Angela Merkel a spus de ce în 2008 a fost împotriva intrării Ucrainei în NATO

Ucraina era atunci „o altă ţară, puternic divizată în domeniul politicii interne”, potrivit fostului cancelar al Germaniei.

Angela Merkel face declaraţii

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, (din 2005 până în 2021), discutând marţi cu reporterii la Berlin, şi-a amintit de summitul NATO de la Bucureşti din 2008, la care s-a opus aderării accelerate a Ucrainei la alianţă, transmite Adevărul.ro

Acesta a fost primul ei contact cu presa de la plecarea din funcţie. Ea a vorbit anterior despre situaţia din Ucraina, dar mai ales prin serviciul ei de presă. Pe 1 iunie, fostul şef al guvernului a ţinut un discurs la un eveniment al Asociaţiei Sindicatelor Germane (DGB), abordând în premieră public conflictul din Ucraina, dar evenimentul nu a fost televizat.

Potrivit lui Merkel, „Ucraina era atunci [în 2008] o ţară diferită, era foarte divizată în domeniul politicii interne”. În plus, Merkel a sugerat că Rusia ar fi interveni atunci dacă ar fi existat intrarea accelerată şi „nu ar fi fost bine”. Fostul cancelar a remarcat şi acţiunile actualului preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, în lupta împotriva corupţiei. „Dar atunci Ucraina era o ţară cu o mare influenţă a oligarhilor”, a spus Merkel.

Merkel a ocupat funcţia de cancelar al Germaniei când a avut loc o lovitură de stat în Ucraina în 2014, iar apoi, cu participarea ei, au fost încheiate acordurile de la Minsk pentru a rezolva conflictul din Donbas.

Numele fostului cancelar apare adesea în discuţiile despre politica trecută faţă de Federaţia Rusă. I se reproşează că a susţinut până la final proiectul Nord Stream 2 şi că în 2008, la summitul NATO de la Bucureşti, s-a opus intrării accelerate a Ucrainei în alianţă.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Rusia se plânge la FIFA de includerea Crimeii pe tricourile Ucrainei la barajul pentru Cupa Mondială
Articolul anterior
Keanu Reeves și iubita sa, Alexandra Grant, au atras toate privirile cu o apariție rară pe covorul roșu
Articolul următor