Află cum va fi transformată educația din Moldova, de la Mariana Dahan: „Proiectul TwentyTu ajută tinerii să reușească în viață.”

Educația continuă, dorința de mai merge mai departe și de a-și depăși limitele au ajutat-o pe Mariana Dahan să facă o carieră de invidiat în afara țării. Iar proiectele TIC de o importanță globală pe care le-a gestionat au propulasat-o direct în „Top 100 cei mai influenți oameni din lume în domeniul identității”, plasând-o alături de personalități ca Mark Zuckeberg și Edward Snowden. Mariana Dahan susține că succesul în carieră începe în primii ani de școală, de aceea a decis să susțină transformarea educației din Moldova și proiectul TwentyTu.

separator

Ce abilități v-au fost utile în dezvoltarea carierei dvs și ce calitate anume trebuie cultivată în cadrul unui program de studii?

Cred că abilitatea cea mai importantă este perseverența. Nu cred că este ceva care se poate de învățat într-un program de studiu structurat așa cum este educația în școli sau universități. Sunt calități care sunt dezvoltate pe parcursul anilor de studiu continuu. În cazul carierei mele, faptul că vorbesc mai multe limbi străine este extrem de important. Cunoștințele de franceză și engleză mi-au fost de folos din start. Dar ele au fost doar trepte necesare pentru a ajunge în străinătate: cunoștințele mai profunde în domeniul tehnologiilor informaționale a fost una din condițiile esențiale.

Care a fost cea mai importantă lecție pe care au învățat-o la primul job?

Revin din nou la perseverență – o lecție pe care am învățat-o de la bun început și o calitate care m-a ajutat extrem de mult. Pe lângă aceasta, am învățat să recunosc oportunitățile de ameliorare a modalităților de lucru și respectiv, să mă ridic dacă am căzut și să merg mai departe. Mulți dintre noi învață, muncesc, dar se descurajează destul de rapid și se opresc din ceea ce fac. Cred că acestea sunt cele mai importante lecții de la începuturile carierei mele

Cum v-a influențat tehnologia viața profesională?

Tehnologia și viața mea profesională sunt strâns legate, pentru că din start am lucrat în domeniul TIC. Primul meu loc de muncă a fost în sectorul telecomunicațiilor mobile, aici, în Moldova, după care a urmat Franța. Chiar și atunci când am plecat în Statele Unite, la Banca Mondială, tot am ales să lucrez în domeniul TIC.  Deci, tehnologia a făcut și face parte din viața mea, iar toate inovațiile și noutățile domeniului le-am aflat lucrând. Tehnologia continuă să se dezvolte foarte repede, iar pentru a ține pasul trebuie pur și simplu să continuăm permanent să învățăm, să fim la curent cu toate schimbările și evoluțiile, să citim, să ne rezervăm timp pentru a frecventa centre educaționale, training-uri, seminare. În ultimul an, spre exemplu, am fost la vreo 50 de conferințe și de fiecare dată am învățat ceva nou, iar anume aceste participări sunt cheia pentru a rămâne informat.

Care materie școlară vi s-a părut inutilă, iar acum vi se pare de folos?

Evident că este vorba despre matematică. Pe când eram în școală nu am înțeles niciodată utilitatea acestei discipline – a matematicii, în condițiile în care eram interesată de limbile străine, iar mulți ani la rând am luat locul I la olimpiadele republicane de limba franceză. La acea vreme, profesorii  justificau oarecum lipsa mea de interes pentru matematică, spunând că o să aleg o carieră cu profil umanist. Nu a fost să fie așa, iar viața a avut alte planuri pentru mine. După absolvirea școlii, am făcut foarte multă matematică și acum lucrez într-un domeniu ce este strâns legat de această știință. Matematica este esențială pentru cei care doresc o carienă în domeniul TIC.

Care a fost cel mai eficient profesor și cărui fapt i se datorează acest lucru?

În școală am avut noroc de profesori foarte buni. Mulți dintre ei m-au încurajat să merg mai departe și să învăț mai mult decât prevedea programul școlar, oferindu-mi tot suportul lor. Le-am urmat sfaturile, iar în clasa a cincea eu deja făceam temele și citeam cărțile de lectură prevăzute pentru elevii cu câteva clase mai mari decât mine. Rezultatele nu au întârziat să apară și eforturile mele depuse la acea vreme au fost justificate peste ani. Consider că am reușit și datorită profesorilor din școală, care au avut o abordare personalizată în ce mă privește, m-au încurajat și motivat să fac mai mult – capacități pe care le consider esențiale pentru un cadru didactic.

De ce este importantă școala bună? Și cum ați decis să vă alăturați proiectului TwentyTu?

Școala bună și educația de calitate pe parcursul primilor ani de studii este esențială pentru dezvoltarea ulterioară, atât personală cât și profesională. Eu datorez totul școlii. Chiar și atunci când mă confruntam cu numeroasele provocări ale vieții, nu m-am gândit niciodată să abandonez studiile. Școala întotdeauna a fost importantă pentru mine. Chiar și după ce am încheiat facultatea și cele două masterate în străinătate, nu m-am oprit și am dat și la doctorat, iar la încheierea acestuia am decis să mai iau încă unul. Ca să reușești în viață este important să nu te oprești din a învăța câte ceva nou. Aceasta este viziunea mea care coincide cu cea a proiectului TwentyTu – cel mai ambițios proiect educațional din Moldova. TwentyTu vine să completeze cunoștințele obținute de un curriculum mai tradițional cu alte opțiuni și posibilități pentru ca noua generație să fie pregătită de toate provocările tehnologice, cu ramificări sociale și economice globale.

Mariana Dahan este membru al echipei Consiliului Consultativ al TwentyTu. Consiliul Consultativ este format din 44 de lideri de opinie locali și din diasporă, care vor fi alături de TwentyTu pe toată durata proiectului. Ei se vor implica activ în dezvoltarea conținutului cursurilor și vor fi informați constant de către echipa de implementare despre modul în care sunt utilizate fondurile acumulate. De asemenea, membrii Consiliului vor primi trimestrial rapoarte de activitate.  Cunoaște-i pe membrii Consiliului Consultativ pe http://twentytu.md/consiliul.html

Despre TwentyTu

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră, care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Pentru realizarea proiectului TwentyTu, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, iar toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 iulie 2018 pe www.twentytu.md

Cea mai epuizantă cursă din lume! Doar 17 oameni au terminat-o în 37 de ani: „Încă mai am coșmaruri”

Pornit dintr-un pariu, ultramaratonul Barkley s-a transformat într-o cursă pe care mulți alergători o califică drept cea mai epuizantă din lume. Participanții trebuie să parcurgă în mai puțin de 60 de ore 160 de kilometri, dintre care 16,5 la deal, pe terenul împădurit din estul statului american Tennessee. În cei 37 de ani de când au loc, mai mult de jumătate dintre curse s-au terminat fără niciun câștigător, scrie digi24.ro.

De altfel, rata de abandon este de 99%. Doar 17 sportivi au reușit să ajungă la final în timpul dat. Printre aceștia se numără și francezul Aurélien Sanchez, care a parcurs, anul acesta, cei 160 de kilometri în 58 de ore și 23 de minute. „Încă mai am coșmaruri”, a povestit Sanchez pentru CNN.

„Visez că sunt în a cincea tură și mi-am pierdut concentrarea. Sunt rătăcit în pădure, e întuneric și mă trezesc panicat, pentru că am pierdut concetrarea și știu că trebuie să fiu concentrat ca să termin cursa”.Ultramaratonul se desfășoară în cinci ture, fiecare de aproximativ 30 de kilometri. Însă alergătorii nu își permit să facă pauze între ele, decât pentru a schimba ciorapii și încălțămintea. În timpul cursei, Sanchez a dormit doar 15 minute – între tura a treia și a patra, după ce alergase 33 de ore consecutiv.

„În a doua noapte a fost o provocare. Mă simțeam amețit, nu vedeam bine cărarea, nu puteam să mai merg drept”, povestește francezul. Pentru energie, Sanchez a înghițit tablete de cofeină și a avut grijă să mănânce bine, chiar dacă pe fugă. Spune că cel mai mult l-au ajutat cheeseburgerii.

„Aveau multe calorii, mi-au plăcut foarte mult”. Pe lângă burgeri, acesta a mâncat ciocolată, brânză și fructe pentru a-și menține energia. O altă provocare a fost să nu se rătăcească. Organizatorii ultramaratonului nu îi lasă pe participanți să aibă hărți la ei, iar traseul este diferit la fiecare ediție. Harta le este arătată înainte de începerea cursei, iar ei trebuie fie să o memoreze, fie să-și noteze reperele pe o hârtie.

Cursa care a pornit de la evadarea ucigașului lui Martin Luther King

Toate aceste dificultăți puse în calea participanților țin de evenimentul de la care a pornit ultramaratonul. Tocmai pentru că terenul de aici este atât de dificil, în zonă a funcționat în trecut o închisoare de maximă securitate. Aici a fost închis James Earl Ray, bărbatul care l-a asasinat pe activistul pentru drepturile americanilor de culoare Martin Luther King, în 1968. James Earl Ray a reușit să evadeze în 1977, însă, în cele aproape 60 de ore care au trecut până să fie prins, a reușit să se îndepărteze doar cu 19 kilometri de penitenciar. Această întâmplare l-a amuzat pe alergătorul profesionist Gary Cantrell, care s-a lăudat, atunci, că în aceeași perioadă de timp, el ar fi putut să alerge 160 de kilometri (100 de mile). Lauda s-a transformat într-un pariu și așa s-a născut ideea ultramaratonului pe care Cantrell l-a denumit „Barkley” în cinstea unui prieten sportiv.

O cursă pentru care primești o scrisoare de condoleanțe

Prima cursă a fost organizată în 1986, însă abia în 1995 a apărut și primul alergător care a reușit să o termine în mai puțin de 60 de ore. Rata de abandon este de 99%, iar 55% dintre cursele organizate până acum n-au avut niciun câștigător. Maratoanele Barkley sunt neconvenționale și prin felul în care sunt organizate. Participanții nu se pot înscrie pur și simplu. În schimb, aceștia trebuie să scrie un eseu despre motivele pentru care vor să alerge cei 160 de kilometri, iar un juriu îi acceptă în cursă doar pe cei despre care consideră că au motive valide.

Acceptarea vine sub forma unei „scrisori de condoleanțe”, iar taxa de participare este de numai un dolar și 60 de cenți. Pentru a avea dovada că alergătorii au respectat traseul, organizatorii lasă 13 cărți de-a lungul celor 160 de kilometri. Concurenții trebuie să rupă pagina care corespunde cu numărul lor de pe tricou și să prezinte paginile la sosire. Acest detaliu l-a făcut pe Aurélien Sanchez să intre în panică, anul acesta. În a cincea și ultima tură, a descoperit că un excursionist care trecuse întâmplător prin zonă își însușise cartea.

Sanchez a aranjat niște pietre la locul de popas unde ar fi trebuit să fie cartea într-un tipar pe care să-l poată descrie apoi pentru a dovedi că a trecut pe acolo. Organizatorii aflaseră însă de dispariția cărții, așa că nu a mai fost nevoie. Pentru Sanchez, un alergător cu experiență, cursa Barkley a reprezentat o ambiție pe care o avea de mulți ani. „A fost cursa vieții mele.

Totul a mers cum trebuie. În pădure este multă liniște. Nu auzi decât copacii și vântul. Dar, când ajungi la 100 de metri de finish, poți auzi oamenii care țipă și este o emoție foarte puternică”, a povestit acesta. Paradoxal, cea mai epuizantă cursă din lume, pentru care a încercat timp de șase ani să se înscrie, l-a făcut pe Sanchez să accepte că are slăbiciuni. „Am învățat că nu sunt cea mai puternică persoană din lume, că trebuie să învăț cum să-mi gestionez slăbiciunile”, spune acesta.

Încă un accident feroviar grav în România! O locomotivă a intrat într-un vagon cu călători la Galați. Sunt victime

Un nou accident feroviar grav in Romania. In gara Galati, o locomotiva a lovit puternic un vagon al trenului de calatori la care trebuia cuplata. Potrivit Digi24, o persoana si-ar fi pierdut viata, scrie aktual24.ro.

Directorul CFR Calatori a declarat, pentru Digi24, ca o locomotiva care urma sa fie cuplata la tren a intrat cu viteza, lovind violent un vagon.

„La data de 25 martie 2023, in jurul orei 19:19, la Gara CFR Galati a avut loc un accident feroviar, dupa ce la o locomotiva s-ar fi defectat sistemul de franare si a lovit un vagon de calatori, la trenul care se forma cu destinatia Galati – Buzau.

Sunt 4 persoane ranite, dintre acestea doi calatori, o femeie care a intrat in stop cardio respirator si un barbat care a ramas incarcerat, precum si seful de tren si mecanicul locomotivei. Intervin cei de la ISU Galati si politistii din cadrul Sectiei Regionale de Politie Transporturi Galati”, a transmis IPJ Galati.

Medicii nu au reusit sa resusciteze femeia, transmit televiziunile de stiri. Usile vagonului nu au putut fi deschise intr-o prima faza pentru evacuarea calatorilor.

Garnitura implicata in accident este trenul Galati-Marasesti.

Echipele de interventie se afla la fata locului.

Reactia Ministerului Transporturilor

„Am cerut celor de la CFR Calatori sa acorde sprijin echipajelor ISU care intervin si acorda celor raniti. In plus, am solicitat companiei sa comunice rapid informatiile relevante opiniei publice. Urmeaza o ancheta privind acest accident feroviar. I-am cerut directorului general al CFR Calatori sa prezinte urgent explicatii si sa vina cu solutii pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete”, a anuntat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Ploi slabe și temperaturi generoase. Cum va fi vremea azi

Meteorologii anunță pentru astăzi, 26 martie, vreme caldă, dar cu un caracter instabil. Este posibil ca, izolat, să cadă ploi slabe. Maximele vor ajunge până la +20 grade Celsius.

În timpul nopții temperaturile vor coborî până la +4 grade.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile vremea se menține la fel.

Starul din Harry Potter s-a căsătorit. Imagini cu mirele și mireasa!
Articolul anterior
În Moldova se nasc mai mulți băieți decât fete
Articolul următor