Anna Politkovskaia, jurnalista rusă asasinată de ziua lui Putin. 16 ani de la moartea eroinei care a înfruntat monstrul: „Dacă ar fi ascultat-o, lumea n-ar mai vorbi acum despre Armaghedon”

Unul dintre cele mai înfiorătoare asasinate politice comise în timpul regimului dictatorial al lui Vladimir Putin i-a curmat viața jurnalistei ruse Anna Politkovskaia.

15 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia, jurnalista rusă ucisă de ziua  lui Putin. Nici acum nu se ştie cine a ordonat crima | Digi24

Jurnalista a documentat ororile comise de regimul Putin. Printre acestea, luarea de la prizonieri de la Teatrul Dubrovka din Moscova, eveniment petrecut pe 23 octombrie 2002 și soldat cu 130 de morți, după ce forțele ruse de securitate au folosit un gaz foarte toxic pentru a intra în incintă.

În același timp, Anna Politkovskaia a scris și despre exploziile în serie din septembrie 1999 – patru blocuri au fost aruncate în aer pe teritoriul Rusiei, dintre care două în Moscova. Numai în capitală, atentatele teroriste au cauzat 283 de morți.

Investigațiile au stabilit o cauzalitate între implicarea serviciilor secrete ruse și aruncarea vinei pe presupuși teroriști ceceni. Acțiunile de tip false-flag au justificat continuarea războaielor cecene și l-au propulsat pe Putin ca o figură de fier în fruntea statului.

Cărțile publicate de Politkovskaia pe această temă, precum și reportajele făcute în Cecenia, i-au adus sfârșitul. Jurnalista a supraviețuit unei prime tentative de asasinat, fiind otrăvită în timpul unei călătorii cu avionul.

Pe 7 octombrie 2006, în ziua în care Putin împlinea 54 de ani, Anna Politkovskaia a fost împușcată mortal în liftul blocului în care locuia. Asasinul a tras patru gloanțe, dintre care trei în piept și unul în cap.

Politkovskaia avea 48 de ani. După zece ani de investigații și procese, crime a fost declarată nerezolvată, în 2016, în ciuda presiunii interne și internaționale.

Andrew Stroehlein, director pentru Europa al Human Rights Watch, relatează vineri, 7 octombrie 2022, o conversație pe care a avut cu Anna Politkovskaia în urmă cu mulți ani:

„În urmă cu două decenii, am întrebat-o pe jurnalista rusă de investigație și apărătoarea drepturilor omului Anna Politkovskaia cum poate continua să facă ceea ce făcea. Pentru investigațiile ei despre abuzurile comise de forțele ruse în cel de-al doilea război cecen, armata a reținut-o, a bătut-o și a supus-o la execuție simulată.

„Cum poți continua cu investigațiile tale? Cu siguranță știi că intimidarea din partea armatei nu este doar pentru spectacol și că te-ar putea ucide data viitoare, nu?”

„Desigur”, a răspuns ea.

Anna nu a văzut o alternativă: crimele trebuiau dezvăluite și ea era în măsură să facă asta.

Politkovskaia a fost otrăvită într-un avion în 2004.

Ea a supraviețuit otrăvirii, dar a fost împușcată în fața apartamentului ei în această zi din 2006.

Nu cred că apărători ai drepturilor omului precum Politkovskaia au vreo dorință intimă de a deveni martiri.

Sunt doar mânați înainte de gravitatea problemei și devin stăpâniți de importanța istorică a ceea ce fac.

Vedem curajul și viziunea dizidenților ca fiind inspiratoare, dar în același timp de neînțeles. Ne străduim să înțelegem ce îi face să aleagă o cale atât de periculoasă în viață.

O vedem ca pe o alegere curajoasă.

Ei nu văd deloc că ar avea de ales.

De asemenea, nu pot să nu cred că uciderea ei a fost un avertisment – unul dintre multele avertismente care au fost ignorate sau trecute cu vederea de lumea din exteriorul Rusiei.

Poate că dacă aceste avertismente ar fi fost ascultate, zeci de mii de oameni ar fi încă în viață. Zece milioane de oameni nu ar fi trebuit să-și părăsească casa. Lumea nu ar vorbi acum despre Armaghedon”, scrie acesta pe Twitter.

sursa: www.ziare.com

Zelenski s-a întâlnii cu Trump la Roma, în marja funeraliilor Papei Francisc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit sâmbătă la Roma şi asista la funeraliile Papei Francisc, s-a întâlnit, pentru scurt timp, cu Donald Trump, anunţă preşedinţia ucraineană, la câteva ore după ce locatarul Casei Albe a anunţat că Kievul şi Moscova sunt ”foarte aproape de un acord”, relatează AFP.

”Reuniunea a avut loc şi s-a terminat deja”, le-a declarat unor jurnalişti un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghii Nîkiforov.El nu a furnizat niciun detaliu în acest stadiu.”Cei doi preşedinţi s-ar putea întâlni”, declara anterior unoficial sub protecţia anonimatului.

Au început funeraliile Papei Francisc. Maia Sandu, prezentă la ceremonie

În Piața Sfântul Petru din Roma au început funeraliile Papei Francisc. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de alți zeci de lideri mondiali, participă la ceremonie pentru a aduce un ultim omagiu pontifului.

Funeraliile papei Francisc, care a murit luni, la vârsta de 88 de ani, au loc sâmbătă în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, unde au sosi sute de mii de credincioşi și lideri din toată lumea. Francisc va fi înmormântat în bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) din Roma, aşa cum a cerut suveranul pontif în testament.

Sicriul Papei Francisc este purtat în Piața Sfântul Petru

Sicriul Papei Francisc este scos acum din Bazilica Sfântul Petru în Piața Sfântul Petru. De prezicat că, procedurile de astăzi vor arăta puțin diferit față de funeraliile papale anterioare.

De exemplu, Papa Francisc va fi înmormântat într-un sicriu simplu din lemn și, în loc să fie îngropat în trei sicrie, a cerut să fie înmormântat doar într-unul.

Aceste ultime dorințe mai umile reflectă, de asemenea, cine a fost el ca lider al Bisericii Catolice. De-a lungul mandatului său, a fost de multe ori de partea refugiaților și a îndemnat la compasiune pentru oamenii care își părăsesc casele.

Aceste ultime dorințe mai umile reflectă, de asemenea, cine a fost el ca lider al Bisericii Catolice. De-a lungul mandatului său, a fost de multe ori de partea refugiaților și a îndemnat la compasiune pentru oamenii care își părăsesc casele.

Trump, omagiu la mormântul Papei

Donald Trump i-a adus un ultim omagiu Papei Francisc la sicriul închis al acestuia în Bazilica Sfântul Petru, scrie BBC.

Cel puțin 3 morți și peste 20 de răniți// Un nou atac în Ucraina

În Ucraina, în ultimele 24 de ore, atacurile rusești au rănit cel puțin trei persoane și alte 22 au fost rănite, inclusiv un copil, informează The Kyiv Independent.

Forțele Moscovei și-au intensificat loviturile împotriva orașelor și localităților ucrainene, în ciuda faptului că Kievul insistă pentru un armistițiu necondiționat, menționează sursa citată.

Un atac cu dronă asupra orașului Kamianske din regiunea Dnipropetrovsk, desfășurat în timpul nopții, a ucis un bărbat și a rănit două femei și o fată de 11 ani, au declarat oficialii.

Trei clădiri de apartamente și șase mașini au fost avariate.Alte șase persoane au fost rănite în alte părți ale regiunii vineri, 25 aprilie, iar doi bărbați au fost răniți în atacurile rusești din timpul acestei nopți.

Atacurile rusești împotriva regiunii Donețk au ucis două persoane și au rănit cinci, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin. Aceasta a inclus două persoane ucise și una rănită în Yarova.

Cinci persoane au fost rănite în urma loviturilor rusești în regiunea Herson, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin. O clădire de apartamente, 12 case, o anexă și garaje au fost avariate.Un bărbat de 67 de ani a fost rănit într-un atac rusesc asupra Orikhiv din regiunea Zaporijjia, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

Menționăm că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că în zilele următoare ar putea avea loc întâlniri „foarte importante” menite să aducă mai aproape încetarea războiului din Ucraina și obținerea păcii. Liderul de la Kiev a subliniat că este necesară o încetare necondiționată a focului. Șeful statului ucrainean a reiterat importanța soluționării conflictului pe cale diplomatică.

Precizăm că într-un interviu pentru revista „Time”, președintele american a declarat că SUA „au avut discuții foarte bune cu Moscova” și că sunt „foarte aproape de un acord”.

Adevăratul tată al lui Vladimir Putin, descoperit după 70 de ani: Un fost ofițer NKVD, care a trecut de partea hitleriștilor fără a fi silit de cineva
Articolul anterior
Cleopatra Stratan, într-o călătorie romantică la Paris, de ziua artistei: ”Petrec departe de familia mea”
Articolul următor
Close menu