Agenţiile de turism din Moldova datorează 1,1 milioane euro clienţilor afectaţi de Covid-19

Peste 300 de agenţi economici din ţara noastră datorează circa 1,1 milioane euro clienţilor care nu au putut beneficia, în anul 2020, de pachetele turistice pentru care au plătit. În total, peste patru mii de persoane aşteaptă să-şi recupereze banii. Datele sunt incluse într-o iniţiativă legislativă înregistrată în Parlament, prin care se propune ca termenul de restituire a plăţilor să fie 30 septembrie.

Mai exact, în proiect se propune ca în cazul contractelor privind pachetele de servicii de călătorie şi contractelor aferente acestora, încheiate până în data de 17 martie 2020, prin derogare de la prevederile Codului civil al Republicii Moldova, ale Legii privind protecţia consumatorilor şi de la clauzele contractuale aplicabile, dacă călătorul sau alt beneficiar are dreptul la restituirea plăţilor efectuate ca urmare a rezoluţiunii contractului sau în alt temei, organizatorul sau alt profesionist este obligat să restituie plăţile respective nu mai târziu de data de 30 septembrie 2022, scrie Bizlaw.md.

În cazul în care organizatorul sau alt profesionist nu restituie plăţile în acest termen sau în privinţa sa este intentat proces de insolvabilitate, acesta va fi obligat să compenseze prejudiciul pentru întreaga perioadă restantă. Procedurile administrative şi procesele judiciare intentate care au ca obiect aceste raporturi juridice urmează să fie suspendate, respectiv, până la sfârşitul lunii septembrie.

Autorii proiectului spun că agenţiile de turism şi tur-operatorii locali au acoperit parţial cheltuielile şi pierderile suportate de clienţi, însă pentru acumularea resurselor financiare suplimentare pentru protejarea intereselor patrimoniale. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie – septembrie 2020, au fost acordate servicii turistice la 82,1 mii de turişti şi excursionişti sau cu 74,3% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2019. Prin intermediul agenţiilor de turism şi tur-operatorilor în ianuarie – septembrie 2020 au plecat în străinătate 50 mii de turişti, cu 81,5% mai puţin faţă de ianuarie-septembrie 2019.  Încasările agenţiilor de turism şi tur-operatorilor din activitatea turistică în ianuarie – septembrie 2020 au însumat 528,8 mii lei, ce constituie 24,4% faţă de perioada similară a anului 2019.

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

În urmă cu 4 ani era diagnosticat cu cancer și abia se putea mișca. Acum, a luat medalia de aur la Beijing! Povestea extraordinară a lui Max Parrot
Articolul anterior
Sharon Stone, poză rară cu cei trei băieți pe care i-a adoptat: ,,Bucuria vieții mele”
Articolul următor