Agenţiile de turism din Moldova datorează 1,1 milioane euro clienţilor afectaţi de Covid-19

Peste 300 de agenţi economici din ţara noastră datorează circa 1,1 milioane euro clienţilor care nu au putut beneficia, în anul 2020, de pachetele turistice pentru care au plătit. În total, peste patru mii de persoane aşteaptă să-şi recupereze banii. Datele sunt incluse într-o iniţiativă legislativă înregistrată în Parlament, prin care se propune ca termenul de restituire a plăţilor să fie 30 septembrie.

Mai exact, în proiect se propune ca în cazul contractelor privind pachetele de servicii de călătorie şi contractelor aferente acestora, încheiate până în data de 17 martie 2020, prin derogare de la prevederile Codului civil al Republicii Moldova, ale Legii privind protecţia consumatorilor şi de la clauzele contractuale aplicabile, dacă călătorul sau alt beneficiar are dreptul la restituirea plăţilor efectuate ca urmare a rezoluţiunii contractului sau în alt temei, organizatorul sau alt profesionist este obligat să restituie plăţile respective nu mai târziu de data de 30 septembrie 2022, scrie Bizlaw.md.

În cazul în care organizatorul sau alt profesionist nu restituie plăţile în acest termen sau în privinţa sa este intentat proces de insolvabilitate, acesta va fi obligat să compenseze prejudiciul pentru întreaga perioadă restantă. Procedurile administrative şi procesele judiciare intentate care au ca obiect aceste raporturi juridice urmează să fie suspendate, respectiv, până la sfârşitul lunii septembrie.

Autorii proiectului spun că agenţiile de turism şi tur-operatorii locali au acoperit parţial cheltuielile şi pierderile suportate de clienţi, însă pentru acumularea resurselor financiare suplimentare pentru protejarea intereselor patrimoniale. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie – septembrie 2020, au fost acordate servicii turistice la 82,1 mii de turişti şi excursionişti sau cu 74,3% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2019. Prin intermediul agenţiilor de turism şi tur-operatorilor în ianuarie – septembrie 2020 au plecat în străinătate 50 mii de turişti, cu 81,5% mai puţin faţă de ianuarie-septembrie 2019.  Încasările agenţiilor de turism şi tur-operatorilor din activitatea turistică în ianuarie – septembrie 2020 au însumat 528,8 mii lei, ce constituie 24,4% faţă de perioada similară a anului 2019.

Accident grav în Italia. Un cetățean din Republica Moldova și o româncă au murit din cauza vitezei

O româncă în vârstă de 32 de ani și un cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani, au murit, în noaptea de joi spre vineri, într-un grav accident petrecut în Italia.

Accidentul s-a produs pe șoseaua de centură a orașului Pescara. Într-un tunel rutier, autoturismul condus de tânărul din Republica Moldova a atins lateral o altă mașină. Șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de zidul de beton al tunelului, pe celălalt sens de mers.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a salva viețile celor doi tineri din mașină, notează rotalianul.com.

Corpurile fără viață au fost extrase dintre fiarele contorsionate ale mașinii după ce pompierii au tăiat capota vehiculului.

Preliminar, se consideră că viteza excesivă la care se deplasa autoturismul condus de tânărul moldovean ar fi principala cauză a accidentului, ipoteză confirmată de mărturiile altor participanți la trafic și de daunele severe suferite de vehicul.

De asemenea, s-a constatat că niciuna dintre victime nu purta centura de siguranță în momentul accidentului.

Acum, autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor pentru a ajunge la noi concluzii.

Rușii au cotropit încă un sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub „un foc constant”.

Sîrski a estimat sâmbătă că „situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”.

„Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia”, care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit la vârsta de 62 de ani

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au trăit o viață uniți și au murit la vârsta de 62 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.  Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit. Ce vârstă aveau | FOTO - Imaginea 4

Lori și fratele ei transsexual, George Schappell, s-au stins din viață la vârsta de 62 de ani, într-un spital din Pennsylvania, potrivit protv.ro.

Gemenii, care s-au născut cu craniile parțial contopite, au sfidat previziunile medicale potrivit cărora nu vor trăi mai mult de 30 de ani. Cei doi împărțeau inclusiv 30% din creier.

În timp ce Lori era aptă de muncă, George, care se confrunta cu dizabilități, folosea un scaun cu rotile. Lori era cea care îl ajuta să se deplaseze și îi împingea scaunul cu rotile.

George a avut o carieră de succes ca și cântăreț de muzică country, în timp ce Lori și-a urmat pasiunea pentru bowling, câștigând chiar și trofee.

În anii ’90, Lori a lucrat la o spălătorie din spital, organizându-și turele în funcție de concertele lui George. Succesul lui George i-a dus pe cei doi frați în călătorii în jurul lumii, conform Guinness World Records.

Anterior, ei au ținut prima pagină a ziarelor când George, numit inițial Dori, a recunoscut că este transsexual. George a recunoscut public ca este transsexual în 2007.

În acel moment, George și-a schimbat numele din Reba – un nume adoptat în onoarea idolului său Reba McEntire.

Gemenii siamezi au trăit într-un apartament cu două dormitoare din Pennsylvania, alternând între hobby-urile lor. Dormeau pe rând în dormitoae diferite și făceau duș separat, folosind perdeaua de la cadă.

Lori a susținut întotdeauna că este extrem de important să fie independenți și să își respecte intimitatea unul celuilalt.

„Sunt aici în corp, dar asta este tot. Doar pentru că nu putem să ne ridicăm și să ne îndepărtăm unul de celălalt nu înseamnă că nu putem avea intimitate”, a spus ea, conform Mirror.

Atunci când erau întrebați dacă vor să se separe, Lori și George spuneau categoric că nu.

„Teoria mea este următoarea: de ce să reparăm ceea ce nu este stricat?”, spunea George într-un interviu din 1997.

În urmă cu 4 ani era diagnosticat cu cancer și abia se putea mișca. Acum, a luat medalia de aur la Beijing! Povestea extraordinară a lui Max Parrot
Articolul anterior
Sharon Stone, poză rară cu cei trei băieți pe care i-a adoptat: ,,Bucuria vieții mele”
Articolul următor