Adio pașapoarte ștampilate, însă nimeni nu va trece fără scanarea feței și amprentelor! Se va întâmpla în toată Europa

Adio pașapoarte ștampilate! Uniunea Europeană a anunțat că noul sistem informatic de intrare/ieșire va fi implementat la sfârșitul acestui an, eliminând astfel necesitatea ștampilării pașapoartelor, scrie capital.ro.

Începând cu 10 noiembrie, fața și amprentele digitale ale călătorilor vor fi scanate la intrarea în Europa, iar datele biometrice vor fi apoi folosite pentru a face referințe încrucișate pentru pașapoarte și pentru a verifica sosirea și ieșirea persoanei la date ulterioare.

Începe era pentru pașapoarte biometrice

Pentru a utiliza sistemul, vizitatorii vor avea nevoie de pașapoarte biometrice sau pașapoarte electronice, care conțin identificatori biometrici și un cip electronic pentru securitate consolidată. 

Deși în SUA pașapoartele electronice au fost distribuite încă din 2007, călătorii fără document  biometric vor putea în continuare să intre în UE, dar vor fi supuși unor verificări suplimentare.

Ea susține că acest sistem ”va îngreuna folosirea pașapoartelor false de către infractori, teroriști sau spioni ruși.”

UE va implementa și sistemul ETIAS

De asemenea, UE va implementa și sistemul ETIAS, o formă de autorizație de călătorie pentru cetățenii non UE. Pentru a vizita cele 30 de țări europene care vor necesita identificarea ETIAS, călătorii din 60 de țări vor trebui să plătească mai puțin de 8 USD pentru a completa o cerere și a aștepta aprobarea, ceea ce ar putea dura ore, zile sau săptămâni.

Johansson a spus că ETIAS va intra în funcțiune în primăvara lui 2025, dar cererile, odată aprobate, vor fi valabile trei ani sau până la expirarea pașaportului asociat persoanei respective.

Sistemul EES al UE este separat de Sistemul european de informații și autorizare de călătorie, care va solicita ca majoritatea vizitatorilor să se înregistreze înainte de călătorie.

Românii pot deține mai multe pașapoarte

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din România, cetățenii români pot deține, concomitent, un pașaport simplu electronic și un pașaport simplu temporar valabile:

  • atunci când pașaportul simplu electronic a fost depus pentru obținerea unor vize, în situații obiective și urgente, în care este necesară prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea și eliberarea pașaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obținerea unor vize;
  • în situația în care se probează, cu documente, necesitatea deplasării cetățeanului român în străinătate, în perioada în care pașaportul simplu temporar este depus pentru obţinerea unor vize.

De asemenea, cetățenii români pot deţine, concomitent, două pașapoarte simple electronice valabile, numai în următoarele situații:

  • când titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;
  • când titularul deţine paşaport simplu electronic, dar, ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării vizelor, călătoria în statele pentru care este necesară aplicarea acestora nu mai este posibilă.

Eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice, pentru o anumită perioadă de timp sau până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către minor, se efectuează numai în cazul în care instanța, în hotărârea judecătorească sau în ordonanța președințială de suplinire a acordului, a stabilit expres acest aspect, mai precizează MAI.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

Patru persoane din Edineț, reținute pentru coruperea alegătorilor

Procuratura raionului Edineț anunță că la data de 10 decembrie 2024, de către polițiștii din Edineț sub conducerea Procuraturii raionului Edineț, s-au efectuat percheziții în 18 locații într-un dosar intentat în octombrie, curent, pe faptul coruperii electorale. Patru persoane au fost reținute. În cadrul perchezițiilor, s-au depistat și ridicat mai multe telefoane mobile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul lunii octombrie a anului 2024, mai mulți suspecți, reprezentanți ai unor concurenți electorali, aflându-se în diferite localități din raionul Edineț, având scopul coruperii alegătorilor, în campania electorală a alegerilor prezidențiale din luna octombrie a anului 2024, au transmis mai multor persoane, mijloace bănești cuprinse între sumele de 1000 și 3000 lei, cu scopul de a le determina să voteze pentru un anumit candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Reamintim că, anterior, în acest dosar au fost recunoscuți și audiați 6 învinuiți, 2 bănuți, au mai fost efectuate 13 percheziții în cadrul cărora au fost depistate și ridicate mijloace bănești, telefoane mobile, carnete de membri de partid, liste și înscrisuri care conțin numele mai multor persoane. 

Urmărirea penală continuă în scopul elucidării tuturor circumstanțelor. 

Cod Galben de caniculă în Republica Moldova
Articolul anterior
Falsă împărăteasă de la Glodeni! O femeie s-a dat drept stăpâna unui regat inexistent din Moldova pentru a intra în elita din Italia. L-a păcălit chiar și pe Prințul Harry!
Articolul următor