Antreprenorii nu vor să facă investiții în R. Moldova

Recuperarea economiei Republicii Moldova este mai grea decât s-a așteptat. Reprezentanții mediului de afaceri sunt îngrijorați de situație și sunt reținuți în a efectua noi investiții.

Toate acestea se întâmplă pe fundalul unei descreșteri demografice enorme. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

„Credeam că vom avea o recuperare mai rapidă în acest an. Dar după ce anul trecut am avut o scădere în industrie, agricultură, recuperarea e grea. După o inflație de 35% de care n-am avut timp de 20 de ani, BNM a înăsprit puternic politica monetară. Consumul populației e mult sub nivelul care a fost. Acum banca centrală relaxează politica monetară. Volumul de creditare pentru populație se reia, dar nu și la business. Banii se ieftinesc, populația ia credite de consum și pentru apartamente, dar businessul nu ia credite. 

Aceasta înseamnă că problemele business-ului sunt mult în afara politicii monetare a BNM. Mediul de afaceri este îngrijorat de situație, are o frică de a face investiții. Pentru prima dată avem situația când businessul își ține banii în bănci mai mult decât ia credite. Așa ceva nu a fost în istoria RM. Nu e de astăzi. Situația e de câțiva ani. Oamenii se tem să facă afaceri. Plus noi uităm un lucru. Populația RM se reduce cu 2,5% anual. Noi pur și simplu nu avem oameni care să consume. Avem o scădere a populației și fenomenul migrației. Plus avem un fenomen la care nu atrage nimeni atenția. Migrația pe care am avut-o nu e nimic pe lângă ce se întâmplă acum. Din tinerii care au intrat în anul întâi la facultate, doar 65% au absolvit, restul au plecat peste hotare. Acesta este contextul general negativ”, a declarat expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Directorul executiv al Asociației Businessului European din Moldova, Mariana Rufa, a menționat, în ceea ce privește Programul 373, că și companiile cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de lei ar trebui să fie susținute de stat.

„Suntem într-o criză, dar în ceea ce privește suportul statului ne mișcăm într-o dinamică ascendentă. Cu referire la Programul 373, companii producătoare care generează impozite nu pot beneficia de aceste programe cu ajutorul cărora ar putea investi în mărirea producerii. Astfel se extinde baza fiscală și veniturile la buget. Noi deja am abordat această problemă cu Ministerul Economiei. Ni s-a spus că este nevoie de timp pentru a ajusta regulamentul”, a spus Mariana Rufa.

„Nu înțelegem planul statului în raport cu antreprenorii. Ar fi bine ca grupurilor de antreprenori care reprezintă diferite nișe să li se ofere mai mult suport, mediatizare. Acești oameni trebuie auziți. Noi suntem pe cont propriu. Avem posturi vacante, dar nu le putem suplini. Antreprenorii trebuie ajutați, informați, educați. Lipsește suportul statului pentru atreprenorii mijlocii”, a menționat Ion Guștiuc, antreprenor și consultant în afaceri.

Secretarul de stat Adrian Băluțel a menționat că situația economică din Republica Moldova a fost afectată de lanțul de crize într-o manieră fără precedent. Oficialul a recunoscut că există o frică a oamenilor de afaceri de a face noi investiții.

„Într-adevăr parcurgem o perioadă foarte complicată și noi nu ne ascundem. Este foarte important să avem discuții sincere despre acest subiect. Pandemia, criza energetică, șantajul Moscovei, războiul au afectat situația economică într-o manieră fără precedent. De la inflație, la scădere de consum, dar cel mai important la o frică a investitorilor și a oamenilor de afaceri să se extindă. Chiar și cei care au resurse nu au încredere în ceea ce o să se întâmple și țin banii la ei. Și asta se întâmplă pe fundalul unei descreșteri demografice enorme. Ce facem la Guvern pentru a putea remedia lucrurile repede: Avem două mari programe: FACEM și 373. Avem pachetele de debirocratizare. Avem o politică fiscală prietenoasă”, a declarat Adrian Băluțel.

Un bărbat a suferit arsuri în timp ce încerca să stingă un incendiu izbucnit în propria locuință

Un bărbat a primit arsuri în urma unui incendiu în satul Baurci din raionul Căușeni. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 8 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 16:21. Potrivit informațiilor, arderea s-a produs într-o casă de locuit. Pentru stingerea incendiului au ajuns două echipe de pompieri. La fața locului, angajații IGSU au stabilit că focul a cuprins tavanul locuinței și antreul. Incendiul a fost lichidat către ora 17:14. În urma incendiului, au ars parțial bunurile materiale, tavanul și 60% din acoperișul antreului, iar proprietarul locuinței, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a primit arsuri la ambele mâini, încercând să stingă flăcările cu forțe proprii până la intervenția salvatorilor.

Potrivit cercetărilor efectuate de specialiști la fața locului, cauza cea mai probabilă a izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit la frigider. Cauza exactă și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

În ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în 22 de situații de risc.

Peste 3.000 de șoferi, sancționați pentru încălcări în trafic, de sărbători

În zilele de odihnă polițiștii au documentat peste 3.000 de șoferi care au ignorat normele rutiere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cele mai multe încălcări:

45 de persoane au fost înlăturate de la volanul mijlocului de transport, fiind depistate în stare de ebrietate;
1764 au depășit limita de viteză;
502 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
69 conduceau mașina fără a avea cuplată centura de siguranță;
412 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
131 conduceau autovehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
47 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor;
46 au fost sancționați pentru conducerea vehiculului cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce.

Polițiștii de patrulare au intervenit în 178 de cazuri, solicitări parvenite la Serviciul Unic 112.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a găsi un bărbat de 34 de ani dispărut fără urmă

Inspectoratul de Poliție Cahul solicită suportul cetățenilor în stabilirea locului aflării unui bărbat de 34 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția a fost anunțată de apropiați, la 26 decembrie, precum că acesta a fost văzut ultima dată la 24 septembrie în Cahul, plecând de la domiciliul surorii sale spre domiciliul său din raionul Leova.

SEMNALMENTE: ochi căprui, păr șaten, înălțimea de 1,76 m, constituție corpolentă.
În momentul dispariției acesta purta o geacă maro, tricou albastru, pantaloni și adidași negri.

Oricine deține informații despre locul unde s-ar putea afla persoana este rugat să contacteze imediat Poliția la 112 sau (079) 984 076.

Moscova, atacată cu drone. Aeroportul Vnukovo este închis
Articolul anterior
Încă o victorie pentru Moldova! Marin Robu a devenit campion european Under 23
Articolul următor