Anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război ale rușilor în zonele eliberate ale Hersonului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război ale rușilor și au găsit cadavrele atât ale militarilor, cât și ale civililor în zonele din regiunea Herson eliberate de ocupația rusă, relatează Reuters.

Kievul acuză Rusia de noi crime de război comise în Herson

Trupele ruse, care au ocupat o parte din regiunea Herson recent recucerită de armata ucraineană, au comis „aceleaşi atrocităţi” ca şi în alte părţi din Ucraina pe care le-au ocupat, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, relatează AFP.

„S-au găsit cadavrele celor ucişi: cele ale unor civili şi ale unor militari. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleaşi atrocităţi ca şi în alte regiuni ale ţării noastre, unde a putut să intre”, a spus Zelenski, care a promis să „găsească şi să aducă în faţa justiţiei fiecare criminal”. Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că au fost înregistrate 400 de „crime de război” ruse, fără a preciza dacă au vizat doar regiunea Herson, transmite Agerpres.ro.

Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat, de asemenea, preşedintele ucrainean, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, notează Reuters.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singură capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște

Casa preotului din localitatea Pelinia, raionul Drochia, a fost jefuită în noaptea de Paști. Persoane necunoscute au pătruns în locuință și au furat bani.

Despre acest caz anunță primăria localității.

„Stimați locuitori, vă aduc la cunoștință că, în Noaptea Învierii Domnului, în locuința preotului Bisericii din satul Pelinia, persoane necunoscute au pătruns în locuință, de unde au sustras mijloace bănești. Cei care posedă informații sau au observat persoane suspecte, rog să mă anunțați. Confidențialitatea o garantez”, se arată în mesajul Primăriei, potrivit www.stiri.md.

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin era la slujba de Înviere

În timp ce armata rusă bombarda Ucraina, Vladimir Putin era la slujba de Înviere în Catedrala Hristos Mântuitorul, distrusă pe vremea lui Stalin, dar reconstruită după căderea comunismului.

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin era la slujba de Înviere

Slujba a fost oficiată de Patriarhul Kirill, unul dintre cei mai mari susținători ai președintelui și un promotor al războiului din Ucraina. Vladimir Putin vine să celebreze Învierea Domnului aici an de an, transmite Digi24.ro.

În apropierea lui se află adesea lideri importanți ai regimului. Cine stă lângă Putin de Înviere arată că este, pentru moment, în grațiile președintelui rus. Anul acesta a fost primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Autocar cu 72 pasageri moldoveni, reținut de poliția germană de cinci zile
Articolul anterior
Oficiali, despre ședința ”noctură” de la Președinție la care s-ar fi discutat despre unele remanieri la Guvern: Puțini dormeau
Articolul următor