Află cum va fi transformată educația din Moldova, de la Mariana Dahan: „Proiectul TwentyTu ajută tinerii să reușească în viață.”

Educația continuă, dorința de mai merge mai departe și de a-și depăși limitele au ajutat-o pe Mariana Dahan să facă o carieră de invidiat în afara țării. Iar proiectele TIC de o importanță globală pe care le-a gestionat au propulasat-o direct în „Top 100 cei mai influenți oameni din lume în domeniul identității”, plasând-o alături de personalități ca Mark Zuckeberg și Edward Snowden. Mariana Dahan susține că succesul în carieră începe în primii ani de școală, de aceea a decis să susțină transformarea educației din Moldova și proiectul TwentyTu.

separator

Ce abilități v-au fost utile în dezvoltarea carierei dvs și ce calitate anume trebuie cultivată în cadrul unui program de studii?

Cred că abilitatea cea mai importantă este perseverența. Nu cred că este ceva care se poate de învățat într-un program de studiu structurat așa cum este educația în școli sau universități. Sunt calități care sunt dezvoltate pe parcursul anilor de studiu continuu. În cazul carierei mele, faptul că vorbesc mai multe limbi străine este extrem de important. Cunoștințele de franceză și engleză mi-au fost de folos din start. Dar ele au fost doar trepte necesare pentru a ajunge în străinătate: cunoștințele mai profunde în domeniul tehnologiilor informaționale a fost una din condițiile esențiale.

Care a fost cea mai importantă lecție pe care au învățat-o la primul job?

Revin din nou la perseverență – o lecție pe care am învățat-o de la bun început și o calitate care m-a ajutat extrem de mult. Pe lângă aceasta, am învățat să recunosc oportunitățile de ameliorare a modalităților de lucru și respectiv, să mă ridic dacă am căzut și să merg mai departe. Mulți dintre noi învață, muncesc, dar se descurajează destul de rapid și se opresc din ceea ce fac. Cred că acestea sunt cele mai importante lecții de la începuturile carierei mele

Cum v-a influențat tehnologia viața profesională?

Tehnologia și viața mea profesională sunt strâns legate, pentru că din start am lucrat în domeniul TIC. Primul meu loc de muncă a fost în sectorul telecomunicațiilor mobile, aici, în Moldova, după care a urmat Franța. Chiar și atunci când am plecat în Statele Unite, la Banca Mondială, tot am ales să lucrez în domeniul TIC.  Deci, tehnologia a făcut și face parte din viața mea, iar toate inovațiile și noutățile domeniului le-am aflat lucrând. Tehnologia continuă să se dezvolte foarte repede, iar pentru a ține pasul trebuie pur și simplu să continuăm permanent să învățăm, să fim la curent cu toate schimbările și evoluțiile, să citim, să ne rezervăm timp pentru a frecventa centre educaționale, training-uri, seminare. În ultimul an, spre exemplu, am fost la vreo 50 de conferințe și de fiecare dată am învățat ceva nou, iar anume aceste participări sunt cheia pentru a rămâne informat.

Care materie școlară vi s-a părut inutilă, iar acum vi se pare de folos?

Evident că este vorba despre matematică. Pe când eram în școală nu am înțeles niciodată utilitatea acestei discipline – a matematicii, în condițiile în care eram interesată de limbile străine, iar mulți ani la rând am luat locul I la olimpiadele republicane de limba franceză. La acea vreme, profesorii  justificau oarecum lipsa mea de interes pentru matematică, spunând că o să aleg o carieră cu profil umanist. Nu a fost să fie așa, iar viața a avut alte planuri pentru mine. După absolvirea școlii, am făcut foarte multă matematică și acum lucrez într-un domeniu ce este strâns legat de această știință. Matematica este esențială pentru cei care doresc o carienă în domeniul TIC.

Care a fost cel mai eficient profesor și cărui fapt i se datorează acest lucru?

În școală am avut noroc de profesori foarte buni. Mulți dintre ei m-au încurajat să merg mai departe și să învăț mai mult decât prevedea programul școlar, oferindu-mi tot suportul lor. Le-am urmat sfaturile, iar în clasa a cincea eu deja făceam temele și citeam cărțile de lectură prevăzute pentru elevii cu câteva clase mai mari decât mine. Rezultatele nu au întârziat să apară și eforturile mele depuse la acea vreme au fost justificate peste ani. Consider că am reușit și datorită profesorilor din școală, care au avut o abordare personalizată în ce mă privește, m-au încurajat și motivat să fac mai mult – capacități pe care le consider esențiale pentru un cadru didactic.

De ce este importantă școala bună? Și cum ați decis să vă alăturați proiectului TwentyTu?

Școala bună și educația de calitate pe parcursul primilor ani de studii este esențială pentru dezvoltarea ulterioară, atât personală cât și profesională. Eu datorez totul școlii. Chiar și atunci când mă confruntam cu numeroasele provocări ale vieții, nu m-am gândit niciodată să abandonez studiile. Școala întotdeauna a fost importantă pentru mine. Chiar și după ce am încheiat facultatea și cele două masterate în străinătate, nu m-am oprit și am dat și la doctorat, iar la încheierea acestuia am decis să mai iau încă unul. Ca să reușești în viață este important să nu te oprești din a învăța câte ceva nou. Aceasta este viziunea mea care coincide cu cea a proiectului TwentyTu – cel mai ambițios proiect educațional din Moldova. TwentyTu vine să completeze cunoștințele obținute de un curriculum mai tradițional cu alte opțiuni și posibilități pentru ca noua generație să fie pregătită de toate provocările tehnologice, cu ramificări sociale și economice globale.

Mariana Dahan este membru al echipei Consiliului Consultativ al TwentyTu. Consiliul Consultativ este format din 44 de lideri de opinie locali și din diasporă, care vor fi alături de TwentyTu pe toată durata proiectului. Ei se vor implica activ în dezvoltarea conținutului cursurilor și vor fi informați constant de către echipa de implementare despre modul în care sunt utilizate fondurile acumulate. De asemenea, membrii Consiliului vor primi trimestrial rapoarte de activitate.  Cunoaște-i pe membrii Consiliului Consultativ pe http://twentytu.md/consiliul.html

Despre TwentyTu

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră, care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Pentru realizarea proiectului TwentyTu, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, iar toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 iulie 2018 pe www.twentytu.md

Peisaje apocaliptice în Brazilia după inundațiile record

Peisaje apocaliptice în sudul Braziliei. Sute de localități se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii zeci de ani. Catastrofa a provocat moartea a cel puțin 78 de oameni. Trei mii de militari, pompieri și salvatori au fost mobilizați în sprijinul sinistraților, dar operațiunile sunt extrem de dificile, scrie digi24.ro.

Autoritățile descriu regiunile afectate drept „adevărate zone de război” care vor avea nevoie de un plan de reconstrucție după modelul celor post-conflict. 105 oameni sunt încă de negăsit. Datele preliminare arată că peste 100.000 de oameni au fost nevoiți să fugă din calea apelor, dar pagubele sunt imposibil de estimat în acest moment. Inundațiile au fost devastatoare și au provocat alunecări de teren, au prăbușit poduri și au distrus drumuri în statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei.

În zonă au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică și cu comunicațiile.. Peste 800.000 de oameni nu mai au apă potabilă, potrivit agenției de protecție civilă, care a citat cifre de la compania de apă Corsan. Pe rețele sociale au apărut imagini cu operațiuni dramatice de salvare și cu locuitorii din orașul Canoas aflați până la umeri în apa plină de noroi și formând  un lanț uman pentru a trage bărcile care transportau oamenii salvați.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a vizitat pentru a doua oară Rio Grande do Sul duminică, însoțit de ministrul Apărării José Múcio, ministrul de Finanțe Fernando Haddad și ministrul Mediului Marina Silva, printre alții. Liderul de stânga și echipa sa au cercetat străzile inundate din Porto Alegre cu un elicopter.

„Trebuie să încetăm să fim luați prin surprindere de dezastre. Trebuie să le prevenim și să intervenim”, a spus Lula. În timpul liturghiei de duminică de la Vatican, Papa Francisc a spus că se roagă pentru populația statului. „Fie ca Domnul să primească morții și să le mângâie familiile și pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească casele”, a spus el. Ploile abundente au fost al patrulea astfel de dezastru ecologic în stat într-un an, după inundațiile din iulie, septembrie și noiembrie 2023, care au ucis 75 de persoane.

Străzile municipiului Chișinău au fost aproape pustii de Paște

Ne-am obișnuit să vedem străzile capitalei înghesuite de mașini, iar în ore de vârf, ambuteiaje de minute în șir. Situația e total opusă în ziua de Paște. Azi, arterele Chișinăului sunt aproape pustii. Iată cum am surprins orașul în imagini, scrie agora.md.

În mare parte, străzile din Chișinău sunt la 5 mai aproape pustii. Iar în regiunile în care fluxul de mașini este activ, se circulă cu ușurință.

Rar, prin parcurile capitalei, pot fi observați oameni ieșiți la plimbări. Însă imaginile de duminică duc mai curând la gândul că mulți dintre locuitorii Chișinăului au ales să sărbătorească în afara orașului.

Iată cum arată arterele capitalei.

O biserică de lemn a ars în totalitate după slujba din noaptea de Înviere. Cauza incendiului, o lumânare rămasă aprinsă

O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, scrie zdg.md.

„În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate”, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse.Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere.„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată”, a precizat Alex Crişan.Nu au fost înregistrate victime. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Starul din Harry Potter s-a căsătorit. Imagini cu mirele și mireasa!
Articolul anterior
În Moldova se nasc mai mulți băieți decât fete
Articolul următor