Analist: Propaganda rusă ia amploare în Republica Moldova. Nemulţumirile populaţiei ar putea fi exploatate în scopuri diversioniste

Tărăgănarea procesului fostului preşedinte prorus Igor Dodon nu face decât să-l avantajeze, consideră o serie de experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău, care atrag atenţia că deşi acuzaţiile care i se aduc fostului şef al statului sunt extrem de grave, el se bucură în continuare de privilegii, ca de exemplu posibilitatea de a acorda presei ruse interviuri în timp ce se află în arest la domiciliu, relatează miercuri agentia de presă IPN, citată de Agerpres.

Propaganda rusă, interzisă pe televiziunile din Moldova. Măsura luată de  șefa statului, Maia Sandu

În acelaşi timp, analiştii politici de la Chişinău afirmă că propaganda rusă ia amploare în Republica Moldova, fenomen care s-ar putea intensifica odată cu evoluţia situaţiei militare din Ucraina.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, afirmă că acţiunile timide ale oamenilor legii faţă de fostul preşedinte Igor Dodon sunt de neconceput, după ce acestuia i-au fost aduse acuzaţii extrem de grave: trădare de patrie, finanţarea ilegală a partidului său de către o grupare criminală, corupere pasivă şi îmbogăţire ilicită.

„Igor Dodon este un politician declarat pro-Kremlin, niciodată nu a ascuns acest lucru, este un adversar convins al Occidentului, al României şi intereselor naţionale. Ceea ce a spus Dodon în ultimul interviu este impregnat de aceeaşi retorică a grupurilor proruse. Sunt grupuri care au primit, probabil, bani din partea Federaţiei Ruse, iar la baza acestei relaţii bune cu Rusia stau finanţări ilicite din off-shore-uri”, a comentat Munteanu, în prezent expert IDIS Viitorul, într-o emisiune televizată.

„Acuzaţiile care i se aduc lui Igor Dodon sunt foarte grave, cele patru capete de acuzare fac parte dintre cele mai grave infracţiuni din Codul Penal pentru care toţi cetăţenii ar trebui să răspundă egal în faţa legii. De aceea nu înţeleg de ce există atât de multă neglijenţă în aplicarea restricţiilor pentru Igor Dodon şi de ce lucrurile trenează”, se întreabă el.

În acelaşi timp, analistul politic Nicolae Negru afirmă că deşi a intrat în vigoare legea privind securizarea spaţiului informaţional care prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor de dezbateri din Rusia, propaganda rusă este puternic resimţită totuşi în Republica Moldova.

„Propaganda rusă are diferite căi de a pătrunde în Republica Moldova. Partidul Socialist şi Igor Dodon dispun, în continuare, de un imperiu mediatic, Ilan Şor – la fel. Am impresia că holdingurile lor mediatice sunt mai mari decât presa independentă. Pericolul pentru Republica Moldova este dublu acum, avem un război în Ucraina de soarta căruia depindem şi noi. Din cauza războiului avem o inflaţie majoră şi o nemulţumire justificată a populaţiei”, afirmă Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional din Chişinău.

„Această nemulţmire ar putea fi exploatată împotriva Republicii Moldova, în scopuri diversioniste. Dacă Serviciul de Informaţii şi de Securitate (SIS) şi alte structuri ale statului nu-şi fac datoria, pericolele cresc exponenţial”, avertizează expertul citat de IPN.

Judecătoria sectorului Ciocana din Chişinău urma să decidă marţi dacă va fi sau nu prelungit mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Igor Dodon, însă şedinţa a fost amânată pentru miercuri. Tot marţi, procurorii au cerut instanţei să-i interzică fostului preşedinte Dodon să mai ofere interviuri şi să posteze mesaje pe reţelele sociale despre dosarul în care este vizat, notează portalul IPN.

Slujitor al bisericii, condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual un copil

Preotul de 40 de ani din raionul Glodeni, acuzat că a abuzat sexual un minor, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 12 ani, cu executare într-un penitenciar de tip închis, informează UNICA.MD, cu referire la comunicatul Procuraturii Generale.

Poză simbol

Potrivit acuzării înaintate de procurori, la data de 24 iulie 2022, inculpatul se afla cu mai mulți cunoscuți ai săi, la scăldat. De ei se apropiase un minor în vârstă de 12 ani. Folosindu-se de statutul său de paroh-preot, l-a convins pe copil să urce în automobilul său pentru a-l transporta acasă, iar acolo l-a hărțuit sexual.

La fel, acesta l-a dus la domiciliul propriu, unde l-a constrâns psihic să coboare din automobil și să meargă în spatele casei unde continua să îl hărțuiască, profitând de imposibilitatea ultimului de a se apăra și a de a-și exprima voința din cauza vârstei fragede. La un moment dat, la poarta locuinței inculpatului a claxonat un automobil și acesta a plecat spre poartă, cerându-i minorului să îl aștepte. Copilul, folosindu-se de circumstanțele create, a sărit gardul și a fugit din ograda făptuitorului.

Ca rezultat al acțiunilor infracționale, potrivit raportului de expertiză judiciară, minorul a suportat o traumă psihologică, ce se manifesta prin: frică, sentimentul lipsei de securitate, hipervigilență, impulsivitate, gânduri intruzive, rușine, autoestimare deficitară.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Sentința este cu drept de apel.

Interpretul Cristofor Aldea-Teodorovici a sesizat organele de drept după ce melodia „Inima mea e Moldova” a fost folosită ilegal într-un spot anti-UE

Interpretul Cristofor Aldea-Teodorovici a sesizat organele de drept după ce melodia „Inima mea e Moldova”, ai căror autori sunt Simion Ghimpu și Ion Aldea-Teodorovici, a apărut într-un spot propagandistic anti-UE, realizat la comanda blocului „Victorie”, afiliat oligarhului penal Ilan Șor.

„Referitor la gravă încălcarea juridică și morală a apariției într-un spot propagandistic pentru piesa tatălui meu  “Inima mea e Moldova”, 

– pentru informarea publicului –  am depus demers la organele de drept (care au pârghiile și pentru spațiul cibernetic) – personal și cu ajutorul juristului meu din moment ce am descoperit și eu conținutul pe toate rețelele zilele astea. 

Am chemat-o și pe Dna Ghimpu deținătoarea drepturilor de autor asupra textelor scrie de Simion Ghimpu pentru a fi și Dumneaei parte a dosarului.

Am hotărât să acționez cât mai rapid juridic pentru că de obicei facebook și youtube sau alte rețele nu reacționează mereu pozitiv (pur și simplu nu șterg conținutul) dacă raportezi personal copywrite infringement și dacă e început un caz penal sau civil sunt mult mai receptivi. 

Să publici online sau nu pașii protejării tale juridice nu schimbă cu nimic situația dată tristă. Ba mai mult ca atât cel mai des iese că publicăm pe paginile personale fără a avea mari rezultate în loc să găsim modalități de a rezolva cât mai rapid litigiul (mai ales în contextul alegerilor), extirparea materialelor date din mediu online și sper, pedepsirea celor care au încălcat drepturile..

Trist că F.Kirkorov pe vremuri a fost lansat de Petre Teodorovici. Asta fiind “răspunsul” lui profanator pentru fratele mai mic Ion Aldea Teodorovici care și-a dat sufletul pentru neamul lui”, a transmis Cristofor Aldea-Teodorovici pe Facebook.

Precizăm că pe rețelele de socializare a apărut un clip video anti-UE,  în care interpreții ruși, Nikolai Baskov, Filip Kirkorov și Stas Mihailov cântă melodia „Inima mea e Moldova”. Lafinalul video-ului apare un text prin care oamenii sunt îndemnați să voteze „nu” la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

O femeie a murit după ce a căzut de la înălțime. Ce spune Poliția

O femeie de 74 de ani a murit după ce a căzut de la etajul patru al unui bloc de locuit din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău.

Potrivit șefului Serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, tragedia a avut loc în seara zilei de 15 octombrie, pe strada Bogdan Voievod, transmite unica.md, cu referire la Știri.md.

Oamenii legii au constatat că în urma traumelor suferite din cauza căzăturii, femeia a murit. În urma examinării, medicul legist nu a depistat urme de violență decât cele caracteristice căderii de la înălțime.

Femeia este locuitoare a blocului locativ, iar martorii spun că aceasta s-ar fi aruncat singură de la balcon.

Autoritățile au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Elveția ia în calcul să întrerupă alimentarea cu energie electrică câteva ore pe timpul iernii
Articolul anterior
Ce le recomandă Vladimir Putin rușilor să bea în loc de ,,Coca-Cola”
Articolul următor