Într-o perioadă în care preţurile cresc la mai toate bunurile şi serviciile, ajutorul de înmormântare rămâne un suport demn de luat în seamă pentru cei care îşi pierd o rudă.
În acest moment, valoarea ajutorului de înmormântare este undeva la puţin peste 6.000 (echivalentul a circa 24,500 mii de lei MD) de lei, însă autorităţile din România anunţă că valoarea ajutorului de înmormântare ar urma să crească la 6.789 de lei (echivalentul a 28,500 mii de lei MD) din 2023. De ajutorul de înmormântare beneficiază o persoană asigurată sau un pensionar, scrie observatornews.ro.
Conform reprezentanţilor Casei Naţionale de Pensii Publice a României, ajutorul de înmormântare se achită unei singure persoane care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.
Există însă posibilitatea ca românii să primească ajutor financiar de la stat şi dacă ajungem să vorbim despre decesul unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului. În acest caz, însă, ajutorul de înmormântare este la undeva la 50% din ajutorul de înmormântare integral, respectiv 3.395 lei.
Acte necesare pentru ajutorul de înmormântare. Unde se depun
Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice susţin că actele necesare acordării ajutorului de înmormântare, după caz, sunt:
• cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
• certificat de deces (original şi copie);
• act de identitate al solicitantului (original şi copie);
• acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
• dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
• adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
• adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
• dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.
După efectuarea plăţii ajutorului de deces plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampila.
Totuşi, trebuie precizat că, în zilele noastre, de cele mai multe ori românii apelează la serviciile unor firme de specialitate, firme de pompe funebre, inclusiv pentru a obţine ajutorul de înmormântare de la stat. Apoi, suma respectivă se scade din cât au de achitat rudele decedatului pentru costurile cu înmormântarea.