Alexei Navalnîi, cel mai mare contestatar al lui Putin, a fost trimis din nou în izolare unde totul este interzis

Activistul rus Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali contestatari ai lui Vladimir Putin, a fost arestat şi condamnat la 9 ani de închisoare, în 2021, pentru fraudă, încălcarea eliberării condiționate și sfidarea instanței de judecată.

Alexei Navalnîi, otrăvit cu o neurotoxină din grupul Noviciok | Europa | DW  | 02.09.2020

Alexei Navalnîi, adversarul numărul 1 al lui Putin, aflat în închisoare din motive politice, a fost transferat într-o celulă „Pkt”, o „cameră asemănătoare unei celule”, relatează publicaţia independentă Medusa, citând contul de Twitter al lui Navalnîi.

Navalnîi denunţă că în acest fel i se refuză şi vizitele membrilor familiei. „Un prizonier al unei colonii ruse locuieşte într-un „cămin”, adică într-o cazarmă. Un deţinut care a supărat în mod deosebit administraţia închisorii merge la celula de pedeapsă, unde nu este absolut nimic şi totul este interzis, dar poate fi ţinut acolo doar 15 zile. O baracă cu toate uşile închise, din care nu te lasă să ieşi, şi impun tot felul de restricţii. Iar pentru cei mai întăriţi există „camera de tip celulă”.

Navalnîi a fost închis într-o celulă de pedeapsă de şapte ori în mai puţin de trei luni. Aceste măsuri continue împotriva adversarului sunt considerate de acesta a fi un abuz al autorităţilor, iar Navalnîi le contestă în instanţă.

În trecut, Navalnîi a fost pedepsit cu 12 zile de izolare, pentru că a condamnat mobilizarea ordonată de Kremlin şi cu 3 zile penrtu că avea un buton desfăcut, în timpul unei şedinţe de judecată.

”Stau constant în izolare. Nimeni nu poate ascunde contextul politic din spatele acestei situații. Ai dreptul de a te pronunța împotriva mobilizării criminale care a făcut ca zeci de mii de familii să-și piardă fiul, fratele, tatăl.

Voi sta până în izolare și nu-mi vor închide gura. Aceasta (n.red. – mobilizarea decretată de Vladimir Putin) este o crimă împotriva țării mele. Nu voi tăcea și sper ca toți cei care mă aud să nu tacă. Ceea ce se întâmplă acum în Rusia este mult mai înfricoșător decât orice zi petrecută în izolare. Aceasta reprezintă implicarea a sute de mii de oameni într-o crimă pe care o comite Putin”, a fost mesajul transmis de Alexei Navalnîi din închisoare, în urmă cu două săptămâni, în contextul unei alte izolări.

sursa

Furau mașini de lux din UE și Marea Britanie și le aduceau prin contrabandă în Moldova. Cum acționau infractorii

Alte mașini de lux și piese de contrabandă, de 14.000.000 lei, din UE și Marea Britanie. Încă un grup infracțional – deconspirat.

  • Membrii acestui grup infracțional ar fi în contact cu alți patru bărbați – cazul pieselor auto de contrabandă de 6.000.000 lei, din UE și Marea Britanie
  • În privința unuia din ei PCCOCS a trimis în judecată un dosar penal de contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră, anunță încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă, de circa 14.000.000 lei.

Urmare a investigării cauzei penale, a fost deconspirat încă un grup infracțional, investigat pentru introducerea ilegală a mașinilor de lux, fabricate după anul 2019, precum și a pieselor în Moldova din Uniunea Europeană și Marea Britanie, în scopul punerii lor în vânzare. Potrivit datelor preliminare, membrii acestui grup infracțional ar fi în contact cu ceilalți patru bărbați, cu privire la care autoritățile de drept au anunțat la începutul lunii mai 2024 că au avut loc percheziții referitor la piese auto de contrabandă de 6.000.000 lei, din UE și Marea Britanie. Recent, în privința ultimilor, procurorii PCCOCS au formulat și le-au prezentat învinuirile pentru contrabandă.

Menționăm, în privința unuia din ei Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Acum, în cadrul acestor percheziții, în afara capitalei au fost ridicate peste 100 de mașini în proces de dezasamblare, cu semnele de marcaj radiate artizanal, unele din ele fiind anunțate în căutare de autoritățile naționale și Interpol. De asemenea, este de menționat că un număr de peste 10 mașini nu figurează ca introduse și înregistrate în Moldova. Suplimentar, au fost ridicate și numere de înmatriculare a automobilelor din diferite țări, precum și un număr impunător de piese, de diferite categorii.

În ceea ce privește rezultatele perchezițiilor de la domiciliile persoanelor suspecte, au fost ridicați 15.000 euro și 140.000 lei, care ar proveni din această activitate ilegală investigată; telefoane mobile, acte de proprietate a unui număr mare de imobile și loturi de pământ din suburbiile capitalei.

Bănuitul vizat de aceste percheziții are vârsta de peste 30 de ani și este originar din regiunea de Sud a Moldovei. Suplimentar, au fost identificați alți doi complici ai grupului infracțional cu vârstele de peste 20 de ani, cu care bănuitul vizat de percheziții dirija. Investigațiile în privința acestuia și altor membri ai grupului infracțional continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Atât mașinile în proces de dezasamblare, cât și cele ce urmau să fie dezasamblate, piese de schimb și banii ridicați au fost indisponibilizați în calitate de probe ale dosarului penal. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

După doi ani de detenție, regimul de la Tiraspol l-a eliberat pe Victor Pleșcanov, care arborase drapelul Ucrainei în semn de condamnare a războiului Rusiei în țara vecină

Structurile de forță de la Tiraspol l-au eliberat pe Victor Pleșcanov din detenție, anunță Biroul politici de reintegrare, scrie stiripesurse.md.

Victor Pleșcanov  a fost privat de libertate în data de 10 iunie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol după ce a arborat drapelul Ucrainei în semn de condamnare a războiului Rusiei în Ucraina vecină. Ulterior, în septembrie 2022, el a fost condamnat la 3 ani și două luni de pușcărie, iar dosarul a fost „secret”.

Biroul politici de reintegrare a emis o notă prin care „salută eliberarea deținutului” și menționează că acest caz a fost menținut permanent în vizorul autorităților, cu întreprinderea tuturor eforturilor posibile în comun cu partenerii externi și cu sensibilizarea constantă a participanților la procesul de negocieri pentru eliberarea lui.

„Ținem să aducem mulțumiri pentru implicare activă și conlucrare pe acest caz Misiunii OSCE din Republica Moldova, ambasadelor SUA, Marii Britanii și statelor-membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova, Asociației Obștești „Promo-LEX”, apărătorilor drepturilor omului și tuturor celor care au mediatizat și monitorizat permanent cazul respectiv, cu aducerea unei contribuții la eliberarea lui Victor Pleșcanov”, se menționează în nota emisă de Biroul politici de reintegrare.

Totodată autoritățile de profil de la Chișinău cheamă regimul separatist de la Tiraspol să elibereze și alți deținuți încarcerați pe criterii politice – Dimov Al., Menzarari S., Dudnic Vl., Ermurachi M., Malîșev A., Pogorlețchii V.

Maia Sandu va primi un premiu de 25 000 de euro în Germania

Șefa statului efectuează, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Vizita subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova și al Germaniei pentru consolidarea relațiilor bilaterale în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

În cadrul vizitei, Președinta Maia Sandu va avea întrevederi cu liderii germani:  Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, Cancelarul federal, Olaf Scholz  și cu Președinta Bundestagului, Bärbel Bas. Președinta va aborda subiecte cum ar fi sprijinul Germaniei pentru economia Moldovei afectată de războiul din Ucraina, procesul de aderare la UE și cooperarea pentru stabilitatea regională.

Germania, țara fondatoare a Uniunii Europene și un partener de top al Moldovei, joacă un rol important în modernizarea și integrarea europeană a țării. În martie 2022, după izbucnirea războiului din vecinătate, Germania alături de Franța și România, a lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova. Această inițiativă a mobilizat sprijin semnificativ, care a permis gestionarea eficientă a fluxului de refugiați ucraineni, consolidarea securității energetice și avansarea reformelor economice și sociale în Moldova.

Pe lângă discuțiile de la Berlin, Maia Sandu se va deplasa la Leipzig pentru ceremonia de decernare a premiului Robert Blum pentru Democrație 2024, sub patronajul președintelui Steinmeier. Premiul recunoaște angajamentul ferm al Maiei Sandu față de valorile democratice și este dotat cu 25 000 de euro, sumă pe care ,,președinta o va dona”, precizează Preşedinţia.

Germania, de asemenea, este un partener economic esențial pentru Moldova, având multe companii care operează la noi sau achiziționează componente fabricate local. Consolidarea relațiilor comercial-economice este una din temele principale ale vizitei.

În Dubai se naște un zgârie-nori împodobit cu diamante: va fi cel mai înalt turn rezidențial din lume
Articolul anterior
Pompier din Germania arestat pentru că a dat foc unui adăpost de refugiați ucraineni. Este bănuit de o serie de 19 incendieri
Articolul următor