Ajutorul social în cazul persoanelor apte de muncă va fi eliminat

La 1 octombrie 2022, a intrat în vigoare legea prin care se va elimina gradual ajutorul social celor apți de muncă care nu lucrează. Despre aceasta a vorbit deputatul Radu Marian, într-o postare pe pagina sa de socializare.

TV8.md - Bugetarii vor primi un ajutor unic de 3000 de lei pentru sezonul  rece

,,Tot mai mulți gospodari, agricultori, companii se plâng că greu găsesc oameni la lucru, chiar dacă oferă remunerare decentă. La fel, ei se plâng că acești oameni stau pe ajutoare sociale.

În acest context, vreau să aduc aminte că începând cu 1 octombrie 2022, a intrat în vigoare legea privind reforma ajutorului social, prin care se va elimina gradual ajutorul social celor apți de muncă care nu lucrează.

După cum urmează:

după 6 luni de neangajare în câmpul muncii, ajutorul se reduce cu 20%;

după 9 luni, se reduce cu 40%;

după 12 luni, dacă nu au activat deloc, sau dacă nu au activat ca zilier în agricultură măcar 40-60 zile în ultimul an, vor pierde ajutorul social, cu excepția cazurilor în care în familie sunt persoane cu dizabilități. Statul va fi mai puțin generos cu cei care pot să lucreze, dar nu vor. De lucru este”, a menționat deputatul.

Norvegia alocă circa 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat preluat duminică de AFP că ţara sa va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei şi asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare.

„Rusia efectuează atacuri masive şi sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi şi noapte pentur a menţine furnizarea vitală de electricitate pentru populaţie”, a precizat şeful guvernului de la Oslo, transmite digi24.ro.

Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice au redus producţia de energie electrică a Ucrainei la jumătate faţă de nivelul din iarna trecută.

Store a afirmat că Norvegia discută cu Kievul despre modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziţie. „Ucrainenii înşişi sunt cei mai în măsură să ştie ce este necesar”, a spus el, insistând asupra importanţei lucrărilor de reparaţii înainte de sosirea iernii.

S-a decis deja că aproximativ 10 milioane de euro vor fi alocate reparaţiilor în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afectată grav de atacurile recente din partea Rusiei. În zonă urmează să fie instalate panouri solare pentru şapte maternităţi şi teatre de operaţiuni, arată comunicatul difuzat de Norvegia în timp ce prim-ministrul se afla în Elveţia, la summitul de la Buergenstock pentru pace în Ucraina.

În 2022, Norvegia a susţinut sectorul energetic ucrainean cu 2,1 miliarde de coroane, iar anul trecut – cu 1,9 miliarde. Regatul scandinav a promis de asemenea 75 de miliarde de coroane (circa 6,5 miliarde de euro) pentru ajutoare militare şi civile destinate Ucrainei în perioada 2023-2027. 

Ministrul Mihai Popșoi a participat la Forumul de Securitate a Mării Negre desfășurat la Odesa

Șeful diplomației Republicii Moldova Mihai Popșoi a participat la Forumul de Securitate a Mării Negre, care s-a desfășurat în orașul Odesa, Ucraina.

Mihai Popșoi a participat la Forumul de Securitate a Mării NegreFoto: Ministerul Afacerilor Externe

În cadrul panelului cu genericul „Trasarea căilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, ministrul Popșoi a făcut o retrospectivă a evoluțiilor în dosarul transnistrean și a provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

Cu referire la principalele obiective ale rezolvării conflictului transnistrean oficialul moldovean a reiterat necesitatea menținerii dialogului constant dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional, rămâne unul ferm.

„Am vorbit și despre războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ucide oameni nevinovați. Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace. Cu părere de rău, efectele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite și în țara noastră. Astăzi, Ucraina luptă și pentru independența Republicii Moldova și numai datorită curajului poporului ucrainean au fost evitate cele mai sumbre scenarii.

În cadrul panelului, am detaliat și pașii pe care îi întreprinde țara noastră pentru a se integra în marea familie europeană. Sunt sigur că atât Republica Moldova, cât și Ucraina, vor deveni membri ai Uniunii Europene cât mai curând posibil. Cu toții ne dorim să locuim în pace și în bunăstare într-o casă comună europeană.

Tot astăzi, am discutat cu Guvernatorul Regiunii Odesa, Oleh Kiper. L-am asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-am mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană”, a declarat ministrul Mihai Popșoi.

Maia Sandu, întrevedere cu vicepreședinta SUA, în Elveția: „Am discutat despre angajamentul nostru pentru pacea în regiune”

Președinta Maia Sandu a avut o discuție cu vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, în marja Summitului pentru pace în Ucraina, care se desfășoară în Elveția.

„Am discutat despre parteneriatul puternic dintre Moldova și SUA și despre angajamentul nostru comun pentru pacea și securitatea în regiune. Așteptăm cu nerăbdare cooperarea noastră continuă”, a menționat Maia Sandu, potrivit jurnal.md.

Șefa statului a avut discuții cu mai mulți înalți demnitari. Cu președintele Letoniei, a vorbit despre aprofundarea legăturilor dintre cele două state pe măsură ce Moldova avansează pe calea sa către UE.

„Am subliniat importanța conlucrării pentru ca viitoarele alegeri din Moldova să fie libere de interferențe maligne străine”, a spus Maia Sandu.

Președinta RM a avut și o întrevedere cu președinta Georgiei, Salome Zurabișvili.

„Ne-am reafirmat sprijinul pentru aspirațiile spre democrație și UE ale poporului georgian. Suntem alături de Georgia, în timp ce ei luptă pentru un viitor mai luminos și democratic”, a accentuat Maia Sandu.

Pe agenda șefei statului a fost și întrevederea cu președintele Albaniei, Bajram Begaj.

„Am discutat despre aspirațiile noastre comune ale UE, îmbunătățirea legăturilor economice și comerciale și promovarea turismului între țările noastre”, a spus Maia Sandu.

Șeful Gazprom, amenințare către europeni: Nu pot supraviețui iernii fără gazul rusesc
Articolul anterior
Ucid, răpesc oameni, îi torturează. Ce fac rușii în regiunea Herson
Articolul următor