”Am fost tratați ca niște animale”. Zeci de copii ucraineni au revenit din Rusia. Unii spun că au trăit cu șobolani și gândaci

31 de copii s-au reîntors la familiile lor din Ucraina în ultimele zile, în cadrul unei complexe operațiuni. Victimele susțin că au avut condiții groaznice în Rusia, potrivit Reuters și antena3.ro.

31 de copii duşi ilegali în Rusia au revenit în Ucraina - Black News

Ucrainenii estimează că aproximativ 19.000 de copii au fost duși în Rusia de la începutul războiului și susțin că este vorba despre deportări și răpiri. Rușii resping acuzațile și spun că mutarea copiilor a fost făcută pentru a le asigura securitatea.

„Acum, cea de-a cincea misiune de salvare se apropie de finalizare. A fost specială în ceea ce privește numărul de copii pe care am reușit să îi readucem înapoi și, de asemenea, ca urmare a complexității sale”, a declarat Mykola Kuleba, fondatorul organizației umanitare „Salvați Ucraina”.

Grupul a ajutat rudele ucrainene ale copiilor cu materiale, transport și informații. Kuleba a mai spus că toți copiii care s-au întors în Ucraina prin intermediul Salvați Ucraina au povestit că nimeni din Rusia nu a încercat să le găsească părinții.

„Au fost copii care și-au schimbat locul de cinci ori în cinci luni, unii copii spun că au trăit cu șobolani și gândaci”, a relatat Kuleba.

Trei copii care au revenit în Ucraina în urmă cu o lună au făcut acuzații grave. „Am fost tratați ca niște animale. Am fost închiși într-o clădire separată”, a declarat Vitaly, un copil din regiunea Herson a cărui vârstă nu a fost precizată. El a adăugat că rușii i-au spus că părinții lor nu îi mai doreau.

Ministerul rus de Externe nu a comentat acuzațiile.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Tina Karol, mesaj deosebit adresat mamei lui Dan Bălan în timpul concertului din Chișinău
Articolul anterior
Nașterile în Italia au scăzut la un minim istoric în 2022. Cauzele acestui fenomen
Articolul următor