Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat ministerului Afacerilor Interne (MAI) să accelereze activitatea de lucru a Comisiilor Situațiilor Excepționale locale după ploile de marți seara. El a mai menționat că, CSE urmează să aprobe în ședință distribuirea din rezervele de stat a tot ce e necesar celor care au avut de păgubit, scrie nordnews.md.
„Solicit Ministerului de Interne să accelerăm lucrul Comisiilor Situațiilor Excepționale locale. Pe parcursul zilei de astăzi să colectăm toate necesitățile, mă refer la ardezie, materiale de construcție. Astăzi după amiază sau mâine să putem aproba distribuirea din rezervele de stat a ceea ce este necesar pentru a repara casele oamenilor. Cunosc că lucrează peste 200 de salvatori. Îl rog pe ministrul Parlicov să lucreze împreună cu cei de la Red Nord, dar și cu Premier Energy pentru a conecta cât mai curând toate casele și instituțiile la energie electrică”, a afirmat Recean în cadrul ședinței de Guvern.
Ploaia din seara zilei de 25 iulie a creat pagube și distrugeri în mai multe raioane ale țării. Aproape 200 de angajați IGSU sunt antrenați la lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale înregistrate pe teritoriul țării. În urma intemperiilor nimeni nu a avut de suferit. Intervenția salvatorilor a fost necesară în 13 localități din raioanele Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Criuleni, Hîncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, Ocnița, Drochia, dar și în capitală.
Totodată, autoritățile au intervenit pentru a defrișa mai mulți copaci doborâți pe drumurile locale, care au blocat circulația în municipiul Edineț și alte localități, dar și pentru înlăturarea arborilor și crengilor, care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule.
Cele mai multe intervenții au avut loc în municipiul Edineț și în orașul Cupcini. Salvatorii au efectuat lucrări de defrișare a copacilor doborâți și deblocarea drumurilor. În total, potrivit datelor operative, către ora 06:00, în localitățile afectate salvatorii au efectuat peste 100 intervenții la lichidarea consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile.
La momentul actual, în nordul țării pentru lichidarea consecințelor furtunii sunt antrenați peste 195 de salvatori cu 49 autospeciale de intervenție.
în mai multe localități din țară au fost înregistrate deconectări de la energia electrică. La data de 26 iulie, către ora 06:00, au rămas deconectate parțial de la energia electrică 76 localități, din 9 raioane printre care raioanele Drochia, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Edineț. De către echipele specializate sunt întreprinse măsuri necesare de reconectare.
Prejudiciile și pagubele materiale în urma condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate sunt stabilite în cadrul Comisiilor pentru Situații Excepționale teritoriale.
La această oră toate punctele de trecere a frontierei activează în regim obișnuit. Nu sunt notificate întreruperi sau blocaje de acces spre punctele de trecere.