi și alte cadre didactice în funcție de necesitățile copiilor
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a aprobat noi norme de personal pentru educația antepreșcolară (0-2 ani) și învățământul preșcolar (5-6/7 ani), aceasta fiind prima actualizare a documentului după anul 1999. Decizia va permite instituțiilor de învățământ să angajeze specialiști în domeniul educației incluzive dar și să asigure eficiența administrării grădinițelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Astfel, instituțiile vor avea posibilitatea de a angaja psihologi, logopezi, cadre didactice de sprijin și kinetoterapeuți, pentru a asigura integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale. De asemenea, instituțiile de învățământ special vor beneficia de posturi precum psihopedagog, interpret în limbaj mimico-gestual, medic-oftalmolog etc.
În grădinițele cu predare în limba rusă, va fi introdusă funcția de profesor de limba română, astfel ca preșcolarii să o poată studia încă din primii ani. Totodată, pentru sporirea eficienței administrative, se vor putea angaja specialiști în prelucrarea datelor și personal tehnic pentru menținerea unui mediu sigur și sănătos.
Fondatorii instituțiilor vor putea aproba suplimentarea normelor de personal în limita bugetului disponibil, inclusiv prin contracte pentru servicii temporare. Printre posturile care pot fi ocupate astfel se numără profesor de educație fizică, antrenor de înot, arhivar sau administrator de rețea de calculatoare.