ANRE a aprobat prețul reglementat al energiei electrice furnizată de Energocom

Astăzi, 17 septembrie 2024, în cadrul unei ședințe publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de către S.A. „Energocom”, furnizorul central de energie electrică, în cuantum de 1,80 lei/kWh (fără TVA). Acest preț este cu aproximativ 21% mai mic față de prețul în vigoare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Factorii care au determinat ajustarea prețului reglementat sunt:

– Aplicarea prețului reglementat ajustat pentru energia electrică estimată a fi procurată de la S.A. „Termoelectrica” în cuantum de 2,00 lei/kWh, cu 0,48 lei/kWh mai mic decât prețul utilizat anterior;

– Ajustarea cantităților de energie electrică ce urmează a fi produsă de către producătorii eligibili și/sau care beneficiază de schema de sprijin, pe parcursul anului 2024;

– Luarea în considerare a devierilor tarifare înregistrate de furnizorul central în perioada  ianuarie-iulie 2024.

Totodată, ANRE a menținut marja comercială specifică aferentă activităţii de furnizare a energiei electrice de către S.A. „Energocom” pentru anul 2024 în cuantum de 0,5%, acest nivel acoperind integral cheltuielile suportate de S.A. „Energocom” în legătură cu desfășurarea activității reglementate și permițând obținerea unui nivel rezonabil de profit.

Este important de menționat că ajustarea prețului reglementat pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom” nu generează, la moment, condițiile necesare pentru modificarea prețurilor la consumatorii finali. Acest lucru se datorează faptului că doar 20% din energia procurată anual de furnizorii serviciului universal provine de la furnizorul central, iar prețul revizuit pentru S.A. „Energocom” se va aplica doar pentru cantitățile de energie livrată până la finele anului 2024, ceea ce reprezintă doar 25% din energia livrată anual.

 În cadrul aceleiași ședințe, ANRE a aprobat noile tarife pentru serviciile publice de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate, furnizate de către Î.M. „Servicii Comunal-Locative” Rezina”:

Alimentare cu apă potabilă:

– Consumatorii casnici – 23,96 lei/m3 (+4,44 lei/ m3);
– Consumatorii non casnici – 54,21 lei/m3 (tarif nemodificat);

Canalizare și epurare a apelor uzate:
– Consumatorii casnici – 13,76 lei/m3 (+3,38 lei/m3);
– Consumatorii non casnici – 32,65 lei/m3 (tarif nemodificat).

Hotărârile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 De asemenea, au fost aprobate investițiile realizate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în anul 2023, valoarea acestora fiind ajustată prin diminuarea cu 1 229,4 mii lei, astfel încât valoarea totală a investițiilor recunoscute ajunge la 202 770,1 mii lei. Totodată, Planul de investiții pentru anul 2024 al operatorului a fost revizuit, valoarea acestuia fiind stabilită la 338 410,5 mii lei.

La finalul ședinței, ANRE a adoptat hotărâri privind reperfectarea licențelor pentru activitățile de import și comercializare cu ridicata a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, precum și pentru activitățile de comercializare cu amănuntul a acestora în stațiile de alimentare. De asemenea, au fost reperfectate licențele pentru vânzarea gazelor naturale comprimate și pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și canalizare.

 Răspuns la acuzațiile privind legătura cauzală a deciziei cu alegerile prezidențiale

În ceea ce privește speculațiile apărute în spațiul public referitoare la relația dintre reducerea prețului reglementat pentru energia electrică și apropierea alegerilor prezidențiale, ANRE respinge categoric orice asociere cu acest context politic. Decizia de a reduce prețul cu 21% a fost fundamentată exclusiv pe argumente economice, cum ar fi scăderea costurilor de achiziție și ajustarea cantităților de energie furnizată de producătorii eligibili. Cererea depusă de S.A. „Energocom” a fost analizată obiectiv și în conformitate cu procedurile reglementate, fără nicio influență politică. ANRE își reafirmă angajamentul față de transparență și profesionalism în gestionarea pieței energetice, protejând în mod constant interesele consumatorilor.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Cantitate uriașă de droguri, scoasă din circuit de polițiști. Suspecții sunt un tânăr de 20 de ani și o adolescentă de 16 ani
Articolul anterior
După inundaţii, vin infecţiile! Recomandările ANSP
Articolul următor