Până în 2030, energia solară va costa de 10 ori mai ieftin decât „gazul fosil”. Noile centrale electrice „verzi” vor genera suficientă energie pentru a înlocui centralele pe gaz. Potrivit unui raport Rystad Energy, în doar câțiva ani, costul producerii de energie electrică folosind energia solară fotovoltaică va scădea atât de mult încât îi va costa pe consumatori de 10 ori mai puțin decât gazele, raportează interestingengineering.com.
Europa s-a bazat întotdeauna pe centralele electrice pe gaz pentru a-și satisface nevoile energetice. După ce Rusia a redus exporturile de gaze, costul energiei în regiune a crescut semnificativ.
Potrivit unui raport al Rystad Energy, prețurile spot la gaze la centrul de gaze Title Transfer Facility (TTF) din Țările de Jos au fost anul trecut de 46 de euro pe MWh. Această cifră a crescut după invazia trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei.
Prețul TTF la momentul acestei știri este de 134 EUR per MWh, adică cu 187% mai mult. Prețurile gazelor ar putea să nu ajungă la 330 de euro pe MWh în această iarnă, așa cum s-a întâmplat în august. Totodată, pe măsură ce conflictul militar continuă, este puțin probabil ca exporturile de gaze rusești să crească, iar europenii vor trebui să plătească mai mult pentru nevoile lor de încălzire.
Chiar și în fața prețurilor ridicate la energie, producția de energie pe bază de gaz în Europa a crescut cu 4% în acest an, deoarece regiunea trebuie să facă față unei scăderi a producției de energie din cauza închiderii centralelor nucleare.
Din cauza secăturii râurilor în timpul verii, energia hidroelectrică a avut de suferit, iar gazele au compensat aceste pierderi. Cu toate acestea, analiștii se așteaptă ca situația să se îmbunătățească în 2023, pe măsură ce centralele nucleare din Franța revin în funcțiune și adaugă 30 GW de electricitate la rețea.
Până la sfârșitul anului 2023, capacitatea de energie regenerabilă sub formă de parcuri solare și eoliene este de așteptat să ofere încă 50 GW de putere.
Energia solară va deveni mai ieftină decât gazul
Raportul spune că în următorii câțiva ani, pe măsură ce țările europene iau în considerare instalarea mai multor capacități de energie regenerabilă pentru a reduce emisiile de carbon, costul mediu de capital al acestor centrale va scădea la 1,3 euro pe watt.
Experții prevăd că prețul gazului TTF se va stabiliza până la sfârșitul deceniului și ar putea scădea la 31 USD per MWh.
Pentru ca gazul să rămână competitiv ca combustibil, prețurile acestuia ar trebui să scadă la 17 MWh, ceea ce analiștii spun că este „de neconceput” în scenariul actual. Dacă UE cheltuiește bani pentru construirea de capacități pentru generarea de energie regenerabilă și poate lansa aceste capacități în termen de 2 ani, atunci până în 2025 va fi posibil să se adauge până la 100 GW de noi capacități de generare. Și în 3 ani această cifră va ajunge la 333 GW.
Noile centrale electrice „verzi” vor genera suficientă energie pentru a înlocui centralele pe gaz. Europa poate încă păstra gazul în mixul său energetic pentru a-și satisface nevoile sau pentru a face față întreruperilor energiei regenerabile, în special în timpul lunilor de iarnă.
Cu toate acestea, acest lucru va oferi o oportunitate de a scăpa de gazul rusesc o dată pentru totdeauna.