Ambasadorul SUA a vizitat compania autohtonă ”Rogob”

Compania „ROGOB”, lider pe piața de procesare a cărnii, a fost vizitată, la 22 mai 2023, de Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon și Olena Chepak, Ofițer economic al Ambasadei.

Igor Roșca, fondator al companiei „ROGOB”, și Ludmila Gogu, administrator, au prezentat oaspeților întreprinderea amplasată în Goianul Nou, municipiul Chișinău. Nemijlocit, diplomații americani s-au familiarizat cu cele mai moderne tehnologii de procesare a cărnii, sortimentul variat de produse, dar și proiectele de extindere și tehnologizare a companiei.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate următoarele subiecte importante pentru companie, dar și pentru întregul sector de procesare:

  • Diversificarea vânzărilor prin deschiderea oportunităților de export a produselor procesate din carne. Industria cărnii fiind una de valoare adăugată mare, dar și înglobând resurse umane enorme, are șanse reale de a se extinde regional cu produse de calitate superioară. Sporirea capacităților de export va stimula revitalizarea sectorului zootehnic şi va spori competitivitatea produselor locale.
  • Investițiile în procesele de automatizare a depozitului de mărfuri finite. La finele lunii iulie, „ROGOB” va pune in funcțiune primul depozit integral automatizat de colectare, sortare automată pe rute a produsului finit. Acest proiect are menirea de minimizare a efortului fizic, asigurarea acurateței maximale în procesul de formare a comenzilor, respectarea principiului FIFO, dar si asigurarea procesului de trasabilitate pe segmentul de depozitare.
  • Fortificarea prezenței pe piața locală a propriei rețele de comerț„ROGOB” actualmente înglobează 60 de magazine cu acoperire națională. Anul curent, „ROGOB” a inițiat construcția unui nou magazin, în preajma fabricii de producere, care va oferi cel mai larg sortiment de produse, dar și exclusivități din carne care nu se mai regăsesc în alte magazine.
  • Producerea de energie „verde”. La finele anului 2022, compania„ROGOB” a instalat un sistem fotovoltaic de capacitate 200 kw pentru producerea energiei electrice. Acest proiect a fost unul de inițiere și de testare, în scopul unei autonomii minimale, dar și pentru asigurarea independenței la punctele critice de consum pe platforma de producere. În perioada 2023-2024, planificăm să extindem parcul fotovoltaic pe suprafețele de acoperire a noilor facilități de producere, care vor fi date in exploatare in anul 2024. Motivele și argumentele de bază care au stat la decizia de a dezvolta in continuare componenta de eficienta energetica au fost investiție reală cu generare de economie minim pe 25 ani si mai mult. La tarifele de azi la electricitate răscumpărarea investițiilor va fi timp de 3.5-4 ani. Acest proiect este un prim pas pentru autonomie adevărată, cu opțiunea de a dezvolta sistemul de acumulare a energiei.  La fel, micșorarea indicatorului „carbon footprint” este foarte important pentru viitorul produselor destinate pentru export, indicator care va deveni unul prioritar pentru accesul pe piețele țărilor dezvoltate. Exploatând un astfel de sistem, compania „ROGOB” aduce aportul propriu la ecologizarea mediului, dar și suport indirect la securitatea energetică a țării.

Interlocutorii au făcut și un schimb de opinii pe marginea subiectelor ce țin de debirocratizarea în relațiile cu instituțiile statului, lipsa finanțărilor din partea donatorilor pentru sectorul de procesare a cărnii, dar și subvenționarea activităților inovative și de ecologizare pentru întreprinderile mari de procesare din țară.

O nouă provocare pentru salvatori! Localități inundate și pagube după ploile abundente din sudul țării

Salvatorii și pompierii din sudul țării au intervenit în urma ploilor abundente.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în urma ploilor abundente, către dimineața zilei de 14 iunie 2024, cinci gospodării din localitatea Văleni, raionul Cahul au solicitat intervenția echipelor de salvatori și pompieri pentru pomparea apei acumulate. Pentru a gestiona eficient situația și a veni în sprijinul cetățenilor, IGSU a mobilizat echipele de intervenție din sudul țării cu 6 motopompe. Tot aici, salvatorii au intervenit pe mai multe porțiuni de drum local care au fost înnămolite cu noroi. Astfel, la fața locului sunt antrenate echipele specializate cu mai multă tehnică grea, pentru a facilita accesul de deplasare.

De asemenea intervenția pompierilor a fost necesară și în satul Alexeevca, Cahul, unde un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau 7 persoane a rămas blocat pe traseu din cauza acumulării noroiului din câmp. Salvatorii au reușit să deblocheze autocarul și să asigure continuarea călătoriei pentru pasageri.

Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 33 situații de risc.

În sudul țării, pompierii au intervenit pentru efectuarea lucrărilor de pompare a apei, dar și pentru deblocarea mai multor unități de transport, rămase înnămolite în noroi.

Absolvenții liceelor din țară susțin al patrulea examen de BAC, în funcție de profil

Peste 17 479 de elevi din Republica Moldova susțin a patra probă de bacalaureat, vineri, 14 iunie curent. Dintre aceștia 8 068 de candidați de la profilul real susțin examenul la matematică, iar 8 674 de candidați de la profilul umanist, la istoria românilor și universală, scrie realitatea.md.

Totodată, 254 de candidați de la profilul sport și alți 483 de candidați de la profilul arte, la probele corespunzătoare profilului.

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea 2024 se va desfăşura în perioada 04 iunie – 21 iunie. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, examenele încep la ora 09:00.

Program nou la Circul din Chișinău

Circul de Stat din Chișinău vine cu un program nou! ”Știi unde e distracția adevărată? La Circul din Chișinău! Anunțăm un nou spectacol – VACANȚA VESELĂ!”, anunță instituția.

În program: jonglor cu mingi de cauciuc, hula hoop, gimnastă în aer pe pânză, antipod cu umbrele, trio acrobatic, gimnaști în aer pe curele, pereche mixtă, echilibru pe bastoane, clovnul vesel.

Vino alături de cei mai talentați artiști de circ – adevărați profesioniști, care garantează senzații tari și amintiri de neuitat, pentru o vacanță de vis.

15 iunie – 14 iulie

În fiecare sâmbătă și duminică: ora 12:00 și ora 16:00

Arena Mică a Circului din Chișinău

Bilete:

Online – https://circ-chisinau.md/ticket/circ?date=2024-06

Casa Circului – 022310007; 079118466

Casele Palatului Național – 022213544

Avem primul pod nou peste Prut construit de la independență încoace
Articolul anterior
O mașină bizară este folosită în China pentru a ajuta bărbații să doneze sperma
Articolul următor