Alertă! Norul toxic eliminat de vulcanul din La Palma ajunge în România și până luni seară se va extinde în toată țara

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară, anunță specialiștii de peste Prut.

Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat la Digi24, Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică.

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică.

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare, spus profesorul de fizică.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire”, a adăugat Silviu Gurlui.

Între timp, aeroportul din La Palma s-a închis, așa că turiștii care trebuiau să plece s-au dus la feriboturi.

Niciun om nu a fost rănit, dar pagubele materiale sunt semnificative – peste 400 de clădiri au fost distruse, iar 190 de hectare de teren au fost arse.

Tragedie la Criuleni. Un bărbat a murit sub roțile motocultorului

Un bărbat a murit, după ce s-a răsturnat cu un motocultor pe care și l-ar fi confecționat artizanal.

Tragedie la Criuleni: Un bărbat a murit sub roțile motocultorului

Tragedia a avut loc acum două zile, în localitatea Dubăsarii Vechi, din raionul Criuleni, susțin sursele PulsMedia.md.

Ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 51 de ani, originar din Șepreni, Anenii Noi.

Acesta ar fi confecționat un motocultor artizanal, la domiciliul concubinei sale, o femeie de aceeași vârstă, iar în după-amiaza zilei de 25 aprilie, s-a pornit pe câmp ca să-l testeze.

Din motive încă necunoscute de anchetă, în timp ce se deplasa cu motocultor prin pădure, dânsul ar fi pierdut controlul ghidonul, iar motocultorul s-a răsturnat.

În urma accidentului, din cauza traumatismelor grave, bărbatul a murit pe loc până la sosirea unei ambulanțe.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Incendiu într-un bloc din Capitală. O mașină de uscat haine a luat foc

În dimineața zilei de 27 aprilie pompierii din capitală au fost alertați pentru a lichida un incendiu izbucnit pe strada Hristo Botev nr. 13/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:07.

Potrivit primelor informații, o mașină de uscat rufe a luat foc în interiorul unui apartament de la etajul 3. La fața locului au fost îndreptate 4 echipaje de salvatori și pompieri.

Ajunși la destinație, angajații IGSU au evacuat mai multe persoane de la etajele superioare. Incendiul a fost localizat la ora 09:36 și lichidat complet la ora 09:43. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite ulterior.

Minus 9 grade, la sfârșitul lunii aprilie, în România. Unde a fost înregistrat gerul

Cea mai scăzută temperatură din judeţul Maramureş, minus 9 grade Celsius, a fost înregistrată, joi dimineaţă, în Munţii Rodnei, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.

Ce să nu faci niciodată când e ger. Te poate ucide în câteva secunde!

„Azi dimineaţă s-au înregistrat minus 9 grade Celsius, la staţia meteorologică Iezer din Munţii Rodnei. Practic, am avut cea mai scăzută temperatură din judeţ, aproape de sfârşitul lunii aprilie”, a spus Dan Bucă, transmite realitatea.net.

De asemenea, în Munţii Maramureşului, Gutâi şi Ţibleş se află un strat consistent de zăpadă depus în ultimele zile, care s-ar putea topi brusc odată cu încălzirea vremii. 

Artiștii de teatru demisionează. Autorităţile se bucură că aceştia au depus cereri
Articolul anterior
Un tânăr din Chișinău, care cântă în subterane, i-a făcut să plângă pe jurații de la SuperStar
Articolul următor