ANSA atenționează cetățenii să fie prudenți la utilizarea pesticidelor: Utilizate în exces și nechibzuit, substanțele pot dăuna sănătății omului și mediului înconjurător

În perioada 8-13 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost organizată Săptămâna națională de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar (pesticidelor), cu genericul: ” Utilizarea pesticidelor prin schimbarea viziunii”.

Produsele de uz fitosanitar sunt substanțe chimice,  pentru combaterea dăunătorilor, bolilor și buruienelor la culturile agricole, care asigură recolte atât cantitativ, cât și calitativ. Totodată, pesticidele sunt produse toxice. Fiind utilizate în exces și nechibzuit, pot dăuna sănătății omului și mediului înconjurător.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează cetățenii să fie prudenți la utilizarea pesticidelor și să respecte cu strictețe anumite reguli, întru evitarea cazurilor de intoxicații, care pot avea urmări grave: utilizarea echipamentului de protecție individuală, atunci când se fac tratări cu produse de uz fitosanitar; respectarea cu strictețe a instrucțiunilor de pe ambalajul produselor fitosanitare.

Se intrezice comercializarea către persoane fizice și utilizarea în condiții casnice a produselor de uz fitosanitar din grupele de toxicitate 1 și 2 orală și dermică; produsele de uz fitosanitar se păstrează în locuri izolate, închise și  inaccesibile pentru persoane străine; procurarea produselor de uz fitosanitar se permite doar din magazine specializate, autorizate în acest domeniu; în cazul unei intoxicații cu produse de uz fitosanitar, de urgență apelați medicul!

Magazinele specializate sunt obligate să comercializeze doar fertilizanți și produse de uz fitosanitar omologate și înregistrate în Registrul de Stat; magazinele alimentare și cele mixte nu au dreptul să comercializeze  produse de uz fitosanitar în lipsa Extrasului privind înregistrarea oficială a depozitului; nu se admite păstrarea în comun a produselor alimentare cu produse de uz fitosanitar, fertilizanți, produse chimice de menaj și alte articole, etc. Menționăm și importanța unei comunicări între producătorii agricoli și apicultori. Urmare a modificării Legii nr.70 cu privire la apicultură, comunicarea între aceștia se desfășoară direct, în mod electronic prin platforma digitală BeeProtect.

Producătorii agricoli, la fel sunt instruiți pe platforma digitală e-Learning care îi ajută să-și ajusteze procedurile de utilizare a pesticidelor conform standardelor internaționale.( H.G. 42/2020). Utilizarea irațională a acestor produse duce la depășirea lmitei maxime admisibile (LMA) și la prezența reziduurilor de pesticide în apele freatice, în sol şi în producția agricolă, precum și la contaminarea accidentală a utilizatorilor de pesticide.

Conform Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor (PUFF), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2005, producătorii agricoli sunt obligați să țină evidența utilizării PUFF în Registrul de evidență. Pentru încălcarea regulamentului, legislația națională prevede amenzi atât pentru persoanele juridice, cît și pentru persoanele fizice.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

Estonia va declara Biserica Ortodoxă Rusă drept organizație teroristă
Articolul anterior
Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște. Prognoza a fost deja făcută
Articolul următor