Agenţiile de turism din Moldova datorează 1,1 milioane euro clienţilor afectaţi de Covid-19

Peste 300 de agenţi economici din ţara noastră datorează circa 1,1 milioane euro clienţilor care nu au putut beneficia, în anul 2020, de pachetele turistice pentru care au plătit. În total, peste patru mii de persoane aşteaptă să-şi recupereze banii. Datele sunt incluse într-o iniţiativă legislativă înregistrată în Parlament, prin care se propune ca termenul de restituire a plăţilor să fie 30 septembrie.

Mai exact, în proiect se propune ca în cazul contractelor privind pachetele de servicii de călătorie şi contractelor aferente acestora, încheiate până în data de 17 martie 2020, prin derogare de la prevederile Codului civil al Republicii Moldova, ale Legii privind protecţia consumatorilor şi de la clauzele contractuale aplicabile, dacă călătorul sau alt beneficiar are dreptul la restituirea plăţilor efectuate ca urmare a rezoluţiunii contractului sau în alt temei, organizatorul sau alt profesionist este obligat să restituie plăţile respective nu mai târziu de data de 30 septembrie 2022, scrie Bizlaw.md.

În cazul în care organizatorul sau alt profesionist nu restituie plăţile în acest termen sau în privinţa sa este intentat proces de insolvabilitate, acesta va fi obligat să compenseze prejudiciul pentru întreaga perioadă restantă. Procedurile administrative şi procesele judiciare intentate care au ca obiect aceste raporturi juridice urmează să fie suspendate, respectiv, până la sfârşitul lunii septembrie.

Autorii proiectului spun că agenţiile de turism şi tur-operatorii locali au acoperit parţial cheltuielile şi pierderile suportate de clienţi, însă pentru acumularea resurselor financiare suplimentare pentru protejarea intereselor patrimoniale. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie – septembrie 2020, au fost acordate servicii turistice la 82,1 mii de turişti şi excursionişti sau cu 74,3% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2019. Prin intermediul agenţiilor de turism şi tur-operatorilor în ianuarie – septembrie 2020 au plecat în străinătate 50 mii de turişti, cu 81,5% mai puţin faţă de ianuarie-septembrie 2019.  Încasările agenţiilor de turism şi tur-operatorilor din activitatea turistică în ianuarie – septembrie 2020 au însumat 528,8 mii lei, ce constituie 24,4% faţă de perioada similară a anului 2019.

O femeie din Tiraspol a trăit clipe de coșmar când a găsit cadavrul unui necunoscut în apartamentul fiului

O femeie a găsit cadavrul unui necunoscut în locuința feciorului. S-a întâmplat la Tiraspol, forțele de ordine fiind alertate pe 1 decembrie.

Identitatea persoanei decedate, precum și informațiile despre suspect, au fost stabilite ulterior de anchetatori. Drept urmare, un prieten al proprietarului locuinței a fost reținut.

Într-una din zilele în care stăpânul imobilului a lipsit, amicul lui a invitat persoana în casă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, iar drept urmare bănuitul ar lovit victima de mai multe ori în regiunea capului, apoi a părăsit locuința.

Autopsia a stabilit că victima a decedat din cauza rănilor suportate. Suspectul, în vârstă de 51 de ani, a fost anterior condamnat de mai multe ori. Actualmente, acesta se află în arest, scrie realitatea.md.

Un tânăr s-a dat drept femeie și a intrat în în discuție online cu un bărbat, pe care uterior l-a șantajat

Un tânăr de 24 de ani, originar din Dondușeni, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de șantaj.

Acesta, prin intermediul unui cont fals de pe o rețea de socializare, dându-se drept femeie, a intrat în discuție cu un bărbat de 55 de ani. După o săptămână de discuție, suspectul l-a convins pe interlocutor să-i expedieze imagini intime cu el.

Ulterior, l-a amenințat că va face publice pozele dacă nu-i achită 300 de euro.

Atunci suspectul s-a întâlnit cu victima și a primit prima tranșă de 100 de euro.
La sfârșitul lunii noiembrie victima a sesizat polițiștii. Suspectul a fost reținut în flagrant în timp ce primea a doua tranșă.

Pentru fapta comisă el riscă închisoare de la 7 la 10 ani cu amendă de la 92 500 la 117 500 de lei.

Accident grav în nordul țării! A fost implicat un microbuz cu pasageri

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident grav în preajma satului Gura Căinarului, raionul Florești. Impactul a avut loc în această dimineață în jurul orei 07:00. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Florești, Ina Banari, scrie realitatea.md.

„Un bărbat, de 63 de ani deplasîndu-se la volanul automobilului de modelul Volkswagen Sharan, pe traseul R13, în preajma satului Gura Căinarului, raionul Florești, preliminar, fără a se asigura, a ieșit la depășirea unui autocamion de mare tonaj, unde în timpul depășirii pe banda opusă de circulație s-a ciocnit frontal cu mijlocul de transport de modelul Mercedes, condus regulamentar, de un bărbat de 64 de ani, care transporta lucrători”, a precizat Banari.

În urma impactului conducătorul Volkswagen Sharan și trei femei de 63, 54 și 41 de ani din microbuz, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Aceștia au fost transportați de ambulanță la Spitalul Raional Florești.

Ambii șoferi au fost supuși tesrului Drager rezultatul final a fost de  0.00 mg/l.

La moment angajații de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești întreprind toate masurile necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

În urmă cu 4 ani era diagnosticat cu cancer și abia se putea mișca. Acum, a luat medalia de aur la Beijing! Povestea extraordinară a lui Max Parrot
Articolul anterior
Sharon Stone, poză rară cu cei trei băieți pe care i-a adoptat: ,,Bucuria vieții mele”
Articolul următor