Recuperarea economiei Republicii Moldova este mai grea decât s-a așteptat. Reprezentanții mediului de afaceri sunt îngrijorați de situație și sunt reținuți în a efectua noi investiții.
Toate acestea se întâmplă pe fundalul unei descreșteri demografice enorme. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
„Credeam că vom avea o recuperare mai rapidă în acest an. Dar după ce anul trecut am avut o scădere în industrie, agricultură, recuperarea e grea. După o inflație de 35% de care n-am avut timp de 20 de ani, BNM a înăsprit puternic politica monetară. Consumul populației e mult sub nivelul care a fost. Acum banca centrală relaxează politica monetară. Volumul de creditare pentru populație se reia, dar nu și la business. Banii se ieftinesc, populația ia credite de consum și pentru apartamente, dar businessul nu ia credite.
Aceasta înseamnă că problemele business-ului sunt mult în afara politicii monetare a BNM. Mediul de afaceri este îngrijorat de situație, are o frică de a face investiții. Pentru prima dată avem situația când businessul își ține banii în bănci mai mult decât ia credite. Așa ceva nu a fost în istoria RM. Nu e de astăzi. Situația e de câțiva ani. Oamenii se tem să facă afaceri. Plus noi uităm un lucru. Populația RM se reduce cu 2,5% anual. Noi pur și simplu nu avem oameni care să consume. Avem o scădere a populației și fenomenul migrației. Plus avem un fenomen la care nu atrage nimeni atenția. Migrația pe care am avut-o nu e nimic pe lângă ce se întâmplă acum. Din tinerii care au intrat în anul întâi la facultate, doar 65% au absolvit, restul au plecat peste hotare. Acesta este contextul general negativ”, a declarat expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Directorul executiv al Asociației Businessului European din Moldova, Mariana Rufa, a menționat, în ceea ce privește Programul 373, că și companiile cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de lei ar trebui să fie susținute de stat.
„Suntem într-o criză, dar în ceea ce privește suportul statului ne mișcăm într-o dinamică ascendentă. Cu referire la Programul 373, companii producătoare care generează impozite nu pot beneficia de aceste programe cu ajutorul cărora ar putea investi în mărirea producerii. Astfel se extinde baza fiscală și veniturile la buget. Noi deja am abordat această problemă cu Ministerul Economiei. Ni s-a spus că este nevoie de timp pentru a ajusta regulamentul”, a spus Mariana Rufa.
„Nu înțelegem planul statului în raport cu antreprenorii. Ar fi bine ca grupurilor de antreprenori care reprezintă diferite nișe să li se ofere mai mult suport, mediatizare. Acești oameni trebuie auziți. Noi suntem pe cont propriu. Avem posturi vacante, dar nu le putem suplini. Antreprenorii trebuie ajutați, informați, educați. Lipsește suportul statului pentru atreprenorii mijlocii”, a menționat Ion Guștiuc, antreprenor și consultant în afaceri.
Secretarul de stat Adrian Băluțel a menționat că situația economică din Republica Moldova a fost afectată de lanțul de crize într-o manieră fără precedent. Oficialul a recunoscut că există o frică a oamenilor de afaceri de a face noi investiții.
„Într-adevăr parcurgem o perioadă foarte complicată și noi nu ne ascundem. Este foarte important să avem discuții sincere despre acest subiect. Pandemia, criza energetică, șantajul Moscovei, războiul au afectat situația economică într-o manieră fără precedent. De la inflație, la scădere de consum, dar cel mai important la o frică a investitorilor și a oamenilor de afaceri să se extindă. Chiar și cei care au resurse nu au încredere în ceea ce o să se întâmple și țin banii la ei. Și asta se întâmplă pe fundalul unei descreșteri demografice enorme. Ce facem la Guvern pentru a putea remedia lucrurile repede: Avem două mari programe: FACEM și 373. Avem pachetele de debirocratizare. Avem o politică fiscală prietenoasă”, a declarat Adrian Băluțel.