Unul dintre cele mai înfiorătoare asasinate politice comise în timpul regimului dictatorial al lui Vladimir Putin i-a curmat viața jurnalistei ruse Anna Politkovskaia.
Jurnalista a documentat ororile comise de regimul Putin. Printre acestea, luarea de la prizonieri de la Teatrul Dubrovka din Moscova, eveniment petrecut pe 23 octombrie 2002 și soldat cu 130 de morți, după ce forțele ruse de securitate au folosit un gaz foarte toxic pentru a intra în incintă.
În același timp, Anna Politkovskaia a scris și despre exploziile în serie din septembrie 1999 – patru blocuri au fost aruncate în aer pe teritoriul Rusiei, dintre care două în Moscova. Numai în capitală, atentatele teroriste au cauzat 283 de morți.
Investigațiile au stabilit o cauzalitate între implicarea serviciilor secrete ruse și aruncarea vinei pe presupuși teroriști ceceni. Acțiunile de tip false-flag au justificat continuarea războaielor cecene și l-au propulsat pe Putin ca o figură de fier în fruntea statului.
Cărțile publicate de Politkovskaia pe această temă, precum și reportajele făcute în Cecenia, i-au adus sfârșitul. Jurnalista a supraviețuit unei prime tentative de asasinat, fiind otrăvită în timpul unei călătorii cu avionul.
Pe 7 octombrie 2006, în ziua în care Putin împlinea 54 de ani, Anna Politkovskaia a fost împușcată mortal în liftul blocului în care locuia. Asasinul a tras patru gloanțe, dintre care trei în piept și unul în cap.
Politkovskaia avea 48 de ani. După zece ani de investigații și procese, crime a fost declarată nerezolvată, în 2016, în ciuda presiunii interne și internaționale.
Andrew Stroehlein, director pentru Europa al Human Rights Watch, relatează vineri, 7 octombrie 2022, o conversație pe care a avut cu Anna Politkovskaia în urmă cu mulți ani:
„În urmă cu două decenii, am întrebat-o pe jurnalista rusă de investigație și apărătoarea drepturilor omului Anna Politkovskaia cum poate continua să facă ceea ce făcea. Pentru investigațiile ei despre abuzurile comise de forțele ruse în cel de-al doilea război cecen, armata a reținut-o, a bătut-o și a supus-o la execuție simulată.
„Cum poți continua cu investigațiile tale? Cu siguranță știi că intimidarea din partea armatei nu este doar pentru spectacol și că te-ar putea ucide data viitoare, nu?”
„Desigur”, a răspuns ea.
Anna nu a văzut o alternativă: crimele trebuiau dezvăluite și ea era în măsură să facă asta.
Politkovskaia a fost otrăvită într-un avion în 2004.
Ea a supraviețuit otrăvirii, dar a fost împușcată în fața apartamentului ei în această zi din 2006.
Nu cred că apărători ai drepturilor omului precum Politkovskaia au vreo dorință intimă de a deveni martiri.
Sunt doar mânați înainte de gravitatea problemei și devin stăpâniți de importanța istorică a ceea ce fac.
Vedem curajul și viziunea dizidenților ca fiind inspiratoare, dar în același timp de neînțeles. Ne străduim să înțelegem ce îi face să aleagă o cale atât de periculoasă în viață.
O vedem ca pe o alegere curajoasă.
Ei nu văd deloc că ar avea de ales.
De asemenea, nu pot să nu cred că uciderea ei a fost un avertisment – unul dintre multele avertismente care au fost ignorate sau trecute cu vederea de lumea din exteriorul Rusiei.
Poate că dacă aceste avertismente ar fi fost ascultate, zeci de mii de oameni ar fi încă în viață. Zece milioane de oameni nu ar fi trebuit să-și părăsească casa. Lumea nu ar vorbi acum despre Armaghedon”, scrie acesta pe Twitter.
sursa: www.ziare.com