Alertă în Germania: Putin vrea ruble

Ministrul german al economiei declanșează nivelul de avertizare timpurie pentru livrările de gaze, pe fondul cererii continue a Rusiei de a fi plătită în ruble, contrar contractului în vigoare, anunță The Associated Press.

Robert Habeck a declarat miercuri reporterilor că acesta a fost primul dintre cele trei niveluri de avertizare și implică înființarea unei echipe de criză în ministerul său care va intensifica monitorizarea situației aprovizionării cu gaze.

Habeck a spus că a luat măsura după ce Moscova a indicat că va cere plata în ruble, în ciuda faptului că Grupul celor 7G a respins astfel de cerere, luni.

Depozitele de gaze ale Germaniei sunt în prezent umplute la aproximativ 25% din capacitate.

Presa română dezvăluie detalii despre încarcerarea lui Cristian Rizea

Preluat sub escortă de la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, după ce a fost extrădat de autoritățile moldovenești, Cristian Rizea a fost încarcerat noaptea trecută în Penitenciarul din Vaslui.

La ce penitenciar este încarcerat Cristian Rizea? Se află în carantină

Informații a fost confirmată pentru Libertatea de către oficialii instituției.

Cristian Rizea va rămâne la Penitenciarul Vaslui pe durata perioadei de acomodare – carantina, denumită oficial – timp în care se va finaliza procedura privind stabilirea închisorii unde va fi executată pedeapsa. 

Perioada de carantină în cazul persoanelor încarcerate se întinde pe durata a 21 de zile.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv pe 18 martie 2019, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Înainte de a fi condamnat definitiv, el s-a stabilit în Republica Moldova, unde a solicitat azil politic. Cererea i-a fost respinsă. După ce luna trecută a pierdut și procesul privind anularea decretului prin care i s-a respins cererea de azil, Rizea a fost declarat de autoritățile moldovenești indezirabil.

„O măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, au transmis autoritățile de la Chișinău.

Ce nu pot împărți Filat și Recean

Fostul prim-ministru, Vlad Filat, care l-a promovat, în Guvernul său, pe Dorin Recean în funcția de ministru de Interne, nu prea are cuvinte de laudă la adresa acestuia acum. „Prim-ministrul din mandatul acesta e doar așa, purtător de cuvânt”, a declarat Filat la o emisiune de la N4, scrie unimedia.info.

Fondatorul PLDM a venit cu „sugestii” și către un alt fost premier, care-i critică „istoria de succes”. „Cu domnul Chicu vom discuta, în special pe exportul de tărâțe, dânsul știe despre ce vorbesc”, a spus Vlad Filat.

„Cuvinte de laudă pentru summitul din 1 iunie? Se datorează Guvernului Maiei Sandu sau Maiei Sandu și Guvernului, sau doar Maiei Sandu?”

„Corect ați spus, prim-ministrul din mandatul acesta e doar așa, purtător de cuvânt.

Da, meritul Maiei Sandu aici este indiscutabil. Ea are un parcurs bun în relațiile internaționale și relațiile ei personale cu unii lideri mondiali. Eu știu ce înseamna aceasta, am trecut și eu prin istorii de succes.

Mai este unul care tot face trimitere la „istorii de succes”, i-aș recomanda lui Chicu, atunci când va avea propria lui istorie, va discuta și despre altele. Deocamdată, istoria lui e pentru o perioadă viitoare. Contabilitatea este una, guvernarea este alta. Am crezut că voi evita o polemică cu dumnealui, dar se pare că totuși vom discuta, în special despre exportul de tărâțe, el știe despre ce vorbesc acum”, a declarat Vlad Filat.

Vlad Filat a fost premier al țării între 2009 și 2013, a condus Partidul Liberal Democrat din Moldova și a fost și deputat în Parlament.

O cofetăreasă din Rusia care făcea prăjituri cu mesaje împotriva războiului din Ucraina a fost arestată la Moscova

Poliţia rusă a arestat o cofetăreasă din Moscova, celebră pe reţelele sociale pentru prăjiturile ei împotriva războiului şi în favoarea Ucrainei.

O cofetăreasă din Rusia, arestată. Făcea prăjituri cu mesaje antirăzboi

„Poliţia de la Moscova a ajuns la domiciliul Anastasiei Cernişova, care face prăjituri, donează în scopuri caritabile şi se pronunţă împotriva războiului”, scrie publicaţia, specializată în monitorizarea arestărilor în Rusia, transmite știrileprotv.ro.

Femeia, cu 23.000 de abonaţi pe reţeaua Instagram (blocată în Rusia), a fost dusă la secţie.

„Motivul (arestării) este, se pare, un mesaj al ei pe torturi cu inscripţii şi simboluri antirăzboi”, precizează OVD-Info.

Pagina online pe care femeia îşi posta creaţiile nu este disponibilă în prezent.

Totodată, mai multe canale Telegram au difuzat fotografii cu prăjiturile Anastasiei Cernişova, unele cu steagul ucrainean şi inscripţiile „Nu războiului” de diferite culori.

În urmă cu o săptămână, o rusoaică în vârstă de 70 de ani a fost amendată pentru un comentariu măgulitor la adresa preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a descris drept „frumos şi simpatic”.

Președinta Maia Sandu a depus declarația de avere pentru anul 2021
Articolul anterior
Negociatorul şef al delegaţiei ruse: Moscova nu se opune aderării Ucrainei la UE
Articolul următor