Aleksei Navalnîi: Înfrângerea Rusiei în Ucraina este inevitabilă

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat de peste doi ani în detenţie, a apreciat luni că o înfrângere militară a Kremlinului este ”inevitabilă”, la aproape un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Kievului, informează AFP, citată de Agerpres.

Aleksei Navalnîi, imagine de arhivă.

„O înfrângere militară definitivă a Rusiei în Ucraina mai poate fi întârziată doar cu preţul vieţilor a sute de mii de mobilizaţi rezerviştii ruşi înrolaţi recent de Moscova,  însă, în final, ea este inevitabilă”, a afirmat Navalnîi într-un mesaj postat luni de echipa sa pe reţelele sociale.

„Combinaţia dintre război de agresiune + corupţie + incompetenţă a generalilor + economie slabă + eroism şi mare motivare a celor care se apără nu poate duce decât la o înfrângere”, a insistat Navalnîi.

În acest lung mesaj postat cu patru zile înainte de marcarea unui an de la declanşarea de către Kremlin a ofensivei împotriva Ucrainei, militantul rus anticorupţie în vârstă de 46 de ani, ce se opune ferm preşedintelui rus Vladimir Putin, detaliază în 15 puncte opoziţia sa faţă de acest conflict.

El estimează că ”adevăratele motive” ale ofensivei sunt dificultăţile politice şi economice din Rusia, precum şi dorinţa lui Vladimir Putin de a ”păstra puterea cu orice preţ” şi de a lăsa ca moştenire istorică o imagine a sa de ”Ţar Cuceritor”.

Potrivit lui Navalnîi, zeci de mii de ucraineni nevinovaţi au fost ucişi în acest război.

De asemenea, opozantul cere Rusiei să respecte frontierele cu Ucraina convenite în 1991, la destrămarea Uniunii Sovietice, şi care includ prin urmare Peninsula Crimeea în teritoriul ucrainean.

Crimeea a fost anexată în 2014 de Moscova, iar Navalnîi a fost de multe ori acuzat, în trecut, că susţine această măsură denunţată de comunitatea internaţională.

„Ucraina trebuie lăsată liniştită şi să i se dea posibilitatea de a se dezvolta cum doreşte poporul său”, a scris el, îndemnând la retragerea trupelor ruse. „A continua războiul înseamnă un strigăt de neputinţă, însă a-l opri înseamnă un gest puternic”, a continuat Navalnîi.

Opozantul a insistat de asemenea asupra necesităţii, atunci când conflictul se va fi încheiat, de a plăti compensaţii economice Ucraina şi de a ancheta, împreună cu instanţe internaţionale, asupra „crimelor de război” comise.

El a mai dat asigurări că majoritatea ruşilor nu au o ”conştiinţă imperialistă” şi a îndemnat la ”destructurarea regimului putinist”.

„Date fiind istoria şi tradiţiile noastre, noi (Rusia) trebuie să facem parte din Europa şi să urmăm o cale de dezvoltare europeană. Nu avem altă cale şi nu avem nevoie de o altă cale”, a conchis Aleksei Navalnîi.

Navalnîi a fost arestat în Rusia în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. Aleksei Navalnîi acuză Kremlinul de otrăvirea sa.

În martie anul trecut, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de ”escrocherie” pe care el le consideră fictive.

Evghenia Guțul și alți lideri găgăuzi au fost adăugați pe lista de sancțiuni UE

Conform unui reportaj făcut de europaliberă.org Uniunea Europeană (UE) a inclus pe lista celor sancționați pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova încă cinci persoane și o entitate.

Este vorba despre:

  • Evghenia Guțul, guvernatoarea UTA Găgăuzia. Ea este criticată în documentul care motivează sancțiunea pentru asocierea cu politicianul fugar Ilan Șor, dar și pentru că a vizitat Rusia fără să fi avut un mandat constituțional, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și i-a cerut sprijin pentru Găgăuzia;
  • Iuri Cuznețov, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat, este sancționat mai ales pentru asocierea cu Guțul;
  • Nelli Parutenco este fondatoarea și directoarea organizației Evrazia. Fosta casieră a partidului lui Ilan Șor este sancționată pentru că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească inclusiv în rândul minorilor;
  • Ilia Uzun, președinte-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare, este sancționat inclusiv pentru că s-a întâlnit cu Șor în Israel pentru a discuta despre alegerea lui Guțul ca guvernatoare, dar și pentru că a plănuit și a luat parte la demonstrații împotriva autorităților moldovene, în organizarea lui Șor și a asociaților lui;
  • Mihail Vlah, guvernator-adjunct și consilier cu presa al lui Guțul, este acuzat cam de aceleași lucruri ca Uzun, plus de participare la o demonstrație violentă;
  • Evrazia, organizație necomercială autonomă pentru promovarea cooperării internaționale, intră pe lista de sancțiuni a UE pentru activitatea sa de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză.

INDEMNIZAȚII! Pensionarii vor primi 2.300 de lei

Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței Cabinetului de miniștri. Care a menționat că pensionarii din Republica Moldova vor primi o indemnizație unică de 2.300 de lei. 

Potrivit șefului Executivului, este vorba de circa 30.000 de persoane vulnerabile, care vor beneficia de ajutor.

„Înțeleg că trebuie să muncim și mai mult. Avem o categorie specială de pensionari, care au muncit mult, dar pensiile sunt mici. Vom avea o decizie în baza căreia vom oferi la aproximativ 30.000 de persoane, ca și anul trecut, o indemnizație unică de 2.300 de lei”, a conchis prim-ministrul.

Prețurile la carburanți cresc și mâine!

Prețul unui litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 22,88 lei, iar cel pentru un litru de motorină – 19,52 lei, transmite Știri.md.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu patru bani la benzină și la motorină.

Șase militari ruși au murit într-un incendiu dintr-un buncăr de lângă granița cu Ucraina
Articolul anterior
Ce i-a răspuns Marina Cârnaț, însărcinată cu al 9-lea bebeluș, unei femei care i-a transmis un comentariu răutăcios pe Instagram
Articolul următor