Air Moldova continuă să anuleze zboruri, în timp ce o altă companie aeriană își lărgește semnificativ flota

Compania „Air Moldova” continuă să anuleze zborurile programate. Dimineață, pe site-ul Aeroportului din Chișinău au fost anulate cel puțin trei curse: spre Baku, Azerbaijan, și spre Bologna și Roma, Italia, scrie ziua.md

În același timp, directorul companiei aeriene „Flyone”, Mircea Maleca, a scris, într-o postare pe Facebook, că firma pe care o conduce își lărgește semnificativ flota de avioane. Astfel, în sezonul de vară, compania va opera zboruri spre 29 de destinații, printre care: Larnaca, Valencia, Berlin, Madrid, Tbilisi, Roma, Milano, Munchen, Amsterdam, Frankfurt, Tel Aviv și altele. 

Air Moldova și-a anunțat clienții, la sfârșitul săptămânii trecute, că anulează toate zborurile planificate între 21 și 25 aprilie 2023. Într-un comunicat de presă, compania aeriană și-a exprimat regretul pentru situația creată și a spus că este nevoită să recurgă la această măsură, „din cauza deficitului de resurse financiare necesare”.

De asemenea, angajații „Air Moldova” au expediat o scrisoare președintelui Maia Sandu, prin care îi cereau să intervină pentru a salva situația critică în care a ajuns compania aeriană. Potrivit lor, operatorul aerian se află în situație de criză financiară profundă și riscă să dea faliment.

Două avioane ale președintelui rus s-au întors la Moscova. Ieri dispăruse de pe radar

Două avioane, folosite de președintele rus Vladimir Putin, s-au întors la Moscova în noaptea de 25 iunie. Aceasta rezultă din datele serviciului Flightradar24 asupra cărora Agenstva a atras atenția, scrie Meduza, preluată de Newsmaker

Deznodământ fericit în Israel! Avionul avariat, cu peste 150 de pasageri la  bord, a aterizat cu succes

Vajnîie istorii a scris că aeronava Il-96-300 PU a lui Vladimir Putin a decolat de pe aeroportul Vnukovo în direcția Sankt-Petersburg, pe 24 iunie, la ora 14:16. Iar în regiunea Tver, unde se află una din reședințele lui Putin, avionul a dispărut de pe radar. 

Agenstvo scrie că este vorba despre două avioane Il-96-300 PU cu numărul RA-96021 și Il-96-300PU cu numărul RA-96022. 

Potrivit serviciului Flightradar24, prima aeronavă a pornit sistemul de detectare în noaptea de 25 iunie, în jurul orei 02:00, peste regiunea Tver. După ce a ajuns la Moscova, a înconjurat orașul Cehov timp de 15 minute și a aterizat la ora 03:43. Avionul a plecat de la Moscova sâmbătă la ora 18:43. 

Cealaltă aeronavă a pornit sistemul de detectare la 01:13, tot în regiunea Tver. A aterizat la Moscova la 01:50. De unde zburau ambele avioane, a menționat sursa, nu se cunoaște.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat că Putin a părăsit Moscova pe 24 iunie. El a spus că președintele lucrează la Kremlin.

Încă un producătorul occidental de bere își vinde afacerea din Rusia

Producătorul danez de bere Carlsberg a informat că a semnat un acord privind vânzarea afacerii sale din Rusia, dar nu a dat publicităţii numele cumpărătorului sau valoarea tranzacţiei, care face obiectul unei analize extinse a autorităţilor de reglementare de la Moscova, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Carlsberg, producătorul occidental de bere, avertizase anul trecut că se aşteaptă la deprecieri de active de aproximativ 9,9 miliarde de coroane daneze (1,45 miliarde de dolari) în urma vânzării afacerii, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Compania a dat asigurări că acordul nu va afecta perspectivele privind câştigurile Carlsberg în 2023.

„Semnarea acordului pentru vânzarea afacerii din Rusia este un eveniment important, într-un proces complex de separare şi vânzare”, a afirmat directorul general al Carlsberg Cees ‘t Hart. Acesta a adăugat: „Deşi a fost un proces extins, a fost important pentru noi să ajungem la cea mai bună soluţie posibilă pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru cei peste 8.000 de angajaţi din Rusia”.

În martie, Carlsberg informase că ar urma să anunţe vânzarea afacerii din Rusia până în iulie, şi analizează opţiuni pentru a răscumpăra afacerea în viitor.

Un purtător de cuvânt al Carlsberg nu a dorit să precizeze numele cumpărătorului, citând analiza în derulare a autorităţilor de reglementare de la Moscova.

În 2021, Carlsberg a generat 10% din veniturile sale în Rusia, înainte de a exclude ţara din piaţa sa din Europa Centrală şi de Est, în 2022.

Trupele cecene, trimise în Rusia să înăbuşe revolta Wagner, revin pe front în Ucraina

Forţele speciale cecene Ahmat desfăşurate sâmbătă în regiunea rusă Rostov pentru a stopa înaintarea mercenarilor Wagner către Moscova au început duminică să revină pe poziţiile lor de luptă în estul Ucrainei, după ce liderul grupării de mercenari, Evgheni Prigoijin, a acceptat să pună capăt revoltei, a declarat un comandant cecen, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.

Conform comandantului citat, Apti Alaudínov, unităţile Ahmat revin progresiv pe frontul ucrainean, unde o parte a acestora au rămas şi după ce liderul cecen Ramzan Kadîrov le-a ordonat luptătorilor săi să participe la oprirea marşului grupării Wagner către Moscova, „fiind implicate numai acele unităţi care puteau fi înlocuite cu altele”.

Invocând lovituri de artilerie asupra combatanţilor săi efectuate de armata rusă, dar negate de Ministerul rus al Apărării, Evgheni Prigojin a pornit în noaptea de vineri spre sâmbătă împreună cu luptătorii săi ceea ce a numit drept un „Marş al Dreptăţii” către Moscova, cu scopul de a înlocui conducerea militară rusă, căreia îi reproşează eşecurile armatei ruse prin lipsa de leadership în războiul din Ucraina şi numeroasele decese inutile în rândul combatanţilor Wagner prin refuzul de a furniza acestei grupări muniţiile necesare.

Luptătorii Wagner, circa 25.000, conform versiunii lui Prigojin, au trecut astfel graniţa dinspre Ucraina în Rusia, au ocupat oraşul Rostov pe Don, au înaintat la nord în regiunea Voronej şi au ajuns până în regiunea Lipeţk la circa 400 de kilometri de Moscova. Criza ce ameninţa puterea preşedintelui Vladimir Putin a fost în final dezamorsată printr-un acord mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ce prevede că Rusia va renunţa la acuzaţiile penale împotriva lui Prigojin şi a luptătorilor participanţi la rebeliune, dar liderul Wagner va pleca în Belarus.

În urma încheierii acestui acord, combatanţii Wagner au început o retragere organizată către bazele lor temporare în Ucraina. După anunţarea retragerii din Rostov pe Don şi Voronej, autorităţile din oraşul Lipeţk, capitala regiunii ruse omonime, au confirmat duminică după-amiază că forţele Wagner s-au retras şi din această regiune.

Prințul Harry și Meghan, gesturi tandre în public. Cum au reacționat când și-au dat seama că sunt filmați
Articolul anterior
O placă în memoria lui Petre Teodorovici a fost dezvelită la Chișinău
Articolul următor