Autoritățile de la Kiev sunt în continuare cu ochii pe regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de Excelența Sa, ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, scrie tvrmoldova.md.
Moderator – Aș vrea să vă întreb dacă a dispărut din perspectiva Ucrainei acest pericol din regiunea transnistreană. Știu că la suprafață sunt declarații pacifiste, dar vroiam să vă întreb și pe dvs. cum privește în continuare Ucraina ca potențial de insecuritate acestă regiune?
„Ucraina continuă să stea cu ochii pe regiunea transnistreană. Înțelegem și urmărim toată declarația făcută de către liderii de la Tiraspol, înțelegem că probabil ei nu vor să intre bun niciun pretext în toate aceste acțiuni militare, dar în același timp înțeleg că forțele armate ale Rusiei care sunt dislocate în regiunea transnistreană nu sunt subordonate Tiraspolului. Forțele armaeti ruse din regiunea transnistreană sunt subordonate Moscovei și de accea Ucraina este pregătită să facă față acestei amenințări care la momentul dat este pusă în discuție ca potențială. Militarii noștri spun că dacă vor vedea că amenințarea potențială se transformă în amenințare reală ei sunt pregătiți să facă față”, a declarat în platotul TVR Moldova Marko Șevcenko.
Prețuri mai mari pentru benzină
După patru zile de ieftinire a Motorinei, carburantul se stagnează la același preț de 19,78 de lei, scrie nornews.md. Benzina 95 se scumpește cu 0,04 lei, atingând prețul de 22,80 de lei per litru, conform ANRE.
Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere și sunt calculate reieșind din următoarele:
PL – valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
CV – rata oficială medie de schimb a monedei naționale în raport cu dolarul SUA pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
MC – marja comercială specifică;
AC – cota accizelor, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal, pentru 14 zile anterioare;
TVA – cota TVA aplicată în conformitate cu Codul Fiscal.
Recomandările ANSA privind consumul de citrice
Dacă am întreba consumatorii ce fructe vor avea, obligatoriu, pe masa de Crăciun sau de Revelion, cu siguranță, răspunsul va fi: mandarinele, portocalele sau alte citrice. Anume aroma acestor fructe dulci, combinate cu parfumul cojilor ușor amărui se asociază perfect cu sărbătorile de iarnă, cu mirosul crenguțelor de brad, cu zăpada mult așteptată și focul din șemineu.
Republica Moldova importă anual zeci de mii de tone de citrice. Potrivit art.99 din Hotărârea de Guvern nr. 929/2009 cu privire la aprobarea „Cerințelor de calitate şi comercializare pentru fructe şi legume proaspete”, în categoria fructelor citrice se includ: lămâile, mandarinele și portocalele de diferite soiuri.
Datele Posturilor de inspecție la frontieră (PIF) ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) arată că, în anul 2023 s-au introdus în țară peste 30 de mii tone de citrice, iar în primul semestru al anului 2024 – aproximativ 18 mii tone.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritatea publică responsabilă pentru monitorizarea importurilor și introducerea pe piață a fructelor sigure pentru consum.
Menționăm că, la import, toate loturile de citrice sunt însoțite, obligatoriu, de documente ce atestă siguranța, eliberate de producătorii din țara de origine precum: certificatele de calitate, certificatele de sănătate și rapoartele de încercări de laborator.
Responsabilitatea privind siguranța produselor introduse pe piață o poartă în exclusivitate producătorul sau importatorul. ANSA, prin controale oficiale, în particular prin implementarea programelor de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor se asigură că aceste responsabilități sunt îndeplinite cu conștiinciozitate.
În cazul citricelor, un indicator important de siguranță alimentară sunt reziduurile de pesticide. Drept urmare, pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și investigate – 106 probe, iar în anul 2024 – 76 probe.
Neconformități au fost confirmate într-un lot de portocale (6000 kg, cu reziduu de pesticid Profenofos) și într-un lot de mandarine (20 000 kg cu reziduu de pesticid de fanvalerat și esfenvalerat (suma de izomeri)). Loturile respective au fost plasate sub reținere oficială, ulterior, nimicite sub supravegherea inspectorilor ANSA.
În context, reamintim agenților economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării prevederilor Ordinului nr.256 din 08.08.2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import și anume:
„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA”.
Menționăm că, operatorii economici semnează la frontieră, în acest sens, o Declarație pe propria răspundere, prin care se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator.
În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață, să informeze publicul, în mod eficient și precis, despre motivul retragerii.
Cei care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sunt pasibili de răspundere juridică!
În continuare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri)!
Coaja acestor fructe poate conține urme (cantități mici) de pesticide autorizate precum tiabendazolul și imazalilul, scopul fiind combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii. Totuși, consumul cu regularitate a cojii poate prezenta risc pentru sănătatea umană.
Totodată, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor din cadrul ANSA atenționează:
1. Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către Agenție!
2. Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț!
3. Verificați marcajul produselor direct la raft! Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor;
4. Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide);
5. Spălați bine citricele înainte de consum! Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă.
Patru medalii de bronz pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori
Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut patru medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, desfășurată la București, România, în perioada 02-12 decembrie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Medaliați cu bronz sunt Bogdan Leahu, Daria Boguș, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, Delia Sidlețchi, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, mun. Chișinău și Tatiana Voloh, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău. La cea de-a 21-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori au participat 303 elevi din 51 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 6 elevi și 3 conducători:• Leahu Bogdan, elev în clasa a IX-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;• Sidlețchi Delia, elevă în clasa a X-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, mun. Chișinău;• Boguș Daria, elevă în clasa a IX-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;• Zastavnețchi Ecaterina, elevă în clasa a IX-a Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Bălți;• Boxan Artur, elev în clasa a IX-a, Instituția Privată Liceul „Da Vinci”, mun. Chișinău;• Voloh Tatiana, elevă în clasa a IX-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău;• Bulimestru Ion, doctor în chimie, conferenţiar universitar, şef departament Chimie, Universitatea de Stat din Moldova, mun. Chișinău• Bîzgan Serghei, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, mun. Chișinău• Istrati Sorina, doctor în biologie, cercetător științific superior, Universitatea de Stat din Moldova, mun. Chișinău.
În context, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Științe pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.