Ambasadorul SUA a vizitat compania autohtonă ”Rogob”

Compania „ROGOB”, lider pe piața de procesare a cărnii, a fost vizitată, la 22 mai 2023, de Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon și Olena Chepak, Ofițer economic al Ambasadei.

Igor Roșca, fondator al companiei „ROGOB”, și Ludmila Gogu, administrator, au prezentat oaspeților întreprinderea amplasată în Goianul Nou, municipiul Chișinău. Nemijlocit, diplomații americani s-au familiarizat cu cele mai moderne tehnologii de procesare a cărnii, sortimentul variat de produse, dar și proiectele de extindere și tehnologizare a companiei.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate următoarele subiecte importante pentru companie, dar și pentru întregul sector de procesare:

  • Diversificarea vânzărilor prin deschiderea oportunităților de export a produselor procesate din carne. Industria cărnii fiind una de valoare adăugată mare, dar și înglobând resurse umane enorme, are șanse reale de a se extinde regional cu produse de calitate superioară. Sporirea capacităților de export va stimula revitalizarea sectorului zootehnic şi va spori competitivitatea produselor locale.
  • Investițiile în procesele de automatizare a depozitului de mărfuri finite. La finele lunii iulie, „ROGOB” va pune in funcțiune primul depozit integral automatizat de colectare, sortare automată pe rute a produsului finit. Acest proiect are menirea de minimizare a efortului fizic, asigurarea acurateței maximale în procesul de formare a comenzilor, respectarea principiului FIFO, dar si asigurarea procesului de trasabilitate pe segmentul de depozitare.
  • Fortificarea prezenței pe piața locală a propriei rețele de comerț„ROGOB” actualmente înglobează 60 de magazine cu acoperire națională. Anul curent, „ROGOB” a inițiat construcția unui nou magazin, în preajma fabricii de producere, care va oferi cel mai larg sortiment de produse, dar și exclusivități din carne care nu se mai regăsesc în alte magazine.
  • Producerea de energie „verde”. La finele anului 2022, compania„ROGOB” a instalat un sistem fotovoltaic de capacitate 200 kw pentru producerea energiei electrice. Acest proiect a fost unul de inițiere și de testare, în scopul unei autonomii minimale, dar și pentru asigurarea independenței la punctele critice de consum pe platforma de producere. În perioada 2023-2024, planificăm să extindem parcul fotovoltaic pe suprafețele de acoperire a noilor facilități de producere, care vor fi date in exploatare in anul 2024. Motivele și argumentele de bază care au stat la decizia de a dezvolta in continuare componenta de eficienta energetica au fost investiție reală cu generare de economie minim pe 25 ani si mai mult. La tarifele de azi la electricitate răscumpărarea investițiilor va fi timp de 3.5-4 ani. Acest proiect este un prim pas pentru autonomie adevărată, cu opțiunea de a dezvolta sistemul de acumulare a energiei.  La fel, micșorarea indicatorului „carbon footprint” este foarte important pentru viitorul produselor destinate pentru export, indicator care va deveni unul prioritar pentru accesul pe piețele țărilor dezvoltate. Exploatând un astfel de sistem, compania „ROGOB” aduce aportul propriu la ecologizarea mediului, dar și suport indirect la securitatea energetică a țării.

Interlocutorii au făcut și un schimb de opinii pe marginea subiectelor ce țin de debirocratizarea în relațiile cu instituțiile statului, lipsa finanțărilor din partea donatorilor pentru sectorul de procesare a cărnii, dar și subvenționarea activităților inovative și de ecologizare pentru întreprinderile mari de procesare din țară.

Avem primul pod nou peste Prut construit de la independență încoace

Avem primul pod nou peste Prut construit de la independență încoace!

”Avem primul pod nou peste Prut construit de la independență încoace. Este construit între localitățile Leova (Moldova) – Bumbăta (România). Peste 3,6 km de drum nou și infrastructura conexă s-a construit în 8 luni. Încă e pod plutitor, dar e un mare pas înainte. Dacă vrem, se poate.

Trebuie să construim și mai multe conexiuni cu România, cu Uniunea Europeană.Felicitări tuturor celor care au pus umărul!”, scrie Andrei Spînu, secretar general al Administrației Prezidențiale, pe pagina sa de Facebook.

Antreprenorii basarabeni, primiți cu brațele deschise la Cluj, România, în cadrul Expoziției ”Republica Moldova Prezintă”

Circa 20 de antreprenori din R. Moldova au participat, în perioada 19-21 mai 2023, la Expoziția „Republica Moldova Prezintă”, organizată la Cluj- Napoca, România, în cadrul evenimentului „Zilele Clujului”, scrie ziarulnational.md.

Din anul 2016, Camera de Comerț și Industrie (CCI) a R. Moldova organizează, tradițional, participarea companiilor autohtone în cadrul Expoziției „Republica Moldova Prezintă” în România. „Am fost la Iași, Brașov, Baia- Mare, Ploiești, iar anul acesta, în premieră, am ajuns și la Cluj-Napoca. Pentru noi ca organizatori, dar și pentru antreprenorii autohtoni, este o mare bucurie și mândrie, pentru că suntem așteptați cu ardoare, de fiecare dată în România. Produsele noastre au valoare, sunt calitative, competitive și merită să fie cunoscute în cât mai multe regiuni din România. Mulțumesc partenerilor pentru suport, și desigur, participanților care ne reprezintă țara cu mândrie”, a declarat președintele CCI, Sergiu Harea.

Potrivit șefei Secției Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții din cadrul CCI, Vioricăi Cazacu, evenimentul a fost un prilej în plus de a demonstra cât sunt de bune produsele noastre și merită promovate. „Sunt mândră de producătorii autohtoni, care cu multă dăruire și curaj și-au promovat produsele, aici, în România”.

Cazacu a mai menționat că standurile companiilor moldovenești au fost vizitate de un număr impresionant de români, care au apreciat fiecare produs moldovenesc.

Livia Titica, reprezentanta unui brand autohton, a menționat că atmosfera la Cluj-Napoca a fost una foarte frumoasă, întrucât oamenii au vizitat standurile moldovenești până târziu și au făcut cunoștință cu produsele noastre.

Participanții expoziției au fost susținuți și de un grup de moldoveni stabiliți la Cluj-Napoca, care au așteptat cu nerăbdare să revadă produsele îndrăgite.

„Suntem o mică, dar inimoasă părticică din comunitatea basarabenilor stabiliți în Cluj, și susținem parcursul european al țării noastre, susținem din tot sufletul producătorii noștri”, a spus un vizitator al expoziției.

Ediția din acest an a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova, cu suportul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Ambasadei R. Moldova în România, Primăriei Cluj-Napoca, Consiliului local Cluj-Napoca și Asociației Meșteșugarilor Cluj-Napoca.

Evită amenzile, economisește timp și bani, și fii la curent cu tot ce ține de autoturismul tău, cu aplicația românească MyCar Assistant


Șoferii pot beneficia acum de un asistent digital auto complex, un ajutor extrem de util, prin care își pot menține autoturismul în cea mai bună formă, economisi timp și bani și evita problemele în viitor. Aplicația românească MyCar Assistant, lansată de curând și pe piața din Republica Moldova, centralizează toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru mașini personale și flote și oferă rapoarte detaliate, fiind disponibilă pentru descărcare din App Store, Google Play sau prin aplicația Web pentru laptop-uri sau tablete.

Utilizatorii sunt în permanență la curent cu ce documente expiră pentru autoturismul lor, întreținerea flotei, daune și cheltuieli, optimizarea traseelor, comunicarea cu șoferii realizându-se simplu, transparent, de pe orice dispozitiv. Aplicația gestionează datele scadente și centralizează cele mai importante documente și obiecte, cum ar fi asigurarea auto, ITP, Vinieta, sau extinctorul, trusa medicală și până la 100 de tipuri de notificări, astfel încât șoferii să fie informați din timp de statusul acestora.

MyCar Assistant este o modalitate simplă prin care șoferii să fie în permanență informați și în siguranță, și să aibă o imagine de ansamblu asupra tuturor acțiunilor ce țin de autoturismul lor.
Cele mai populare funcționalități folosite de utilizatori în 2022:

  • verificarea notificărilor primite constant în aplicație,
  • rapoartele cu situația generală a documentelor și a vehiculelor,
  • evidența istoricului de mentenanță,
  • situația asigurării auto,
  • administrarea șoferilor unei flote,
  • administrarea daunelor,
  • asistența privind starea vehiculelor sau evidența cheltuielilor,
  • gestiune anvelope,
  • gestiune contracte leasing,
  • gestiune documente angajați.

Pe lângă gestionarea autoturismelor personale, și gestionarea flotelor se realizează extrem de ușor, MyCar Assistant fiind un serviciu gratuit pentru companii, până la un număr de 5 autovehicule înregistrate. Astfel, șoferii pot adăuga direct în aplicație orice problemă a mașinii, ceea ce oferă un control absolut și o imagine de ansamblu pentru fiecare administrator de flotă. În plus, aceștia au la dispoziție oricând informații detaliate precum poze relevante, starea și gravitatea daunei, valoarea acesteia sau ce valoare este decontată de asigurator și multe altele.

În perioada următoare, MyCar Assistant are în plan dezvoltarea de noi funcționalități menite să ușureze și să eficientizeze și mai mult posibil administrarea unui autoturism și rezolvarea nevoilor și problemelor acestuia.

Avem primul pod nou peste Prut construit de la independență încoace
Articolul anterior
O mașină bizară este folosită în China pentru a ajuta bărbații să doneze sperma
Articolul următor