Afacerile din Republica Moldova vor putea fi lansate și gestionate la distanță

Afacerile din Republica Moldova vor putea fi lansate și gestionate la distanță într-un mod simplificat, prin utilizarea instrumentelor digitale. Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative „Dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova  sau Contactless Business în Moldova”, anunță Executivul.

Astfel, se propune eliminarea constrângerilor existente în inițierea și gestionarea la distanță a unei afaceri din țara noastră. În acest sens, pentru diaspora și investitorii străini vor fi aplicate soluțiile de identificare și autentificare digitală (eKYC, eNotary și MobiSign). De asemenea, procedura de identificare și evidența inițială a străinilor se va desfășura cu atribuirea identificatorului unic al persoanei fizice (IDNP) fără eliberarea actelor de identitate, chiar și în cazul în care străinul nu intră pe teritoriul Republicii Moldova.

În același timp, vor fi eliminate barierele pentru angajarea la distanță a personalului, inclusiv de peste hotare, în condițiile când economia națională simte o insuficiență a forței de muncă calificate.

„Drept rezultat, vom obține reducerea costurilor nejustificate pentru antreprenori prin utilizarea instrumentelor digitale, facilitarea accesului la serviciile digitale cap-coadă pentru antreprenori, investitorii străini și diasporă” a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Aprobat: Compensațiile la energie pentru noiembrie vor varia între 300 și 800 de lei

Compensația pentru costul energiei va varia între 300 și 800 de lei pentru luna noiembrie. Valorile vor fi ajustate în cazul unor creșteri tarifare, au comunicat autoritățile, miercuri, în ședința Guvernului în care au aprobat două proiecte pentru  protecția socială a cetățenilor în sezonul rece 2024-2025, transmite IPN.

Compensațiile vor fi acordate sub formă de plată monetară lunară. Sistemul informațional va calcula individual compensația pentru fiecare familie, în baza datelor declarate de solicitanți și a informațiilor din bazele de date conexe. Plățile vor ajunge direct pe cardurile solicitanților eligibili, dacă au indicat acest lucru, sau vor putea fi ridicate în oficiale poștale, în a doua jumătate a lunii decembrie.

Pentru a verifica corectitudinea datelor din cererile solicitanților, sistemul informațional „Vulnerabilitate Energetică” va folosi informații oficiale din mai multe instituții, precum Serviciul Fiscal, Casa Națională de Asigurări Sociale și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Pe parcursul lunii noiembrie, peste 703 mii de gospodării au cerut compensație la energie. Cererile pot fi depuse în orice moment, dar compensațiile nu vor fi acordate retroactiv. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile sunt acordate începând cu luna următoare.

Prânzuri gratuite la școală pentru toți elevii din gimnaziile din țară Republicii Moldova

Din 1 septembrie 2025, elevii din gimnaziile Republicii Moldova ar urma să beneficieze de prânzuri gratuite. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean, în timp ce prezenta bugetul de stat pentru anul 2025, scrie diez.md.

Pentru asigurarea alimentației gratuite a elevilor claselor a V-IX-a ar urma să fie cheltuiți peste 205 milioane de lei.

Astăzi, de alimentație gratuită beneficiază doar elevii claselor primare. De asemenea, instituțiile care identifică resurse financiare alternative, pot hrăni și elevii din clasele gimnaziale sau liceale. Prânzul unui elev din clasele primare valorează 16,5 lei.

Potrivit datelor statistice, în anul de studii 2023/2024, în gimnaziile din Republica Moldova învățau 115 705 elevi.

După ce a fost aprobat de miniștri, bugetul urmează să fie votat și în Parlament.

Caz șocant la Anenii Noi: un copil a fost abuzat sexual de alți doi minori într-un parc din localitate. Victima a ajuns la spital

Un copil dintr-o localitate a raionului Anenii Noi a fost abuzat sexual de alți doi minori, sesizează localnicii, care spun că s-a întâmplat  acum câteva zile, în parcul public din sat, iar băiatul abuzat a fost internat la spital, scrie ipn.md.

Poliția confirmă că a fost înregistrată o sesizare, dar nu oferă detalii.„Pe 29 noiembrie curent, la ora 14.00, poliția din Anenii Noi a fost sesizată despre un caz cu implicarea a trei minori. În prezent sunt efectuate acțiuni de urmărire penală, fiind inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Anenii Noi, Mariana Didenco. Potrivit sursei, cazul este foarte sensibil, motiv pentru care nu pot fi oferite mai multe detalii.  Și reprezentanții Procuraturii Generale au evitat să ofere detalii. „În scopul protejării interesului superior al copilului, în temeiul Legii privind protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, nu vă putem oferi detalii pe caz”, a menționat pentru IPN Violina Moraru, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media.

Din 1 aprilie, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%! Și indemnizațiile pentru copiii fără ocrotire părintească vor fi majorate
Articolul anterior
Moldovenii vor avea acces la servicii moderne de gestionare a deșeurilor
Articolul următor