Alegeri în Rusia: ,,Locuitorii Ucrainei ocupate îl vor președinte pe Putin”

Kremlinul a discutat despre reperul pentru alegerile prezidențiale din 2024. Rezultatul candidatului actualei puteri este mai bun decât în 2018, adică cel al lui Vladimir Putin, au declarat surse pentru RBC, fără a da un nume. În același timp, nu este important doar indicatorul în procente, ci și sprijinul alegătorilor în cifre absolute, transmite realitatea.md.

Russia's Diplomats Should Resign Over Putin's War, Says Ex-Foreign Minister

La un seminar pentru angajații blocului politic intern al Kremlinului (curatoriat de primul adjunct al șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko), care a avut loc săptămâna trecută, aceștia au discutat despre sarcini legate de alegerile prezidențiale din 2024. RBC a fost informat despre acest lucru de trei surse familiare cu conținutul evenimentului.

În special, s-a spus că alegerile vor avea loc la timp (despre acest lucru a vorbit și Vladimir Putin în discursul adresat Adunării Federale) și că sprijinul public pentru președinte a fost mare. Trebuie menținut un nivel ridicat de susținere și consolidare a cetățenilor, relatează sarcinile stabilite la seminar de una dintre sursele RBC.

S-a discutat dorința – rezultatul candidatului din partea conducerii, precum și prezența la vot ar trebui să fie mai mare decât în 2018, a spus unul dintre interlocutorii RBC. Potrivit celui de-al doilea interlocutor, a fost vorba despre faptul că rezultatele au fost „mai bune decât în campania trecută”. În același timp, nu atât indicatorul în procente este important, cât suportul în termeni absoluti, spune o altă sursă a RBC.

Scenariul de bază în pregătirea alegerilor este participarea președintelui Vladimir Putin la acestea, a scris RBC mai devreme. Însuși șeful statului nu și-a anunțat încă planurile de a participa la campanie. În 18 martie 2018, a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, pentru un mandat de 6 ani. Este la al patrulea mandat, după o pauză intenționată pentru a modifica legea și a reveni din nou la putere. Atunci, anunța că nu va mai candida pentru funcția de președinte în anul 2024, justificând acest lucru cu cele prevăzute de Constituția Rusiei.

Presa afiliată Kremlinului scrie că, după referendumurile din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson – teritorii ucrainești ocupate de ruși – numărul alegătorilor din Rusia a crescut, iar sprijinul pentru Putin în noile teritorii este mare, notează unul dintre interlocutori. Potrivit acestuia, aceiași oameni care au votat pentru aderarea la Rusia sunt foarte probabil să voteze pentru Vladimir Putin la alegerile prezidențiale.

CEC nu a publicat încă date despre numărul alegătorilor din regiunile Donbassului, Herson și Zaporojie, deoarece procesul de eliberare a pașapoartelor rusești rezidenților este încă în desfășurare, a explicat pentru RBC un interlocutor al Comisiei Electorale Centrale. În timpul referendumurilor privind aderarea acestor teritorii la Rusia, mulți rezidenți din aceleași regiuni Kherson și Zaporojie mai aveau pașapoarte ucrainene, spune el.

Conform rezultatelor referendumurilor, prezența la vot în Lugansk a fost de 92,6%, în Donețk – 97,5%, regiunea Zaporojie – 85,4%, regiunea Herson – 76,7%. În termeni absoluti, 2,1 milioane de alegători au votat pentru aderarea Rusiei în RPD, 1,6 milioane în LPR, 430.000 în regiunea Zaporojie și 407.500 în regiunea Herson (la vot au participat și rezidenții din Herson, în noiembrie 2022, Ministerul rus al Apărarea a anunțat retragerea trupelor pe malul stâng al Niprului).

Înainte de alegerile din 2018, Kremlinul a stabilit sarcina de a obține 70% din voturi pentru Vladimir Putin cu aceeași prezență la vot, a scris RBC. Rezultatul șefului statului rus a fost să primească 76,7% (56,4 milioane de voturi în termeni absoluti) cu o prezență la vot de 67,5%.

Oligarhii ruși își continuă afacerile în Olanda, în ciuda sancțiunilor. Companii de milioane de euro declarate „microîntreprinderi”

În Olanda, companiile deținute de oligarhii ruși continuă să funcționeze în ciuda sancțiunilor, exploatând lacunele legale. Acest lucru a fost raportat de Ukrinform, citând site-ul rețelei de televiziune NOS, citat de digi24.ro.

„Oligarhii ruși sancționați folosesc lacunele din legislația Olandei pentru a continua să facă afaceri”, se arată în raport. Oligarhii își declară companiile, în valoare de sute de milioane, drept „microîntreprinderi”. Acest lucru le permite să ascundă fluxurile financiare și să eludeze cerințele stricte de raportare, potrivit publicației. Ca exemplu, NOS îl citează pe magnatul oțelului Alexei Mordashov, care a devenit bogat în anii 1990 și a fost inclus pe lista de sancțiuni a UE după invazia Rusiei în Ucraina. Compania sa, SMTT Holding BV, este înregistrată în Amsterdam. Până de curând, valoarea sa era de 65 de milioane de euro, dar este clasificată ca microîntreprindere, ceea ce îi permite să evite divulgarea datelor financiare esențiale.

Un alt exemplu este Airport Alliance (Țările de Jos), o filială a băncii ruse VTB, condusă de asociatul lui Putin, Andrei Kostin. Acesta se află sub sancțiuni din partea SUA, UE, Regatului Unit și a altor țări. De asemenea, în Țările de Jos funcționează compania Safmar, legată de miliardarul Mihail Guțeriev. Guțeriev a fost sancționat de UE, Canada și alte țări din cauza legăturilor sale cu liderii ruși și cu președintele autoproclamat al Belarusului, Alexander Lukașenko.

Lacune în legislație

În Țările de Jos, o societate poate fi calificată drept microîntreprindere dacă are mai puțin de 10 angajați, o valoare de bilanț de până la 450.000 de euro și un profit net anual care nu depășește 900.000 de euro. Statutul de microîntreprindere permite întreprinderilor să nu furnizeze informații cu privire la profituri, impozite și active, să evite auditurile financiare și să ocolească cerințele minime de raportare anuală. Inițial, aceste norme au fost introduse pentru a reduce presiunea birocratică asupra întreprinderilor mici, dar oligarhii ruși le exploatează acum pentru a eluda sancțiunile. După cum a raportat Ukrinform, oligarhul rus sancționat Kerimov deținea acțiuni la SpaceX a lui Elon Musk prin intermediul unui trust, chiar și după ce prima administrație a președintelui american Donald Trump i-a impus sancțiuni.

Accident de groază la Vulcănești: Un băiat de 16 ani a murit după ce a ajuns cu mașina într-un camion. Luase automobilul de la un cunoscut de-al său

Un minor de 16 ani a decedat într-un grav accident rutier produs astăzi, în jurul orei 09:20, pe traseul Chișinău-Vulcănești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, băiatul, originar din raionul Cahul, conducând un Volkswagen Caddy, pe care l-ar fi luat de la un cunoscut de-al său, în apropierea orașului Vulcănești a pierdut controlul mașinii ieșind pe contrasens și tamponându-se cu un camion, care se deplasa regulamentar. Camionul era condus de un bărbat de 48 de ani și avea ca pasageră pe soția sa.

În urma impactului, minorul a decedat la fața locului. Șoferul camionului a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul fiind negativ.

Pe acest caz polițiștii au inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Reiterăm, #Nu transmiteți minorilor în gestiune cheile de la mașină, chiar dacă sunteți alături. Atenționați-i să nu conducă și să nu urce în mașini conduse de semenii lor, pentru că nu au studiile și nici experiența necesară, iar asta ar putea duce la o tragedie.

Premieră pentru Poliția Națională: Aceasta a fost dotată cu un laborator criminalistic cibernetic de ultimă generație

Forțele de ordine din Republica Moldova beneficiază, începând de astăzi, de un nou laborator de criminalitate cibernetică. Laboratorul va consolida capacitatea autorităților de a preveni, investiga, combate criminalitatea informatică, oferind tehnologie avansată și expertiză specializată în domeniul investigațiilor digitale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită instrumentelor de ultimă generație, angajații Inspectoratului General al Poliției vor putea analiza și gestiona amenințările cibernetice în timp real, ceea ce va  proteja și mai mult spațiul digital al țării noastre. Aceștia vor putea colecta, analiza și utiliza probe digitale în cadrul anchetelor, pentru o identificare mai rapidă a infractorilor cibernetici. Tot aici, experții în criminalistică vor avea acces la programe de formare continuă. Prin simulări realiste, ei vor învăța să detecteze și să contracareze atacurile informatice, pregătindu-se pentru scenarii complexe care pot afecta infrastructura digitală a țării. Specialiștii vor putea testa măsuri de securitate într-un mediu controlat, în contextul în care amenințările cibernetice sunt tot mai persistente.

În același timp, îmbunătățirea capacităților tehnice ale forțelor de ordine va facilita schimbul de informații și experiență cu instituțiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană și din alte state partenere, precum și combaterea infracțiunilor transfrontaliere.


Laboratorul  a fost deschis și echipat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului EU4Security Moldova, implementat de CEPOL.Odată cu operaționalizarea laboratorului, Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare își extinde capacitățile de investigare a incidentelor cibernetice și de identificare a vulnerabilităților critice. Astfel, Republica Moldova face un pas important în alinierea la standardele europene.

Poluarea cu plastic este tot mai gravă în Republica Moldova
Articolul anterior
,,Perle” de la manifestanții care au ieșit să apere ,,limba moldovenească”
Articolul următor