Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a interzis vânzarea puilor de pasăre în piețe, din cauza focarelor de gripă aviară
În pieţele avicole din Republica Moldova bate vântul. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a interzis vânzarea puilor de pasăre din cauza focarelor de gripă aviară, care a cuprins mai multe state europene. Acum, basarabenii care vor să crească păsări, îşi pot cumpăra pui doar de la fermele specializate.
GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „În fiecare an, după 1 martie, zeci de comercianţi mergeau la piaţa avicolă din Chişinău pentru a vinde pui şi păsări vii. Anul acesta, însă, pavilionul a fost închis, odată cu instituirea restricțiilor de vânzare a păsărilor”.
ION PÎNTEA, director, Piaţa Centrală, Chişinău: „În adresa întreprinderii au fost zeci de cereri de la crescători de tineret avicol, însă odată ce este instituită carantina, întreprinderea municipal nu poate realiza acest comerţ de puiet avicol. Totodată avem mai multe solicitări de la consumatori dacă avem marfă, păsări de vânzare. Bineînţeles ori de câte ori este necesar noi informăm atât agenţii economici cât şi consumatorii despre acele măsuri restrictive”.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, mai nou, puii pot fi cumpăraţi doar de la fermele avicole.
ALEXANDRU MANCIU, director general adjunct, ANSA: „Pentru a preveni apariţia focarelor de gripă aviară dar şi desiminarea necontrolată a acestei boli s-a luat decizia de a se limita pe cât este de posibil aglomerările de păsări. Fermierii care practică activităţi de comercializare a păsărilor către populaţie au posibilitatea de a livra fie direct aceste păsări către solicitanţi, fie pot amenaja la poarta fermei pe care o posedă o rampă amenajată de unde nemijlocit pot să comercializeze păsările respective”.
La această fermă avicolă de la periferia oraşului Hânceştil sunt crescute, anual, 100 de mii de păsări.
INA STEGĂRESCU, director, fermă avicolă: „Nu avem o mare suferinţă din cauza sistării activităţii pieţii, deoarece din 2020 am mers foarte mult pe a educa consumatorul de a veni şi a consuma direct de la producator, direct de pe teritoriul fermei. În acest mod putem controla noi ca fondatori şi cei responsabili de sănătatea păsărolor, întregul process. Din prima zi de incubare, de vaccinare a puilor, până la vaccinarea acestuia”.
GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „În această hală sunt peste 15 mii de pui care au iesit din incubator acum 14 de zile. Ei vor fi ținuți aici încă două săptămâni, perioada in care le vor fi administrate cele 9 vaccinuri obligatorii, după care vor fi scosi la vanzare”:
Pentru familiile care locuiesc la sate, creşterea păsărilor de curte este o activitate obişnuită.
Un pui de o zi costă 12 lei, iar cei de două luni sunt vânduţi cu 45 de lei. De la începutul acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrat doar un caz de gripă aviară.