„Capra cu trei iezi”, „Cenușăreasa”, „Albă ca Zăpada”, „Scufița Roșie.” Unii dintre noi le regăsim ca fiind poveștile copilăriei – cu personaje care ne erau simpatice sau antipatice- prin rolul pe care îl aveau fiecare în rânduirea lucrurilor și în cursul poveștii. Nu mai este un secret pentru nimeni că vremurile – și o dată cu ele poveștile, personajele și rolurile lor – au căpătat alte nuanțe, valori și semnificații. În 2023, aflăm că noul film Albă ca Zăpada nu va mai avea pitici, ci „creaturi magice.” Decizia a fost luată de Disney, motivând că nu se dorește jignirea persoanelor care suferă de nanism, scrie gândul.ro.
În plus, Albă ca Zapada nu mai este o prințesă fragilă și neputincioasă, care-și așteaptă prințul salvator, ci se transformă într-o femeie puternică și independentă. Rămâne de văzut cum va arăta varianta finală a filmului, inspirat de animația care a încântat generații întregi, care stârnește deja controverse prin modul de abordare.
Ovidiu Pânișoară, directorul Departamentului de Formare a Profesorilor de la Universitatea din București, susține că aceste excese și exagerări nu fac altceva decât să ridice teme false în societatea contemporană.
„De ce ar trebui să eliminăm acest concept, când este vorba despre niște oameni care sunt curajoși, care au toate calitățile pozitive ale unor eroi de poveste?”, susține expertul în educație, făcând referire la piticii din povestea Albei ca Zăpadă, transformați în „creaturi magice.”
Interlocutorul Gândul spune fără reținere un mare „Da” împotriva discriminării, un mare „Da” pentru creșterea nivelului de toleranță, dar susține că acest lucru nu se face umblând la forme, ci umblând la fondul problemei, la modul în care învățăm să raționăm cu cei din jur, la modul în care respectăm cealaltă persoană, indiferent de ceea ce este, ce simte și cum gândește ea.
„Societatea merge, oricum, spre o privire pozitivă a diversității”
Ovidiu Pânișoară recunoaște că generațiile care vin din urmă sunt mult mai tolerante cu diversitatea, prin comparații cu alte generații, mărturisind că lucrurile sunt într-o direcție bună.
„Există două tipuri de nuanțe aici. Pe de o parte, este o exagerare care nu va modifica cu nimic discriminarea, acolo unde aceasta apare sub formele ei grosiere. Adică, avem discriminare în continuare, chiar dacă eliminăm anumiți termini din conversația curentă și ulterior din povești, din istorie și de unde mai vreți. Această discriminare nu ține de termeni, ci ține la modul în care noi ne raportăm la omul de lângă noi. Și noi ar trebui să învățăm să avem un anumit tip de toleranță și de înțelegere a diversității și a modului de a vedea lucrurile celui de lângă noi, care poate să fie diferit.
Noul film „Albă ca Zăpada” al Disney, în centrul mai multor controverse
Noua variantă a producției din 1937 ar urma să fie una în ton cu vremurile moderne, iar despre acest lucru a vorbit chiar actrița principală, Rachel Zegler. Aceasta mărturisea, într-un interviu, că noua Albă ca Zăpada va fi complet diferită față de personajul clasic, mult mai feminină și mai puternică.
„Nu va fi salvată de prinţ şi ea va fi cea care va stabili regulile”, a anunțat și Disney.
În plus, Zegler a făcut numeroase comentarii cu privire la concepţia sa despre personaj, susținând că „nu mai este anul 1937”, că Albă ca Zăpada „nu avea nevoie să fie salvată” şi că sărutul prinţului care a trezit-o pe tânăra adormită a fost, în ochii ei, o „hărţuire” – afirmații care i-au supărat pe mulţi.
Studiourile Disney au anunțat amânarea cu un an a lansării filmului inspirat din basmul Fraților Grimm
Cei șapte pitici din atât de îndrăgitul basm al Fraților Grimm ar urma să se numească în noul film „creaturi magice”, după cum a anunțat, recent, Disney. Decizia a fost luată pentru a evita stereotipurile din filmul clasic, dar și după consultarea comunității persoanelor care suferă de nanism.