La Moscova nu vor fi focuri de artificii nici anul acesta, la trecerea dintre ani. Dar, în aproape orice alt mod, capitala Rusiei este la fel de strălucitoare și plină de viață ca în apropierea oricărui Revelion de dinainte de războiul din Ucraina. Cum vor sărbători rușii Anul Nou 2024 este totuși diferit, notează Reuters, preluat de Digi24.ro.
Anul trecut, consecințele a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială”, care a început cu 10 luni mai devreme, și recrutările militare au zdruncinat apetitul moscoviților pentru divertisment.
Iar anul acesta și creșterea prețurilor umbresc sărbătorile de iarnă.
„Anul trecut am cumpărat un brad de doi metri (de Anul Nou) și a costat 10.000 de ruble (110 dolari)”, a spus Viktorina Petrova, care vizit Circul din Moscova. „Anul acesta costă 17.000 de ruble. Așa că am decis să nu avem un brad adevărat acasă anul acesta”.
Rezervările pentru petreceri și evenimente corporative de la barul Riesling Boyz au fost foarte puține anul trecut, iar anul acesta s-a întâmplat la fel, a declarat coproprietarul Georgy Karpenko.
„Oamenii trebuie să meargă undeva, trebuie să se distreze și să se relaxeze, trebuie să meargă la întâlniri, să se vadă cu prieteni și rude. Nu le poți lua asta”, a spus el.
Vinurile albe Riesling, un simbol al barului, sunt mai greu de obținut, deoarece multe firme occidentale sunt reticente în a face comerț cu Rusia și taxele au crescut.
„Dar, în același timp, apar producători ruși minunați”, a spus Karpenko. „Un vin tocmai l-a înlocuit pe altul”.
Pe coridoarele unui supermarket Metro plin cu băuturi alcoolice occidentale și decorațiuni de Anul Nou, cumpărătoarea Natalia a spus că nu va cheltui prea mult pentru acest Revelion.
„Nu plănuiesc să fiu cumpătată, dar nu voi cheltui la scară mare”, a spus ea pentru reporterul Reuters.
Politologul rus Ekaterina Schulmann de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin a declarat că pe fondul creșterii bruște a prețurilor – inflația se ridică la aproximativ 7% – și o creșterea economică afectată de un război care pare fără sfârșit influențează cheltuielile.
„Acest tip de perspectivă, care sugerează că lucrurile sunt oarecum în regulă acum și că nimic bun nu este probabil să se întâmple mai târziu, desigur, încurajează cheltuielile, mai degrabă decât economisirea”, a spus ea.
Natalia Seleznyova, care a vizitat și ea Circul din Moscova, a spus că prețurile în perioada sărbătorilor „au crescut, fără îndoială, puțin”.
„Situația din țară se schimbă. Dar noi vrem totuși să avem senzația de sărbătoare de Anul Nou. Așa că încercați să nu vă gândiți la prețuri”, și-a sfătuit aceasta conaționalii.