Agricultorii nu renunță și spun că vor continua și săptămâna viitoare protestul cu tractoare din fața Guvernului, după ce autoritățile au anunțat că moratoriul cerut de aceștia la calcularea penalităților pentru creditele lor nestinse nu poate fi instituit. Potrivit liderului asociației „Forța Fermierilor” declarațiile făcute de ministrul Agriculturii diferă de ceea ce a spus anterior în discuțiile cu agricultorii protestatari, scrie agrotv.md.
ALEXANDR SLUSARI, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: „Pentru mine e foarte greu de înțeles ce s-a întâmplat peste noapte. Ieri era totul foarte bine și noi ne pregăteam de moratoriu și lucram asupra dispoziției, greu lucram, anevoios a fost, dar ceva se mișca. Iată peste noapte deja nu se poate. Eu de exemplu n-am înțeles cum vor fi ajutați agricultorii. Că ei vor face analize, că ei vor lucra, că vor face studiu pe cinci ani, cât s-a dat, câte credite au fost. Dar vă dați seama cât va dura acest proces?”
Principala revendicare a fermierilor rămâne instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, la executarea silită și la inițierea proceselor de insolvabilitate pentru producătorii de cereale și agricultorii afectați de secetă, care au ajuns în incapacitate de plată.
NATALIA COJOCARU, agricultor din raionul Soroca: „Suntem agenți economici care dispunem de 60 de ha de livadă. Începând cu anul 2020 am intrat în datorii. Am fost afectați de pandemia care nu ne-a dat voie să facem export peste hotare, după care în 21 cu războiul am fost afectați, că noi suntem pe malul Nistrului, aproape de Ucraina și când am vrut să realizăm merele am rămas cu ele în frigider. Toate merele care au fost, 200 de tone colectate, toate s-au dus la procesare. Și nu ne-am putut îndeplini obligațiunile față de bănci.”
GRIGORE CORCODEL, președintele raionului Sîngerei: „Dacă vedeți agricultori aici – ei sunt cei care sunt agricultori. Businessmanii din domeniul agricol stau acasă. Faceți diferența! Businessmanii din domeniul agricol nu sunt astăzi în piață, ei stau acasă la călduț, dar agricultorii sunt aici.”
Organizatorii protestelor, ”Forța Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor, au solicitat întrevederi cu premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a discuta situația creată. Fermierii protestează de mai bine de o săptămână cu tehnica agricolă, motivând că nu mai au bani să-și achite creditele din cauza secetei și a prețurilor mici la cereale.