Alexei Navalnîi a fost înmormântat într-un cimitir din Moscova, pe fundalul piesei sale preferate. Soția lui nu a participat la funeralii

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit la 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din regiunea arctică rusă, a fost înmormântat vineri la cimitirul Borisovo din Moscova, înconjurat de unele dintre rudele sale, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Sicriul a fost coborât în pământ”, a declarat unul dintre consilierii apropiaţi ai liderului opoziţiei, Ivan Jdanov, pe Telegram.

Rușii de dimineață s-au adunat de dimineață în fața bisericii pentru a-și lua rămas bun de la fostul politician.

În preajma bisericii și cimitirului astăzi au fost surprinși și mai mulți polițiști înarmați, dar și lunetiști.

După slujba de înmormântare, care a luat sfârșit către ora 13:00, ora locală a Moscovei, cortegiul a pornit spre cimitir, formând rânduri kilometrice de oameni care scandau „Rusia va fi liberă”.

După ce rudele și-au luat rămas bun de la politician, sicriul a fost coborât în mormânt pe fundalul piesei „My way”, de Frank Sinatra. Cântecul a fost unul din preferatele opozantului.

Situatia ramâne tensionată la Moscova în timp ce dricul cu sicriul opozantului Aleksei Navalnîi a ajuns la cimitirul Borisovo. Rușii care s-au adunat să-și ia adio de la opozant au scandat mesaje anti-Putin, anti-război și numele lui Navalnîi. Un număr mare de polițiști a fost, de asemenea, desfășurat în zonă, iar unii dintre cei veniți la înmormântare au fost arestați.  Oamenii au scandat :Rusia va fi liberă!”, „Rusia fără Putin” și „Nu războiului!” in timp ce sicriul a fost scos din biserică.

 Iulia Navalnaya, vaduva dizidentului rus,  care nu a participat la înmormântare deoarece se află în afara Rusiei – i-a mulțumit lui Navalnîi pentru „26 de ani de fericire absolută… chiar și ultimii trei ani”, notează Sky News.  Liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi a murit în urmă cu două săptămâni într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare. 

Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, care a fost cel mai aprig contestatar al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că o acțiune de protest programată pentru 17 martie, zi în care au loc alegeri prezidențiale în Rusia, va fi „ultimul testament” al lui Navalnîi.

Navalnîi a murit în închisoare în 16 februarie. Într-o postare pe rețelele de socializare din 1 februarie, el îi îndemnase pe ruși să facă o acțiune de protest împotriva lui Putin, mergând cu toții la vot în același timp, la prânz, relevă Reuters, potrivit Mediafax.

Alexei Navalnîi ar fi urmat să fie eliberat în urma unui schimb de prizonieri care era aproape de a fi finalizat chiar înainte de moartea sa în închisoare. Maria Pevcikh, apropiată a lui Navalnîi, spune că acesta a fost ucis pentru că Putin nu putea tolera gândul că era liber.

Criticul Kremlinului, în vârstă de 47 de ani, a murit pe 16 februarie după ce a petrecut mai mult de trei ani în spatele gratiilor, provocând indignarea liderilor occidentali și a susținătorilor săi.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Mărțișoare cu bijuterii. La ce trebuie să fiți atenți atunci când le cumpărați
Articolul anterior
Maia Sandu, în vizită la Eugen Doga, de ziua compozitorului
Articolul următor