Aeroportul Chișinău și Mărculești vor fuziona

Aeroportul Internațional din Mărculești ar urma, în curând, să preia tot transportul avioanelor cargo din Republica Moldova, iar pe termen lung și pe cel de pasageri din nordul țării. Pentru asta însă este nevoie de investiții de cel puțin 4 milioane de dolari, care ar urma să fie făcute de Aeroportul Internațional Chișinău. Autoritățile afirmă că lucrările de renovare vor începe la primăvară după ce Guvernul va aproba o decizie prin care cele două aeroporturi moldovenești ar urma să fuzioneze, scrie tv8.md.

„Inițiativa urmărește crearea unui sistem aeroportuar modern și eficient, capabil să răspundă nevoilor pasagerilor din întreaga țară și vecinătatea ei, dar și să reziste la fluctuațiile pieței în momente critice”, comunică Agenția Proprietății Publice. 

Potrivit APP, procesul de absorbție a Aeroportului din nordul țării va începe în februarie 2025, odată cu elaborarea pachetului de acte de decizie și aprobarea lor în Guvern.

După ce decizia va fi aprobată de Guvern, Aeroportul Chișinău se va ocupa de reabilitarea terminalului de la Mărculești. Și pista de aterizare trebuie reparată, deoarece starea proastă a acesteia nu permite aterizarea avioanelor cargo de mari dimensiuni. Investițiile sunt estimate la patru milioane de euro și ar urma să fie făcute din bugetul Aeroportului Internațional Chișinău.

„Pe aeroportul Mărculești să fie trecut tot ce înseamnă cargo pentru că acolo avem și o Zonă Economică Liberă, la Bălți este cea mai mare din Republica Moldova. Aeroportul Mărculești va fi un hub pentru cargo inclusiv regional, pentru că Iașiul nu are cargo, Suceava nu are, Bacăul nu are cel mai mare aeroport în regiune va fi Chișinăul cu aceste două filiale și tot ce este cargo din Chișinău vom transfera pe acest nou aeroport care va intra în componență”, a declarat ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea.

Primele zboruri comerciale civile de pe Aeroportul Mărculești sunt prognozate până la finele anului 2025, concomitent cu dezvoltarea serviciilor cargo. Pe termen lung, autoritățile planifică ca de la Mărculești să zboare și curse charter, care să preia pasageri din nordul țării, când mai exact însă, nu se cunoaște. 

„Noi vom putea lansa curse pentru pasageri, în special curse charter pentru zona de Nord a țării ca cetățenii să nu fie nevoiți să meargă 200-300 de kilometri, dar să utilizeze Aeroportul de acolo. Un alt avantaj sunt taxele care le percepe Aeroportul Mărculești, care sunt în jur de 5,30 euro per pasager, sunt foarte mici și atractive pentru companiile avia. Noi am discutat și cu companiile aeriene care sunt interesate să zboare de pe Mărculești”, a menționat secretarul de stat a Ministerului Infrastructurii, Mircea Păscăluță.

Totodată, aeroportul de la Mărculești urmează să fie conectat la întreaga rețea de transport din țară. Lucrările de extindere a terminalului Aeroportului Chișinău cu 20 de mii de metri pătrați ar urma să înceapă la primăvară. 

„După implementarea acestui proiect va fi posibilă operarea unui număr de pasageri de 5, 2 milioane pe an. Aceste lucrări vor fi realizate fără ca activitatea de bază a Aeroportului Chișinău să fie perturbată sau oprită”, a explicat administratorul interimar al Aeroportului Chișinău, Sergiu Spoială.

În anul 2024, Aeroportul Internațional Chișinău a avut un flux total de 4,1 milioane de pasageri cu peste 1,3 milioane mai mult decât în 2023, care au generat un profit de peste 345 de milioane de lei.

Aeroportul Internațional Mărculești este în gestiunea statului și a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din această localitate. Acesta are o suprafață de peste 265 de hectare, iar anterior a fost utilizat pentru deservirea aeronavelor militare, din dotarea Forțelor Armate. Acum acesta are caracter strict civil, iar pe el aterizează doar pe timp de zi avioane cargo de dimensiuni mici. 

Două focare de pestă porcină la două ferme din nordul țării

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), informează despre identificarea a două cazuri de pestă porcină africană, înregistrate în două ferme comerciale de capacitate mica, localizate la nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În data de 14.06.2024 și 16.06.2024, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mica din s. Gîrbova r. Ocnița și s. Vărăncău r. Soroca. Imediat ce Subdiviziunile  teritoriale pentru siguranța alimentelor au fost notificate despre rezultatul testărilor de laborator, acestea au demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

Au fost întrunite Comisiile pentru Situații Excepționale a raioanelor Ocnița și Soroca, care au aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestor focare, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368/2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374/2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare, privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale și măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate  la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor vizate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. La fel, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea, în conformitate cu prevederile Ordinului directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nr. 233 din 13.07.2022.

Subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor conlucrează cu autoritățile publice locale, autoritățile abilitate pentru combaterea comercializării și transportării ilicite a porcilor din exploatațiile non-profesionale și a produselor obținute de la acestea.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Moldova va continua să cumpere energie electrică din România

Republica Moldova va continua să cumpere energie electrică de pe bursa română. Chișinăul nu va apela la planul inițial prin care să ofere gaz regiunii transnistrene în schimbul energiei electrice gratuite. Informația a fost confirmată de premierul Dorin Recean, transmite ipn.md.

Întrebat de ce nu s-a mers pe ideea inițială, Recean a menționat că Chișinăul a avut mai multe soluții, în final s-a mers pe cea care a convenit tuturor părților.

„Noi am făcut calculele necesare și am spus că pentru malul drept este judicios și economic mai avantajos să cumpărăm această energie direct din România, decât să trimitem gazul la Cuciurgan și ei să facă pentru noi energie electrică”, a menționat premierul Dorin Recean.

Cât despre eventuale reduci de tarif pentru locuitorii de pe malul drept, premierul a menționat că e nevoie de susținere financiară. „Noi vom continua cu Guvernul, dar și prietenii noștri din Uniunea Europeană, să aducem mai multe resurse financiare pentru a face acest obiectiv posibil”, a spus prim-ministrul.

Republica Moldova și Uniunea Europeană au ajuns la un acord final privind pachetul de ajutor care a fost anunțat la începutul acestei săptămâni. Banii, 64 de milioane de euro, vor veni în două tranșe. 30 de milioane de euro din prima tranșă vor fi folosiți pentru a cumpăra gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Respectiv, 20 de milioane de euro vor merge pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene, iar 10 milioane pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului. Încă 34 de milioane de euro vor veni, în cea de-a doua tranșă, ca suport bugetar.

Alertă de gripă aviară în Criuleni

O lebădă găsită moartă pe malul râului Nistru, în apropierea orașului Criuleni, a fost confirmată pozitiv pentru gripă aviară. În acest context, autoritățile locale au stabilit măsuri şi restricţii pentru prevenirea răspândirii bolii, scrie newtv.md.

Primarul orașului Criuleni, Mihai Sclifos, a semnat o dispoziție, vineri 31 ianuarie 2025, prin care se interzice întreținerea păsărilor în libertate cu acces în afara curților și gospodăriilor personale.

De asemenea, autoritățile au restricționat circulația în apropierea râului Nistru și au interzis desfășurarea activităților de agrement sportive și pescuitului în această zonă. În plus, vânzarea sau capturarea animalelor sălbatice este temporar interzisă.

Republica Moldova vrea să reintegreze Transnistria
Articolul anterior
Cod Galben de ceață densă în toată țara!
Articolul următor
Close menu