Alertă! Mai multe instituții medicale au decis redeschiderea secțiilor COVID-19

Mai multe instituții medicale din ţară au decis să redeschidă secțiile pentru bolnavii de COVID-19.

Mai multe instituții medicale au decis redeschiderea secțiilor pentru bolnavii de COVID-19, odată cu creșterea numărului de infectări, transmite moldpres. Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, în ultimele zece zile au fost redeschise secțiile pentru pacienții bolnavi de COVID-19 la Cahul, Bălți, Ceadîr-Lunga, Comrat ș.a.

Și în Capitală, la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” a fost redeschisă la începutul săptămânii curente o secție de terapie intensivă COVID-19 cu capacitatea de 14 paturi, însă cu posibilitatea de a mări numărul de locuri.

Anterior, autoritățile de profil au anunțat că vor activa secțiile COVID-19 în localitățile unde numărul zilnic de îmbolnăviri crește semnificativ.

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 4 400 de teste, fiind confirmate 177 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv 18 de import. Astfel, până la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 260 807 cazuri de COVID-19. Între timp, nunţile şi petrecerile la restaurante se desfăşoară fără nicio restricţie, iar acestea lucrează practic în regim non-stop.

Dezastru în mai multe țări afectate de inundații: Zeci de morți

Inundațiile și alunecările de teren din Indonezia au ucis zeci de persoane și au lăsat mai multe victime prinse sub dărâmături, în timp ce alte țări din sud-estul Asiei, inclusiv Malaezia, Thailanda și Sri Lanka, se confruntă cu fenomene meteo extreme, provocând inundații și evacuări în masă, scrie digi24.ro.

Săptămâna trecută, ploile torențiale care au lovit cea mai mare insulă din Indonezia, Sumatra, au provocat inundații devastatoare și alunecări de teren care au dus la distrugeri pe scară largă, 20 de persoane pierzându-și viața.

Joi dimineața, o altă alunecare de teren a ucis alte șapte persoane, îngropând vehicule sub noroi, pietre și copaci. Peste 10 persoane au fost rănite și transportate de urgență la cel mai apropiat spital din Medan. Eforturile de salvare continuă, cu mai multe vehicule încă prinse sub dărâmături, directorul de trafic din North Sumatra estimând că va dura până la două zile pentru a evacua persoanele afectate.

Inundații în Malaezia și Thailanda

În ultimele zile, au avut loc și inundații fulgerătoare în Malaezia și Thailanda, provocate de precipitațiile abundente din cauza musonului. Regiuna sudică a Thailandei și părțile nordice ale peninsulei Malaezia au înregistrat mai mult de 90 mm de ploaie, iar alte zone adiacente au înregistrat mai mult de 50 mm. Până joi, mai mult de 50.000 de persoane au fost evacuate în Malaezia, iar statele Kelantan și Terengganu au fost cele mai grav afectate. În Thailanda, peste 135.000 de gospodării au fost afectate de inundații.

Autoritățile din ambele țări oferă activ ajutoare pentru dezastre și efectuează evacuări de urgență. Centrul Meteorologic Specializat ASEAN a avertizat că regiunea poate aștepta în continuare precipitații abundente în săptămânile următoare, ridicând îngrijorări cu privire la inundații și disfuncționalități suplimentare.

Precipitații abundente și în Sri Lanka

Săptămâna aceasta, s-au înregistrat fenomene meteo extreme cu vânturi puternice, ploi intense și inundații pe scară largă în Sri Lanka. Până miercuri, mai mult de 100 mm de ploaie au căzut în doar 24 de ore. Furtuna a dus la moartea a 12 persoane, a lăsat șase copii dispăruți și a forțat peste 250.000 de persoane să își părăsească locuințele. Departamentul Meteorologic din India a avertizat că fenomenele meteo ar putea să se intensifice într-o furtună tropicală și să ajungă în țară până în weekend.

„Moldsilva” scoate în vânzare zeci de mii de brazi în acest an. Care sunt prețurile

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Agenția ”Moldsilva” va pune la dispoziția cetățenilor peste 46 000 pomi de Crăciun, ce vor fi disponibili din data de 2 decembrie, curent, la pepinierele entităților silvice teritoriale (lista întreprinderilor silvice poate fi consultată pe www.silvicultura.md), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Tradițional, pomii de Crăciun reprezintă speciile molid (38221 ex.), pin (7863 ex.) și brazi (100 ex.) Pentru a oferi opțiuni suplimentare la ambianța de sărbători, silvicultorii au pregătit pentru comercializare și 48 211 de verticele (crenguțe).

Pomii de Crăciun sunt disponibili la mărimi de la 1 m până la peste 5 m, înălțime, iar în funcție de acești parametri și cheltuielile suportate la creșterea lor, sunt stabilite prețurile de comercializare. Astfel, la pomii de Crăciun cu înălțimea de 1-1,5 m, prețurile variază de la 60 la 180 de lei.

Totodată, menționăm că pomii de Crăciun propuși de către Agenția ”Moldsilva” nu sunt extrași din Fondul Forestier Național, ci sunt plantați și îngrijiți în pepinierele silvice din dotarea entităților silvice teritoriale, anume în scopul comercializării pentru sărbători. Totuși, pentru promovarea educației forestiere și acțiunilor de plantare, Agenția ”Moldsilva” încurajează cetățenii și instituțiile să procure pomi de Crăciun cu balot, care ulterior pot fi plantați în spațiile adiacente libere. Comenzile pentru asemenea procurări pot fi făcute tot la entitățile silvice teritoriale.

Cele mai mari cantități de pomi de Crăciun sunt disponibile la Întreprinderile Silvice Iargara, Hîncești, Tighina, Călărași, Strășeni, Glodeni și Edineț.

Agenţia „Moldsilva” reaminteşte că în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.

Tăierile ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.

Menționăm că Agenția ”Moldsilva” comercializează pomii de Crăciun doar de la pepinierele silvice sau depozitele entităților silvice teritoriale și nu este implicată în comerțul stradal.

Alți români înșelați, după ce ”au investit” circa 20 000 000 de lei, dar și-au pierdut banii. Percheziții la două Centre de apel din Chișinău

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea altor doi bănuiți de escrocherie și spălare de bani în domeniul investițiilor pe diverse platforme de tranzacționare create și administrate cu scopul sustragerii mijloacelor bănești a altor persoane, în special din România, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Activitatea infracțională a fost înfăptuită de un grup criminal organizat format din cetățeni ai mai multor state începând din anul 2022. În cadrul operațiunii „Deep Fake” desfășurată anterior, în luna august curent, oamenii legii din Moldova și România au efectuat 60 de percheziții domiciliare și în oficii (inclusiv patru centre de apel) amplasate în Chișinău, Ialoveni și Ocnița.

Ulterior, în cadrul investigațiilor realizate în comun cu autoritățile competente din România, au fost stabilite alte două oficii adaptate în dependență de necesitățile activității ilicite, de unde potențialii investitori erau contactați de către membrii grupului criminal care desfășurau pseudo-funcții de reprezentanți/brokeri ai companiilor date. În cadrul conversaților de tip chat sau telefonice,  suspecții aplicau tehnici/metode de manipulare pentru convingerea victimelor să investească mijloace în diverse monede, pe platformele/site-urile create în acest sens, însușite în cele din urmă în interesul grupului criminal prin realizarea unui complex de operațiuni financiare.

Astfel,  ieri, 28 noiembrie, cu suportul mascaților din cadrul BPDS „Fulger”,  au  fost efectuate percheziții în locațiile menționate, fiind stabilite 99 de persoane care activau conform planului infracțional, pe diverse „direcții” – România, Italia, Turcia,  dar și țări Francofone.

În cadrul perchezițiilor, au fost  ridicate 72 de telefoane mobile, 78 blocuri de sistem, înscrisuri de ciornă,  contracte de muncă și copii a diferitor acte de identitate, carduri bancare, procesoare, suporturi de memorie, cât și mijloace bănești a cărei proveniență urmează a fi stabilită. 

Totodată, urmare a acțiunilor realizate au fost reținute două persoane care se prezintă a fi unii din organizatorii activității infracționale.

Din materialele preliminare aflate la dispoziția oamenilor legii, a fost apreciat un venit ilicit zilnic de peste 120 000 de dolari. Preliminar, prejudiciul stabilit la moment a părților  vătămate identificate, depășește suma de 20 000 000 lei.

Investigațiile penale comune continuă,  în scopul identificării altor victime  care au fost înșelate de acest grup infracțional și stabilirea prejudiciului cauzat, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției și garanțiile procedurale prevăzute de lege.

Nou focar de coronavirus în China
Articolul anterior
Dmitri Kozak vine într-o vizită de lucru la Chişinău
Articolul următor