Agricultorii nu renunță la proteste. Aceștia vor reveni, săptămâna viitoare, în fața Guvernului

Agricultorii nu renunță și spun că vor continua și săptămâna viitoare protestul cu tractoare din fața Guvernului, după ce autoritățile au anunțat că moratoriul cerut de aceștia la calcularea penalităților pentru creditele lor nestinse nu poate fi instituit. Potrivit liderului asociației „Forța Fermierilor” declarațiile făcute de ministrul Agriculturii diferă de ceea ce a spus anterior în discuțiile cu agricultorii protestatari, scrie agrotv.md.

 ALEXANDR SLUSARI, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: „Pentru mine e foarte greu de înțeles ce s-a întâmplat peste noapte. Ieri era totul foarte bine și noi ne pregăteam de moratoriu și lucram asupra dispoziției, greu lucram, anevoios a fost, dar ceva se mișca. Iată peste noapte deja nu se poate. Eu de exemplu n-am înțeles cum vor fi ajutați agricultorii. Că ei vor face analize, că ei vor lucra, că vor face studiu pe cinci ani, cât s-a dat, câte credite au fost. Dar vă dați seama cât va dura acest proces?”

Principala revendicare a fermierilor rămâne instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, la executarea silită și la inițierea proceselor de insolvabilitate pentru producătorii de cereale și agricultorii afectați de secetă, care au ajuns în incapacitate de plată.

NATALIA COJOCARU, agricultor din raionul Soroca: Suntem agenți economici care dispunem de 60 de ha de livadă. Începând cu anul 2020 am intrat în datorii. Am fost afectați de pandemia care nu ne-a dat voie să facem export peste hotare, după care în 21 cu războiul am fost afectați, că noi suntem pe malul Nistrului, aproape de Ucraina și când am vrut să realizăm merele am rămas cu ele în frigider. Toate merele care au fost, 200 de tone colectate, toate s-au dus la procesare. Și nu ne-am putut îndeplini obligațiunile față de bănci.”

GRIGORE CORCODEL, președintele raionului Sîngerei: „Dacă vedeți agricultori aici – ei sunt cei care sunt agricultori. Businessmanii din domeniul agricol stau acasă. Faceți diferența! Businessmanii din domeniul agricol nu sunt astăzi în piață, ei stau acasă la călduț, dar agricultorii sunt aici.”

Organizatorii protestelor, ”Forța Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor, au solicitat întrevederi cu premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a discuta situația creată. Fermierii protestează de mai bine de o săptămână cu tehnica agricolă, motivând că nu mai au bani să-și achite creditele din cauza secetei și a prețurilor mici la cereale.

Doar două zile rămase pentru înregistrarea în programul de compensații la energie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru energia consumată în sezonul rece 2024-2025 mai au doar câteva zile pentru a se înregistra în sistemul guvernamental „Ajutor la contor”, scrie agrotv.md.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 28 noiembrie, iar cei care nu se înscriu până atunci vor putea obține compensațiile doar începând cu luna decembrie. Înscrierea se face pe platforma compensatii.gov.md, iar beneficiarii vor primi ajutoarele sub formă de plată monetară, fie pe cardul social, prin poștă sau direct în cont bancar.

În acest an, guvernul a simplificat procesul prin acordarea compensațiilor sub formă de bani, iar suma alocată fiecărei gospodării va fi calculată în funcție de venitul, numărul de membri și statutul acestora. Astfel, persoanele vulnerabile, precum copiii, pensionarii sau persoanele cu dizabilități, vor beneficia de un ajutor suplimentar. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța unui sistem personalizat care să sprijine eficient gospodăriile cele mai afectate de costurile energetice.

De asemenea, autoritățile au implementat măsuri de verificare mai stricte, prin utilizarea unor baze de date integrate cu instituțiile statului, pentru a calcula exact nevoile fiecărei familii. Cei care nu au acces la internet pot depune cererea cu ajutorul asistenților sociali sau al echipelor mobile din zonele cu mulți solicitanți. În cazul în care nu reușiți să vă înregistrați până pe 28 noiembrie, nu veți putea beneficia de compensații retroactiv.

Scrisori false de la „Moldovagaz” pe emailurile consumatorilor

În ultimele zile, la adresele de e-mail ale mai multor consumatori ai SA „Moldovagaz” au parvenit scrisori electronice, pretins din numele întreprinderii, conținând informații false despre sume facturate, precum și un link de plată activ. Efectuând clic pe acest link, consumatorul este redirecționat la o adresă falsă în internet, unde i se cere să introducă datele sale bancare, scrie oficial.md.

Administrația SA „Moldovagaz” îndeamnă consumatorii să nu întreprindă sub nicio formă astfel acțiuni, din considerentul că acestea pot duce la furtul de bani din contul consumatorului de către escroci. Facturile efective de plată sunt expediate de companie ca imagine grafică atașată, și nu conțin linkuri active.

Astfel, consumatorii sunt rugați să verifice adresa emitentă, în cazul de fața aceste mesaje au parvenit de la adresa sxcxczew@elkalsioalzxczs.quantum-werbetechnik.de. Totodată, mesajele de la SA ”Moldovagaz” vin doar de pe adrese cu numele de domen @moldovagaz.md, sau @mgaz.md

Serviciul de securitate corporativă al SA „Moldovagaz” va contacta organele de drept cu o adresare corespunzătoare.

Icoană de argint din secolul XVIII și alte mărfuri în valoare de sute de mii de lei, aduse prin contrabandă din Italia

Funcționarii postului vamal Sculeni, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat ieri, 25 noiembrie 2024, un lot semnificativ de mărfuri nedeclarate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La control, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat un microbuz de model Mercedes-Benz Sprinter, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 26 de ani, care transporta pasageri și bagaje neînsoțite din Italia.

La întrebările funcționarilor vamali, atât șoferul, cât și pasagerii au declarat că transportă doar bunuri personale. Cu toate acestea, în cadrul unui control fizic detaliat al vehiculului și al bagajelor, au fost depistate bunuri nedeclarate, inclusiv: o icoană, presupus a fi din argint și datând din secolul XVIII, produse alimentare (cafea, salam, cașcaval) în cantități comerciale și electrocasnice.

Valoarea lotului de mărfuri este estimată preliminar la câteva sute de mii de lei. Specialiștii urmează să stabilească cu exactitate valoarea și autenticitatea bunurilor ridicate.

Șoferul riscă sancțiuni pentru nedeclararea mărfurilor, iar bunurile ridicate sunt pasibile de confiscare, conform legislației în vigoare.

Serviciul Vamal reamintește cetățenilor importanța respectării regulilor privind declararea bunurilor la frontieră, în spiritul integrității și siguranței vamale.

50 de companii și-au prezentat ofertele la Târgul locurilor de muncă
Articolul anterior
„Cel mai trist elefant din lume” a murit. A trăit complet singur în ultimii 46 ani. FOTO
Articolul următor