Analist militar: Sprijinul oferit de Occident Ucrainei va scădea în următoarele luni, de vină fiind criza economică atât din zona euro, cât și din SUA

În următoarele luni, relațiile dintre conducerea Ucrainei și susținătorii săi externi se vor încorda, de vină fiind criza economică exacerbată de război, scrie analistul Andrew Exum într-un editorial pentru The Atlantic. El subliniază că sprijinul occidental a atins acum vârful și că „luna de miere dintre liderii ucraineni și Occident nu va dura”.

„Sprijinul oferit de Occident Ucrainei va scădea în următoarele luni”, susține un analist militar american. Care este motivul

Andrew Exum, fost ofițer în armata americană, colaborează în prezent cu prestigioasa publicație The Atlantic. Din 2015 până în 2017, a fost secretar adjunct al apărării pentru politica din Orientul Mijlociu.

Exum subliniază că războiul din Ucraina va rămâne în istorie pentru graba și curajul cu care europenii și americanii au furnizat armament țării invadate de Rusia. Spre deosebire de un alt conflict similar provocat de Kremlin, invadarea Finlandei în iarna dintre 1939 și 1940, când puterile vestice au ezitat mult și au furnizat doar sprijin simbolic, acum Kievul a primit direct arme letale.

De asemenea, Exum subliniază că politica în timpul războiului civil din Siria a fost una de evitare a oricărui deces în rândul rușilor „de frica izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial”.

„Astăzi, însă, trimitem unele dintre cele mai avansate sisteme de arme antitanc și antiaeriene ucrainenilor cu scopul expres de a ucide cât mai mulți ruși”, subliniază analistul.

Felul în care au reacționat statele lumii la războiul din Ucraina diferă mult și față de conflictele militare anterioare ale Rusiei – cel declanșat în 2008 în Georgia și cel din 2014 din estul Ucrainei.

Dar toată această situație se va schimba, spune Andrew Exum, întrucât nu sunt semne că războiului se va încheia curând, astfel că Ucraina va continua să ceară sprijin. Iar „administrația Biden este tot mai reticentă în a oferi acest ajutor și este greu de crezut că alte țări vor merge mult mai departe decât americanii. Sprijinul oferit de Occident Ucrainei va scădea în următoarele luni”, susține el.

Unul dintre motivele principale pentru această reticență provine din costurile economice ale războiului, care încep să preocupe serios factorii de decizie politici americani și europeni. Inflația din zona euro este de până la 8,1% pentru acest an, în timp ce în Statele Unite, a ajuns la un maxim al ultimelor patru decenii. Economiștii de top se tem de o recesiune anul viitor, în timp ce mediul de afaceri se îngrijorează că ar putea ajunge mai devreme.

„Războiul lui Putin împotriva Ucrainei nu a provocat toate aceste probleme în economia globală, dar cu siguranță le-a accentuat și a jucat un rol imens în dificultățile pe care suntem pe cale să le resimțim în aprovizionarea globală cu alimente”, precizează analistul.

O criză economică puternică este tărâmul perfect pentru creșterea populismului. Iar liderii occidentali vor avea dificultăți în a se confrunta și cu presiunea economică, și cu cea politică, pe fondul războiului, lucru care va complica discuțiile între Kiev și sponsorii externi, spune Exum.

Analistul crede că un armistițiu la începutul toamnei ar putea fi primit bine și de ucraineni, și de ruși.

„Ucraina ar putea decide că, deși un armistițiu nu e o soluție finală acceptabilă, i-ar permite totuși să-și refacă forțele și să-și întărească apărarea. Iar liderilor ruși le-ar da timp să cântărească efectul sancțiunilor impuse de Occident. Și pentru statele vestice, o întrerupere a conflictului ar reprezenta o binevenită perioadă de liniște”, conchide analistul militar american.

Magistraţii repun pe rol procesul lui Vlad Filat

Cercetarea judecătorească în dosarul în care fostul premier Vlad Filat, în prezent lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, a fost reluată, scrie stiripesurse.md.

Se întâmplă după ce doi judecători de la Curtea de Apel Chișinău, transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), și-au dat demisia, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

Următoarea ședință, în cadrul căreia va fi examinată cererea de revizuire înaintată de Filat și apărătorii acestuia, este planificată pentru data de 27 mai, ora 10:00.

Amintim că, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Fostul premier a fost amendat la acea vreme cu 60 000 de lei și s-a dispus confiscarea bunurilor obținute ilegal (mașini, imobile, terenuri, conturi bancare). Prin decizia din 2016, Filat a primit interdicția de a ocupa funcții publice timp de 5 ani.

Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de condamnare, pe 11 noiembrie 2016. Prin deciziile CSJ, atât recursul ordinar înaintat de apărare, cât și recursul în anulare, au fost respinse ca vădit neîntemeiate. În iunie 2023, Vlad Filat și apărătorii săi au înaintat o cerere de revizuire a cauzei, urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 31 ianuarie 2023, care a constatat încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție, invocând lipsa publicității procesului penal. Cererea urma să fie examinată în ședința de astăzi, 20 mai.

PA anunță că, în cadrul ședinței, părțile în proces au fost, însă, anunțate despre reluarea cercetării judecătorești, pe motivul demisiei și eliberării din funcție a doi judecători din completul de judecată ce urma să se pronunțe pe caz, unul din acești magistrați fiind președintele completului.

De asemenea, părțile în proces au fost anunțate că, prin încheierea din 17.05.2024, a fost creat un nou complet de judecată întru examinarea cererii de revizuire vizate. Tot la ședința de astăzi, Președintele noului complet format, a înaintat o declarație de abținere de la examinarea prezentului caz, pe motiv că ar fi recepționat recent raportul de evaluare negativă din partea Comisiei vetting, astfel că, în vederea excluderii oricărui dubiu privind imparțialitatea sa, a considerat necesar să înainteze prezenta declarație de abținere.

Pronunțarea soluției instanței asupra declarației de abținere a fost amânată pentru 27 mai 2024, ora 10:00.

Reamintim că fostul premier Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, conform deciziei din 7 mai, pronunțată de către magistrații de la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Mama Mădălinei, fetița dispărută în urmă cu doi ani în SUA, ar putea să fie expulzată în Republica Moldova

Diana Cojocari, mama Mădălinei Cojocari, riscă să fie expulzată în țara natală, Republica Moldova. Decizia va fi luată de autoritățile din SUA. Femeia se face vinovată pentru că nu a contactat autoritățile americane imediat după dispariția fetei sale, scrie evz.ro.

Ea și-a văzut fiica, ultima dată, pe 23 noiembrie 2022. Dar, a mers la poliția  abia la data de 15 decembrie. Ulterior, anchetată și judecată, a pledat vinovată în acest caz ce s-a petrecut în Carolina de Nord.

Diana Cojocari ar putea fi expulzată în Republica Moldova

Mădălina Cojocari a fost văzută ultima dată coborând dintr-un autobuz școlar în orașul Cornelius, pe 21 noiembrie 2022, și la vremea respectivă avea 12 ani.

Diana și soțul ei, Christopher Palmiter,tatăl vitreg al Mădălinei, nu au raportat la poliție dispariţia fetiţei decât după câteva săptămâni mai târziu, pe 15 decembrie 2022. Și au recunoscut în fața polițiștilor că ultima dată când și-au văzut fiica a fost la data de 23 noiembrie 2022. În acea seară, ea și soțul ei se certaseră.

Christopher Palmiter a afirmat că pe 24 noiembrie 2022, a mers acasă la nişte rude din Michigan „pentru a recupera niște obiecte”, după ce avusese o ceartă cu soția sa. În acea zi, în jurul orei 11:30, Diana a intrat în dormitorul fetiţei şi a văzut că tânăra nu era prezentă.

Când s-a întors acasă, Diana l-a întrebat dacă ştie unde se află fiica lor. Bărbatul a întrebat-o acelaşi lucru și i-a spus că nu are nicio idee. La scurt timp după ce au dat-o dispărută pe Mădălina, părinţii ei au scris o scrisoare în care au apelat la ajutorul oamenilor pentru găsirea fetei.

Cuplul a fost arestat pentru că nu a raportat dispariţia fetiţei. Christopher a fost eliberat în luna august după ce a depus cauțiune, în timp ce Diana încă e în arest la închisoarea din Mecklenburg.

Bunica fetei, Rodica Cojocari, a spus într-un interviu că ea crede cu tărie că „nepoata ei este în viață, dar a fost răpită”. Femeia îşi acuză fiica şi ginerele că i-au traficat nepoata pentru suma de cinci milioane de dolari.

Vin alegerile, iar Igor Dodon a plecat iar la Moscova

Președintele Partidului Socialiștilor și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, se află acum în Rusia, în regiunea Moscovei, scrie stiripesurse.md.

El a scris pe pagina sa de socializare că revenit cu o nouă lecție publică pentru audienții Centrului universitar de la SberBank, din Federația Rusă.

”Inclusiv am discutat cu ei despre dinamica relațiilor economice și politice moldo-ruse și care pot fi perspectivele financiare și de investiții în noul context regional și global”, a subliniat Igor Dodon.

O fetiță de 3 ani a ajuns la spital după o supradoză de sirop pentru febră
Articolul anterior
NATO: Occidentul trebuie să se pregătească de un război pe termen lung
Articolul următor