Alertă de călătorie în Israel și Orientul Mijlociu! Recomandările MAE pentru moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova vine cu recomandarea fermă către cetățenii Republicii Moldova să se abțină de la călătorii în Statul Israel și regiunea Orientului Mijlociu, în contextul situației curente de securitate și riscului sporit de escaladare, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Menționăm că, în prezent, există riscuri de securitate sporite în contextul stării de urgență și stării de război aplicate de către autoritățile israeliene începând cu 7 octombrie 2023. Cu toate că, momentan, autoritățile israeliene mențin același nivel de alertă, situația de securitate din zonă este în permanentă schimbare și se poate modifica brusc, fără o atenționare prealabilă.

În acest sens, MAE recomandă cetățenilor Republicii Moldova:

să urmărească în timp real comunicarea publică a misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la Tel Aviv,

  • să consulte și să respecte recomandările și alertele de călătorie, publicate pe resursele informaționale ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova,

Pentru cetățenii care deja se află în Statul Israel:

– să respecte instrucțiunile autorităților locale,

– să se adăpostească în clădiri și spațiile publice special amenajate în cazul unor situații de atacuri aeriene.

Pentru cetățenii care deja au procurat bilete avia pentru revenire în Republica Moldova:

– să contacteze companiile aeriene pentru a verifica statutul cursei respective. Notă: Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv funcționează în regim obișnuit, dar unele companii aeriene și-au sistat zborurile din/în Israel din rațiuni de securitate.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, vă puteți adresa inclusiv la Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau +373 22 23 20 02.

De asemenea, Ambasada Republicii Moldova în Israel poate fi contactată la +972 52-7789772 sau prin email la call.center@mfa.gov.md.

Staff-ul Maiei Sandu cere Consiliului de Presă să identifice moderator pentru dezbaterea electorală dintre ea și Stoianoglo

Staff-ul Maiei Sandu cere Consiliului de Presă să identifice unu, doi sau câți moderatori consideră potrivit și să propună formatul dezbaterii dintre cei doi candidați înscriși în turul doi la prezidențiale. Echipa candidatului PAS susține că această solicitare vine după ce mai multe posturi TV au anunțat că vor boicota dezbaterea din cauza prezenței moderatorului pe care insistă contracandidatul, comunică MOLDPRES.

Șeful Cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel, a anunțat astăzi că solicitarea vine după declarația Consiliului de Presă și boicotul anunțat de multe televiziuni cu transmisiune națională.

„Având în vedere că scopul unei dezbateri este să fie urmărită de cetățeni la nivel național, facem un apel către Consiliul de Presă să identifice unu, doi sau câți moderatori consideră și orice moderator consideră potrivit, să propună formatul dezbaterii și să organizeze dezbaterea. Am propus acest lucru și echipei contracandidatului. Noi acceptăm, în continuare, orice format și orice moderator, dar este important ca această dezbatere să aibă loc conform legii și să fie transmisă de cât mai multe instituții media”, a scris Băluțel.

Ieri, candidatul PAS la președinție, Maia Sandu, l-a invitat pe contracandidatul său propus de PSRM, Alexandr Stoianoglo, la dezbateri. Ulterior, aceasta a anunțat că dezbaterile vor avea loc duminică. Candidata a vorbit și despre moderatorul dezbaterilor.

„Ei au venit cu propunerea – Gheorghe Gonța. Noi, la fel ca alți oameni sau alți jurnaliști, credem că trebuie să fie un moderator independent, dar în situația în care ei insistă, noi mergem la dezbatere cu oricine se simt ei confortabil. Pentru noi este important să avem această dezbatere, așa încât oamenii să vadă care sunt răspunsurile noastre la întrebări importante pentru toți cetățenii”, a subliniat Maia Sandu.

Dezbaterile ar urma să aibă loc la Palatul Republici din capitală, iar transmisia să fie asigurată de Compania Teleradio-Moldova.Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo urmează să se confrunte în turul doi al alegerilor prezidențiale. Scrutinul ar urma să aibă loc la două săptămâni de la data primului tur al alegerilor – pe 3 noiembrie.

Când se schimbă ora în Republica Moldova

În fiecare an, Republica Moldova, alături de multe alte țări europene, efectuează două schimbări semnificative ale orei: trecerea la ora de vară și revenirea la ora de iarnă. Aceste modificări sunt menite să maximizeze utilizarea luminii naturale și să economisească energie, însă în ultimii ani s-a discutat din ce în ce mai des despre oportunitatea menținerii acestui sistem, scrie regional.md.

La sfârșitul lunii octombrie, Moldova va trece înapoi la ora de iarnă. În 27 octombrie 2024, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la ora 04:00, care va deveni 03:00. Astfel, vom “câștiga” o oră de somn, însă zilele vor începe să se scurteze vizibil, cu întunericul venind mai devreme în după-amiezile de toamnă și iarnă.

Deși schimbarea orei a fost introdusă cu scopuri economice și practice, efectele asupra sănătății și stilului de viață al oamenilor nu sunt întotdeauna pozitive. Schimbarea de ritm impusă de trecerea la ora de vară poate provoca tulburări ale somnului, scăderea productivității și chiar poate contribui la accidente rutiere în primele zile după schimbare.

Din acest motiv, la nivel european s-au intensificat discuțiile despre eliminarea schimbării orei, cu propuneri pentru menținerea unei singure ore pe parcursul întregului an. Deși Uniunea Europeană a inițiat discuții în acest sens, încă nu s-a luat o decizie finală în toate țările membre. Moldova, fiind parte a spațiului european, urmărește aceste evoluții, dar momentan nu există planuri concrete pentru schimbarea permanentă a acestui sistem.

În 2024, Republica Moldova va continua să adopte sistemul clasic de schimbare a orei, cu trecerea la ora de vară pe 31 martie și revenirea la ora de iarnă pe 27 octombrie. Aceste schimbări au un impact nu doar asupra rutinei zilnice, ci și asupra economiei și sănătății populației, iar dezbaterea privind oportunitatea menținerii acestui sistem este departe de a fi încheiată. Rămâne de văzut dacă, în viitorul apropiat, Moldova va opta pentru o oră permanentă sau va continua să ajusteze ceasurile de două ori pe an.

Poliția vine cu detalii despre modul în care erau transmiși banii de la grupul criminal Șor în schimbul voturilor sau a opțiunii “NU” la referendum

Poliția informează că, în baza încheierii instanței de judecată, a inițiat procedurile de ridicare a informațiilor actualizate până la ziua de astăzi, inclusiv cea de după 3 octombrie, cu privire la toți utilizatorii din Republica Moldova conectați cu sistemul PSB, primind mijloace bănești din partea grupului criminal ȘOR, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Transferurile erau operate prin Promsvyazbank (bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina), banii fiind oferiți în schimbul voturilor sau a opțiunii “NU” la referendum. În baza acestor informații este cunoscută identitatea tuturor persoanelor vizate, care au beneficiat de surse bănești din partea băncii din Federația Rusă, pentru a exclude operarea cu bani cash și, respectiv, limitarea informațiilor pe care ar fi putut să le obțină Poliția. Precizăm că, acceptarea banilor în schimbul voturilor este calificată drept corupere pasivă, iar persoanele vizate în anchetă sunt pasibile de amendă de până la 37 500 de lei. În context informăm că, cei care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutiți de la plata amenzilor, conform legii. Cu detalii vom reveni.”, se arată în comunicatul Poliției.

Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă – arest preventiv – în privința celor 3 persoane reținute în cadrul dosarului privind coruperea electorală.

Primele imagini de la nunta ministrului Alaiba. În ce anturaj au fost datele jurămintele
Articolul anterior
Atenție! Crește numărul cazurilor de COVID-19
Articolul următor