Aleksei Navalnîi: Înfrângerea Rusiei în Ucraina este inevitabilă

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat de peste doi ani în detenţie, a apreciat luni că o înfrângere militară a Kremlinului este ”inevitabilă”, la aproape un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Kievului, informează AFP, citată de Agerpres.

Aleksei Navalnîi, imagine de arhivă.

„O înfrângere militară definitivă a Rusiei în Ucraina mai poate fi întârziată doar cu preţul vieţilor a sute de mii de mobilizaţi rezerviştii ruşi înrolaţi recent de Moscova,  însă, în final, ea este inevitabilă”, a afirmat Navalnîi într-un mesaj postat luni de echipa sa pe reţelele sociale.

„Combinaţia dintre război de agresiune + corupţie + incompetenţă a generalilor + economie slabă + eroism şi mare motivare a celor care se apără nu poate duce decât la o înfrângere”, a insistat Navalnîi.

În acest lung mesaj postat cu patru zile înainte de marcarea unui an de la declanşarea de către Kremlin a ofensivei împotriva Ucrainei, militantul rus anticorupţie în vârstă de 46 de ani, ce se opune ferm preşedintelui rus Vladimir Putin, detaliază în 15 puncte opoziţia sa faţă de acest conflict.

El estimează că ”adevăratele motive” ale ofensivei sunt dificultăţile politice şi economice din Rusia, precum şi dorinţa lui Vladimir Putin de a ”păstra puterea cu orice preţ” şi de a lăsa ca moştenire istorică o imagine a sa de ”Ţar Cuceritor”.

Potrivit lui Navalnîi, zeci de mii de ucraineni nevinovaţi au fost ucişi în acest război.

De asemenea, opozantul cere Rusiei să respecte frontierele cu Ucraina convenite în 1991, la destrămarea Uniunii Sovietice, şi care includ prin urmare Peninsula Crimeea în teritoriul ucrainean.

Crimeea a fost anexată în 2014 de Moscova, iar Navalnîi a fost de multe ori acuzat, în trecut, că susţine această măsură denunţată de comunitatea internaţională.

„Ucraina trebuie lăsată liniştită şi să i se dea posibilitatea de a se dezvolta cum doreşte poporul său”, a scris el, îndemnând la retragerea trupelor ruse. „A continua războiul înseamnă un strigăt de neputinţă, însă a-l opri înseamnă un gest puternic”, a continuat Navalnîi.

Opozantul a insistat de asemenea asupra necesităţii, atunci când conflictul se va fi încheiat, de a plăti compensaţii economice Ucraina şi de a ancheta, împreună cu instanţe internaţionale, asupra „crimelor de război” comise.

El a mai dat asigurări că majoritatea ruşilor nu au o ”conştiinţă imperialistă” şi a îndemnat la ”destructurarea regimului putinist”.

„Date fiind istoria şi tradiţiile noastre, noi (Rusia) trebuie să facem parte din Europa şi să urmăm o cale de dezvoltare europeană. Nu avem altă cale şi nu avem nevoie de o altă cale”, a conchis Aleksei Navalnîi.

Navalnîi a fost arestat în Rusia în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. Aleksei Navalnîi acuză Kremlinul de otrăvirea sa.

În martie anul trecut, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de ”escrocherie” pe care el le consideră fictive.

Alerte de viscol și ninsori în aproape toată România: mii de locuințe au rămas fără curent electric

Meteorologii au emis alerte de viscol și ninsori în aproape toată țara. 7 județe sunt sub cod roșu, primul din acest sezon rece. În rest, sunt coduri portocaliu și galben. În zonele înalte ale lanțului carpatic  vântul suflă cu putere și ninge viscolit, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 12.16 Peste 11.600 de abonaţi din 33 de localităţi din judeţul Timiş au rămas fără energie electrică, din cauza vântului puternic de vineri dimineaţă. Echipele Reţele Electrice Banat se află pe teren pentru a remedia avariile. În judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin sunt afectate, în total, 61 de localităţi.

ACTUALIZARE 11.10 În judeţul Caraş-Sverin, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea mai multor acoperişuri luate de vânt sau în pericol de cădere, în Reşiţa şi în Caransebeş, dar şi pentru îndepărtarea copacilor rupţi de vânt sau căzuţi. Între localităţile Şoşdea şi Măureni, un stâlp de electricitate a fost doborât de vânt. Peste 4.000 de locuinţe au rămas fără energie electrică.

Moldovenii cu cetățenie română vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

China a anunţat vineri că cetăţenii români vor putea călători fără vize în această ţară începând cu 30 noiembrie 2024, potrivit Reuters citat de Digi24.

China îşi va extinde regimul fără vize pentru a include România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Japonia şi alte ţări, începând cu 30 noiembrie 2024 şi până la 31 decembrie 2025, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de News.ro. China va extinde, de asemenea, perioada de şedere fără viză de la 15 zile la 30 de zile pentru cetăţenii tuturor celor 38 de ţări din cadrul programului său fără vize, a anunţat televiziunea de stat CCTV. China a acordat anterior regimuri de scutire de vize Coreei de Sud şi unor ţări europene pentru a stimula turismul şi comerţul în contextul unei economii în declin.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a sesizat în cazul copilului de doar un an bătut cu cruzime de mama sa

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu referitor la cazul de violență asupra unui copil de un an și două luni, reflectat recent în mass-media, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reamintește că, în conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, părinții sau reprezentanții legali poartă responsabilitatea principală pentru creșterea și dezvoltarea copilului, iar statul are obligația de a le oferi tot sprijinul necesar pentru a-și îndeplini acest rol.

De asemenea, articolul 19 din aceeași Convenție subliniază obligația statelor de a lua toate măsurile necesare pentru a proteja copiii împotriva violenței, abuzului sau neglijării, fie că acestea au loc în familie sau în alte medii.

Ombudsmanul Copilului face apel la autoritățile publice să depună toate eforturile necesare pentru a crea un mediu sigur și protector pentru toți copiii din Republica Moldova. În același timp, subliniază importanța sprijinirii părinților prin servicii specializate și a sensibilizării comunității cu privire la protecția copiilor împotriva oricărei forme de violență.

Șase militari ruși au murit într-un incendiu dintr-un buncăr de lângă granița cu Ucraina
Articolul anterior
Ce i-a răspuns Marina Cârnaț, însărcinată cu al 9-lea bebeluș, unei femei care i-a transmis un comentariu răutăcios pe Instagram
Articolul următor